VV Gassel ging voor brons, maar heeft nu al zilver

25 maart 2019

Voetbalclub VV Gassel is twee jaar geleden vol goede moed gestart met een gezonder aanbod in de kantine. Doel was om brons te behalen. Maar onder de bezielende leiding van onder andere de 74-jarige Cor van Boekel en gewichtsconsulente Gemmie Raemakers hebben ze nu in één keer het zilveren certificaat te pakken.

De dochters van Gemmie voetballen bij de club. “Zij konden in de kantine alleen maar ongezonde snacks krijgen. Kant-en-klare tosti’s van wit brood en broodjes kroket bijvoorbeeld. Als gewichtsconsulente wil ik graag mensen bewust maken van wat ze eten. Een goed voorbeeld daarvan is een bord met daarop het aantal suikerklontjes wat in de verschillende frisdranken zit.”

Verse broodjes

Om de daad bij het woord te voegen, zijn ze begonnen met het neerzetten van kannen water op de bar zodat de voetballers van VV Gassel op een gezonde manier hun dorst kunnen lessen. Daarna is er direct doorgepakt. Gemmie: “We hebben ook heel snel gezonde tosti’s ingevoerd. Ze worden nu vers gemaakt door de vrouw van Cor en wit brood is vervangen door de gezondere bruine variant. Verder hebben we ook broodjes gezond ingevoerd. Ook vers gemaakt natuurlijk!” Deze verse broodjes lopen al vanaf het begin erg goed. “Die zijn altijd heel snel uitverkocht!”  

TeamFit-coach Irene Walk prijst de inzet van Gemmie en Cor. “Het gaat ze echt aan het hart. Dat vind ik mooi om te zien. Cor maakt bijvoorbeeld zelf verse soep van courgette uit zijn eigen moestuin! Ook hebben ze bijvoorbeeld gezondere producten op de bar gezet en de Mars en Snickers naar achteren gehaald. Dit is een kantine zoals je ze graag zou willen zien. Er is op een goede manier gekeken naar wat er mogelijk was binnen de vereniging en Cor drukt de gezondere producten er op een goede manier doorheen.”

Rauwkost en appels

Op donderdagen, de trainingsavond bij VV Gassel, stonden er bijvoorbeeld altijd bakjes pinda op tafel. Dat is vervangen door bakjes met rauwkost. Gemmie: “Dat stuitte eerst wel op wat weerstand. Je kreeg opmerkingen als: we zijn toch geen konijnen? Maar inmiddels gaan de groenten gewoon allemaal op en vraagt niemand meer naar de pinda’s. We hebben wel wat geëxperimenteerd met welke groenten we in de bakjes doen. Bleekselderij wordt bijvoorbeeld niet gegeten, maar tomaatjes, worteltjes en paprika allemaal wel.  

Gemmie noemt Cor erg bedreven in het binnenhalen van sponsoren. Zo wordt de club gesponsord door de plaatselijke appelboer waar ze wekelijks gratis zeven kilo appels mogen halen. TeamFit coach Irene: “Elke zaterdag worden die appels in stukken gesneden. Dus elk jeugdteam dat binnenkomt of dat pauze heeft, krijgt suikervrije ranja, water en appels die al in stukken gesneden zijn. Dat is een stuk toegankelijker dan een hele appel aanbieden. Daar hebben ze in de rust geen tijd voor.”

Er zijn niet alleen gezonde producten toegevoegd, er zijn ook ongezonde producten weggehaald. Maar volgens Gemmie kan dat nog wel meer. “Ik wilde bijvoorbeeld ook nog de Energy Drink weghebben, maar dat is nog niet gelukt. Nu staat het wel op een plek waar je het niet makkelijk ziet en dat werkt al wel. Het wordt al een stuk minder verkocht.”

Waar ze bij VV Gassel wel tegenaan liepen, waren de financiën. “Dat is inmiddels wel weer redelijk ondervangen, volgens mij. Maar omdat we bijvoorbeeld kannen water gingen neerzetten, liepen de inkomsten terug. Water is namelijk gratis. Daar verdien je dus niks aan.”

Begin klein

Gemmie heeft vanuit haar ervaringen ook nog wel een tip voor andere clubs en accommodaties die ook aan de slag willen met een gezondere kantine. “Begin klein. Doe het allemaal stapje voor stapje. Voer eerst het één in, daarna pas het ander. Dan kunnen de leden er rustig aan wennen. Probeer ook goed te luisteren naar je leden. Hun ideeën zullen niet altijd direct haalbaar zijn, maar het is goed om te weten hoe zij erover denken.”

VV Gassel gaat nu niet direct door voor het gouden certificaat. Gemmie: “Ik heb nog wel voldoende ideeën, maar we doen het rustig aan. Voor dit zilveren certificaat zijn we ook ongeveer twee jaar bezig geweest. We gaan nog een uitreiking plannen zodat ook onze leden zien dat het echt wel een prestatie is wat we in onze kantine hebben neergezet.”

Ook aan de slag met Team:Fit?

Meld je vereniging aan bij Team:Fit. Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt.

Meer verhalen

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels