Feestavonden met rauwkost

16 april 2019

De kantine van Eindhoven Atletiek is de eerste officiële gezonde sportkantine van Eindhoven. Samen met Ancil Pernot en Patrick Stassen is Annemieke Luiten de initiatiefnemer van de gezondere kantine. De (inmiddels ex-) secretaris van de Atletiekvereniging is trots op het resultaat. “We gingen voor brons, maar hebben al zilver!”

Voordat de club met Team:Fit aan de slag ging, hadden ze al een gezondere kantine, volgens Annemieke. “We verkochten alleen tijdens wedstrijden en evenementen patat en broodjes kroket. Maar Team:Fit was wel echt de trigger om er nog meer mee aan de slag te gaan. Team:Fit coach Irene Walk werd aan ons gekoppeld en zij heeft ons zeker nog nuttige tips gegeven voor het nog gezonder maken van de kantine.”

Gezondere varianten

Team:Fit coach Irene kwam onder andere met tips over het meer in het zicht zetten van de gezondere producten en het aanschaffen van gezondere alternatieven. Annemieke: “Wij hadden bijvoorbeeld Fristi en Ice Tea met koolzuur in het assortiment, daarvoor in de plaats hebben we nu Optimel en Ice Tea Green en dat loopt prima. Ook omdat we de ongezondere varianten hiervan niet meer aanbieden.”

Ook de nieuw toegevoegde popcorn loopt goed in de kantine. “We hebben één van de soorten chips vervangen door popcorn. Daar moesten de leden wel even aan wennen, maar de popcorn loopt inmiddels prima!” Maar er zijn ook gezondere producten die nog niet heel goed lopen. “We hebben nog steeds chocoladesnacks zoals Marsrepen, maar daarnaast bieden we nu ook Mueslirepen aan. Toch zien we nog vaak dat er voor de chocoladerepen gekozen wordt.”

Annemieke ziet die trend ook bij de broodjes. “We verkochten altijd alleen maar witte broodjes en tosti’s, maar nu bieden we ook de volkoren varianten aan. Maar bijvoorbeeld bij de tosti’s zie je dat de witte variant nog steeds het populairst is.” Wel probeert Eindhoven Atletiek de gezondere keuzes te promoten. Met kartonnen bordjes worden de flesjes water aangeprezen en dat werkt prima. “De waterflesjes lopen erg hard tijdens wedstrijden. We gaan ook nog sportwater aanbieden.”

Feestavonden met rauwkost

Eindhoven Atletiek heeft een maandelijkse feestavond en ook daar hebben de gezondere snacks hun intrede gedaan. “Ikzelf ben heel erg voor een gezondere leefstijl en het is mooi om dat ook te kunnen delen met anderen. Op onze feestavonden serveren we nu bijvoorbeeld rauwkost. Dat wordt heel goed ontvangen door onze leden. Veelgehoorde reactie is: maar dat is lekker! Dus daar gaan we gewoon mee door!”

Niet heel ingewikkeld

Annemieke benadrukt dat het omtoveren van een kantine in een gezondere Team:Fit kantine niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. “Eerlijk gezegd waren wij al geen heel ongezonde kantine. Bij ons drinken de atleten na een training of wedstrijd even een kopje koffie of thee, maar er wordt niet heel vaak geluncht. Dus veel leden zal het niet eens opvallen dat we op de gezondere toer zijn. Maar de dingen die we aangepast hebben, gingen eigenlijk verrassend soepel. Het was makkelijker dan we dachten om een gezonde kantine te creëren.”

Eindhoven Atletiek heeft als eerste sportkantine in Eindhoven een certificaat van Team:Fit verdiend. Vorig jaar september is de club ermee gestart en binnen een jaar is er dus al resultaat geboekt: een zilveren kantine. Maar gaat de club nu ook meteen door voor goud? Annemieke: “Natuurlijk zouden wij heel graag voor het gouden certificaat gaan, maar dat is voor ons niet heel realistisch. Omdat onze leden vooral graag een kopje koffie of thee drinken bij ons, hebben wij bijvoorbeeld geen groenten in ons dagelijkse assortiment. En die gaan er waarschijnlijk ook niet komen omdat daar geen behoefte aan is. Maar dat zou wel nodig zijn om een gouden certificaat te kunnen verdienen. We willen natuurlijk wel ook andere sportkantines in Eindhoven aanmoedigen om met Team:Fit aan de slag te gaan!”

Meer verhalen

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels