Gezonde foodkeet bij voetbaltoernooi k.v. SCO groot succes

8 januari 2018

Op vrijdag 2 juni organiseerde k.v. SCO uit het Friese Oldeholtpade haar jaarlijkse voetbaltoernooi voor niet-voetballers. Voor het eerst werd de traditionele snackwagen met patat en broodjes hamburger vervangen door een gezonde foodkeet, bemand door Jan Smink, onder andere werkzaam voor restaurant De Librije en eigenaar van foodkeet.nl. En dat bleek een succes. “Aan het eind van de dag was hij helemaal uitverkocht.”

K.v. SCO is met hulp van Team:Fit bezig de eerste stappen te zetten naar een gezondere sportkantine. De gezonde foodkeet bij het voetbaltoernooi voor niet-voetballers, een traditie die onlangs al voor de 26ste keer georganiseerd werd, was daarvoor de eerste echte zet. “Kinderen hebben steeds meer overgewicht, ze zitten steeds meer, ze bewegen steeds minder”, weet voorzitter Ybo Duursma van k.v. SCO. “Wij willen daar iets aan doen, en niet alleen door hen te laten sporten. Het bevreemdde ons altijd al dat kinderen na het sporten in de kantine een zak snoep kregen, een flesje AA Drink of een bakje patat. Als sportvereniging vinden we dat we daar ook aandacht aan moeten besteden.”

Gretig aftrek

Aan het voetbaltoernooi namen alleen volwassen spelers deel, en bij hen sloeg het gezonde aanbod gedurende de avond in elk geval al goed aan. “Er komen altijd veel mensen op het toernooi af”, vertelt Ybo. “Meestal hebben we er dan ook een snackwagen bij, maar deze keer wilden we het anders doen. Jan Smink was met zijn foodkeet met een assortiment gezonde broodjes en noodles aanwezig. Van een enkeling hebben we de vraag gekregen waar de patat en de broodjes hamburger waren, maar daarnaast hebben we ook veel enthousiaste geluiden gehoord over de smaak van het eten en de diversiteit. Jan had drie verschillende broodjes en noodles en die vonden gretig aftrek. Aan het eind van de avond was hij helemaal uitverkocht.”

Feestje

De komende maanden én jaren krijgt dit eerste succes bij de Friese club een vervolg in de kantine. “We hebben nu laten zien dat het ook anders kan en dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn”, constateert de voorzitter. “We hebben al wat kleine dingen veranderd in de kantine, zoals de introductie van een broodje gezond en een gezonde plate. We hebben nu zomerstop, daarna gaan we langzaam kijken hoe we het stap voor stap verder kunnen invoeren het komende jaar.”

Ideeën daarvoor zijn er al volop. “We willen bijvoorbeeld zakjes chips vervangen door zakjes popcorn en snoep wat minder op de voorgrond zetten. We krijgen voor op de bar een vitrine om de broodjes gezond mooi te presenteren, we gaan gratis water aanbieden en kijken naar ons assortiment energiedrankjes. Er is ook een suikervrije variant van AA Drink die we kunnen gaan aanbieden. Al moet het wel een feestje blijven. Als de kinderen bij onze club kampioen zijn geworden, dan krijgen ze meestal een zakje snoep of patat, of allebei. We willen dat nu niet meteen gaan vervangen door een bakje radijsjes. Daar moeten we nog een beetje onze route in vinden.”

Meer verhalen

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels