Zeilschool Aalsmeer wil gezonder eetpatroon stimuleren

28 februari 2019

Het begon allemaal met een idee van mede-eigenaar Famke de Wit. Dit idee heeft al binnen een paar maanden geresulteerd in het bronzen certificaat voor de gezonde sportkantine. Zeilschool Aalsmeer werd in mei 2018 beloond met brons. “En nu gaan we direct door voor zilver!”

“Kinderen krijgen al zoveel snoep binnen, dus wij willen graag een gezonder eetpatroon stimuleren,” zegt Famke. Zeilschool Aalsmeer, waar ongeveer 70 procent van de bezoekers jonger dan 18 is, wil dat gaan doen door gezondere keuzes aan te bieden.

Inspiratie Famke kreeg bij een bijeenkomst in Aalsmeer nog een steuntje in de rug om er écht aan te gaan beginnen. “Daar was onder andere Nikki Ramsteijn van Team:Fit. Zij vertelde iets over de gezonde sportkantine en daar werd ik heel enthousiast van.” Famke en Nikki raakten in gesprek en van het één kwam het ander. “Ze stond er heel erg open voor en wilde een keer langskomen bij ons. Dat was vorig jaar december 2017.”

De zeilschool kreeg van Team:Fit coach Nikki handige tips. “Je krijgt in het begin een hele waslijst met gezondere producten, maar dan is het lastig om te bepalen waar je moet beginnen. Nikki gaf daarin goede begeleiding.” zegt Famke.

Vol goede moed ging Famke aan de slag. “Ik heb eerst de inspiratielijst voor gezonde kantines gelezen. Daar kon ik zien hoeveel calorieën er nou bijvoorbeeld in een mars of een glas cola zitten. Ik heb alles wat we in de kantine hadden gecheckt met deze lijst.” Daarnaast is ze ook gaan kijken hoe ze de gezondere producten beter tentoon kon stellen, zodat mensen die eerder zien dan het ongezonde aanbod zoals Cola en alcohol. “Dus ik heb de Cola nu helemaal beneden neergezet in onze doorzichtige koelkast. Dan is het voor de consument uit het zicht.”

Gezondere Twix

Famke is gaan kijken wat een gezond alternatief zou zijn voor de ongezonde producten. En alternatieven waren er genoeg! “Wij maakten altijd zelf snoepzakjes. Die heb ik helemaal laten vallen. Ik heb nu bijvoorbeeld kleine Haribo-zakjes en kleine zakjes autodrop. Die vallen wel binnen de inspiratielijst. Maar ook bijvoorbeeld een ontbijtkoek en een Twix Top lopen erg goed. Een Twix Top is de gezondere variant van een Twix. En die blijkt heel populair.” Famke heeft afgelopen week een lijst opgevraagd bij de groothandel waar zeilschool Aalsmeer zaken mee doet. “Ik wilde een overzicht hebben van wat we nou allemaal gekocht hadden en hoe vaak. En wat blijkt? De Twix Top wordt beter verkocht dan de normale Twix! Dus die ga ik zeker aanhouden!” 

Maar bijvoorbeeld ook de zakjes popcorn vinden gretig aftrek bij de klanten. “De popcorn was een idee van Nikki. Ik heb twee soorten chips weggehaald en daar de zoete en de zoute popcorn voor in de plaats gezet. Dat zijn behoorlijke hardlopers! Vooral de zoute variant. Dat had ik niet verwacht. Ze staan gewoon op dezelfde rij als de zakjes chips, maar kinderen vinden het blijkbaar gewoon heel leuk om popcorn te kopen.”

Uiteraard zijn er ook nieuwe producten geweest die minder succesvol waren. Famke: “Ik heb bijvoorbeeld nootjes geprobeerd, maar die liepen niet. En ik heb een gezondere reep geprobeerd. Dat was ten eerste al duur qua inkoopprijs en dan verkoopt het ook nog eens niet. Als een Balisto of een Mars ernaast ligt en die is goedkoper, dan nemen ze echt niet die gezondere keuze. Dus de repen en de nootjes heb ik maar weggehaald.”

Op naar zilver!

Famke wil na het behalen van het bronzen certificaat nu doorpakken en voor zilver gaan. “Qua uitstraling zit het wel goed, volgens mij. Maar ik wil nog wel op zoek naar nog meer gezondere producten. De zakjes chips schijnen bijvoorbeeld nog iets te groot te zijn. Dus ik ben op zoek naar iets kleinere varianten. Ook de Sultana’s en Liga’s passen eigenlijk net niet in de gezonde kantine. Er zitten twee of drie koekjes in een verpakking en dat is net teveel. Ik ben dus ook nog op zoek naar verpakkingen met bijvoorbeeld maar één koekje erin. Verder heb ik het plan om een klein bordje bij de kassa te zetten met een gezonde aanbieding erop. Zoals een flesje water met een Sultana.

Vanuit haar eigen ervaring heeft Famke een tip voor clubs en accommodaties die ook voor een gezonde kantine willen gaan. “Ik zou met de groothandel om tafel gaan zitten en vertellen dat je dit wilt gaan doen. Je kunt vragen of zij je daarbij willen helpen. Dat is ook waar ik tegenaan liep. Ik wilde wel gezondere producten, maar dan was het bijvoorbeeld niet te krijgen bij de groothandel. Klein voorbeeld daarvan is Fristi zonder suiker. Op een gegeven moment heb ik die man uitgenodigd. Zijn reactie was heel positief. Hij vond me heel gedreven en ging echt zijn best voor me doen. Hij heeft vervolgens wat dingen uitgezocht voor me. Zo heeft hij bijvoorbeeld kleinere zakjes Skittles geregeld speciaal voor ons. En die lopen als een trein!”

Foto: www.kicksfotos.nl

Meer verhalen

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels