File voor het watertappunt

3 oktober 2019

Erik den Adel zag het om zich heen gebeuren. “Je ziet dat kinderen steeds vaker en langer niet bewegen. Ze worden zwaarder.” Mede daarom besloot v.v. Nieuwenhoorn, onder initiatief van secretaris Nicole Bax dat er ook in de kantine van zijn voetbalclub wel iets mocht veranderen om deze maatschappelijke trend te doorbreken. De voetbalvereniging ging aan de slag met de richtlijnen voor gezonde sportkantines en het resultaat mag er zijn: een bronzen Team:Fit-certificaat!

Waar elke potentiële gezonde kantine mee begint, is het aflopen van de vereisten voor een gezondere sportkantine. Het kantineteam omarmde het idee van de gezonde kantine ook met beide armen, volgens Erik (voorzitter van v.v. Nieuwenhoorn). “We zijn begonnen met de gezonde producten op ooghoogte zetten zodat je niet als eerste de drankjes met veel suiker ziet, maar juist de gezondere keuzes. Dat was al best een eye-opener, want wat zit er in veel producten veel suiker!”

Fruitsmoothies op de bar

De reacties bij v.v. Nieuwenhoorn waren in eerste instantie vrij sceptisch. “Kinderen eten toch het liefst patat en hamburgers. Er werd wat lacherig gedaan over ons plan om de kantine gezonder te maken, maar inmiddels hoor je er niemand meer over”, vertelt Erik. Bij de voetbalvereniging staan nu bijvoorbeeld fruitsmoothies op de bar. “En die lopen heel goed! Zowel bij jong als oud.”

Ook de gezonde broodjes vinden gretig aftrek bij de voetballers. “We hebben broodjes gezond in ons assortiment, maar dan ook écht gezond. Dus zonder mayonaise erop en alleen ham, kaas, tomaat en augurk bijvoorbeeld. En we hebben natuurlijk de gezonde tosti. Dat is eigenlijk heel simpel. Een gezonde tosti is gewoon bruin brood met kaas ertussen, maar dan in het tostiapparaat. Die lopen ook als een gek!” Om de gezondere keuze aan te prijzen bij de leden, wordt het krijtbord buiten de kantine veelvuldig gebruikt. “Daar schrijven we dan bijvoorbeeld op dat we smoothies in ons assortiment hebben. En binnen in de kantine zetten we de gezondere producten op de prominentere plekken.”

Fruit steeds sneller weg

De voorzitter van v.v. Nieuwenhoorn ziet dat het eet- en drinkgedrag van de jeugdleden aan het veranderen is. “De kinderen waren gewend om naar binnen te rennen voor een AA’tje als ze dorst hadden, maar nu staat er een file voor het watertappunt.” Het fruit aan de man brengen, was wel wat meer een uitdaging. “Om de kinderen fruit te laten eten, was nog best lastig. Je kan wel een bak fruit op de bar zetten, maar als daarachter de frituur staat te pruttelen, wordt het voor de kinderen toch aantrekkelijker om voor de ongezonde hap te gaan. Maar inmiddels verdwijnt het fruit ook steeds sneller van de bar!”

De voetbalvereniging uit Nieuwenhoorn heeft dankzij de inspanningen om voor gezond te gaan een bronzen Team:Fit-certificaat behaald. Erik: “Voor nu houden we de kantine even op het bronzen niveau, maar we willen uiteindelijk wel meer. We hopen ook nog voor zilver en misschien goud te kunnen gaan.” De voorzitter raadt elke vereniging aan om op de gezondere toer te gaan. “Ga het gewoon doen! Verpak het leuk, geef er een leuke naam aan en ga aan de slag. Het is allemaal niet heel ingewikkeld.”

Meer verhalen

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels