TV De Hakkelaars betrekt leden actief bij gezondere kantine

1 juli 2019

Een nieuw, verjongd kantineteam heeft bij tennisvereniging De Hakkelaars gezorgd voor gezonde veranderingen in de kantine. “Zij weten net wat beter wat de jongere mensen belangrijk vinden”, verklaart hoofd van de kantinecommissie Natasja van der Woude. Deze vernieuwingsslag heeft geleid tot een bronzen certificaat van Team:Fit.

De ophanden zijnde veranderingen in de kantine zijn vanaf het begin openlijk gedeeld met alle leden. Natasja: “We hebben bij de algemene ledenvergadering een presentatie gehouden over de gezondere kantine. Daarna hebben we een enquête gehouden onder al onze leden. Ze konden aangeven wat ze van het assortiment vinden, of ze dingen missen en wat ze ervan zouden vinden als er meer gezonde items worden aangeboden.” Volgens Natasja was er een hoge respons bij de enquête. “Meer dan 35 procent van de leden reageerde.”

Gezonder, maar met behoud van bitterbal

Bij het bestuderen van de ingevulde enquêtes, zag Natasja wel een aantal dinge waar het kantineteam wat mee kon. “Er kwam bijvoorbeeld uit dat mensen het heel belangrijk vinden dat er gezondere items zijn in de kantine, maar ook dat ze wel de bitterbal willen behouden. Er werden vanuit de leden ook allerlei suggesties gedaan over gezonde producten. We hadden zelf natuurlijk ook al wel een idee, dus we hebben dat allemaal naast elkaar gelegd en zijn aan de slag gegaan.”

Het gezonder maken van de kantine begon voor TV de Hakkelaars bij het vervangen van een aantal ongezondere producten en het toevoegen van nieuwe gezondere items. “We hebben de witte tosti’s uit de diepvries bijvoorbeeld uit het assortiment gehaald. Daarvoor in de plaats maken we nu zelf verse volkoren tosti’s. Daarnaast hebben we een assortiment aan panini’s geïntroduceerd waardoor mensen hopelijk minder snel geneigd zijn om een broodje kroket te nemen.” Ook het aantal soorten snoep is teruggebracht in de kantine van de tennisvereniging uit Muiderberg. “We hebben wat gezondere varianten toegevoegd. We hebben nu bijvoorbeeld naast de zakjes chips ook popcorn in het assortiment.”

Keerzijde

In het proces van het gezonder maken van de kantine, heeft het team nog niet veel tegenslagen gekend. “Maar we zijn wel nieuwsgierig naar de financiële kant van deze veranderingen. Een nadeel van verse en gezonde producten is namelijk dat je meer afval hebt dan wanneer je met diepvriesproducten en ongezonde repen werkt. Als je tien bananen inkoopt en je gooit er drie weg, verdien je er niks op terwijl een Mars een jaar goed blijft. Dat is de keerzijde van alle gezonde producten die we nu hebben. Dus we gaan binnenkort met onze penningmeester om de tafel zitten om te kijken wat de financiële impact is.”

Mannen- en vrouwenschotel

Natasja kreeg al snel positieve reacties van de leden. “Op drukke dagen hebben we nu ook vers fruit en een kan met water en munt op de bar staan. Dat ziet er natuurlijk al heel leuk uit. De leden vinden het heel fijn dat ze nu ook fruit kunnen kopen hier. Dan hoeven ze dat niet in hun tas mee te nemen.” Natasja merkt dan ook dat het fruit heel goed loopt. “Dat is nu elke keer op. Ook de munt- en gemberthee en sportwater met een smaakje zonder suiker lopen goed. Daarnaast hebben we ook een gezonde competitieschotel gecreëerd. Leden hebben nu de keuze uit een schotel met worst, kaas en frituur en eentje met hummus, tomaatjes, komkommer, wortel en vegetarische salade. Ze noemen het al een mannen- en een vrouwenschotel, want we merken toch dat de vrouwen vaker voor de gezonde variant kiezen.

Weerstand vanwege de veranderingen is er niet geweest onder de leden. “Ik denk dat dat onder andere komt omdat we dat traject vooraf heel zorgvuldig hebben gedaan, met de presentatie aan de leden en de enquête.” Dat is ook direct een tip aan andere clubs en accommodaties die met de gezonde kantine aan de slag willen. Natasja: “Het is heel belangrijk om je leden erbij te betrekken. En zorg ervoor dat de alternatieven die je toevoegt ook lekkerder zijn dan de ongezondere producten. Onze panini met tomaat en mozzarella is bijvoorbeeld serieus lekkerder dan de diepvries witte tosti die we hadden.”

Meer verhalen

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels