Met kleine stapjes resultaat

29 november 2017

De Amerongse Tennis Vereniging (ATV) wil graag een steentje bijdragen aan het voorkomen van ongezond eetgedrag bij kinderen. Voorzitter Nic Meijer kreeg de vereniging enthousiast en merkt dat met kleine stapjes resultaat kan worden geboekt. “We bieden een gezond alternatief en laten dat prominent aanwezig zijn.”

De Amerongese Tennisvereniging werd in juli uitgenodigd om bij een inspiratiesessie van Team:Fit tijdens het Ricoh Open te zijn. “Dat was het startschot om aan de slag te gaan en binnen de vereniging mensen enthousiast te krijgen”, licht Nic toe. “Ik ben er zelf voorstander van, maar ik kan niet alles zelf doen. We hebben Team:Fit Coach Joke Davio uitgenodigd om met de barcommissie, de jeugdcommissie en het bestuur rond de tafel te zitten. Daarbij keken we goed naar wat we verkopen. De eerste stap was om de slechtste frisdranken -zoals AA- uit het assortiment te halen. Nu experimenteren we met gezondere alternatieven zoals Spa Fruit, Rivella en suikervrije drankjes. Ook bij het snoep hebben we een gezond alternatief toegevoegd: de Snelle Jelle. En buiten gaan we een watertappunt installeren.”

Medeverantwoordelijk

“Onze eerste ambitie is om op korte termijn een bronzen kantine te hebben”, vervolgt Nic. "Daarvoor is het noodzakelijk om je voornemens en plannen in beleid vast te leggen. Binnenkort volgt de Kantinescan waarmee duidelijk wordt of we brons hebben gehaald. Het gaat ons vooral om de kinderen, wij voelen ons medeverantwoordelijk voor hun gezondheid. Uit onderzoek van JOGG bleek dat jongeren in Amerongen -net als in de rest van Nederland-te kampen hebben met overgewicht. Geen enkele ouder is er in feite op tegen dat we de kinderen iets gezonds voorschotelen. De reacties zijn heel positief. ”

Weinig moeite

De Amerongse laat zien dat met beperkte aanpassingen resultaat kan worden geboekt. Je hoeft als sportkantine niet van de ene op de andere dag je hele assortiment om te gooien. “Wij hebben nu ook nog een voorraad”, zegt Nic, “en die maken we gewoon op. Daarna kijken we verder naar welke veranderingen we kunnen aanbrengen. Richting het voorjaar willen we het gezonde assortiment verder uitbreiden. In plaats van of naast chips zouden we bijvoorbeeld popcorn kunnen aanbieden. Het gaat er vooral om dat je een alternatief biedt en de gezonde producten prominenter aanwezig laat zijn. Mensen kopen nu eenmaal met hun ogen: wat je ziet koop je. We hebben een hele gezonde jeugdcommissie die bij evenementen actief water, groente en fruit aanbiedt aan de kinderen. Het gaat op speelse wijze, bijvoorbeeld ook door de teams een fruitnaam te geven. Het lijkt van een afstand misschien allemaal heel ingewikkeld, maar je kunt met vrij weinig moeite iets bereiken.”  

Meer verhalen

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels