Drieburcht heeft eerste gouden sportkantine van Tilburg

16 mei 2019

Sportcomplex Drieburcht heeft als eerste in Tilburg een sportkantine met een gouden certificaat van Team:Fit. Coördinator van het sportcafé, Rob van Dongen, heeft veel positieve reacties ontvangen van klanten. “De klanten vinden het fijn dat we ermee bezig zijn, dat we ook de gezondere keuze aanbieden. Het behalen van het gouden certificaat is in het nieuws geweest, dus klanten vragen nu ook bijvoorbeeld wat we dan voor gezondere producten in het assortiment hebben.”

De gemeente Tilburg is een JOGG-gemeente en stimuleert dan ook alle sportverenigingen om hun kantine gezonder te maken. Rob van Dongen: “Maar dan moeten we natuurlijk ook zelf zorgen dat we een gecertificeerde kantine hebben. Het zou een beetje vreemd zijn als wij geen certificaat hebben en andere verenigingen wel stimuleren en motiveren om gezonder te worden.” Dat was voor Rob dan ook de reden om voor het gouden certificaat te gaan in samenwerking met Team:Fit.

Omzet blijft belangrijk

Rob heeft zich eerst laten informeren door Team:Fit coach Irene Walk. “Ik was er niet mee bekend voordat ik hieraan begon. Dus Irene heeft tips en uitleg gegeven en verteld aan welke richtlijnen we moeten voldoen voor een certificaat.” Vervolgens is Rob aan de slag gegaan. Hij heeft daarbij vooral gekeken naar aanpassingen die geen grote gevolgen voor de omzet zouden hebben. “Ik denk dat voor veel verenigingen geldt dat je afhankelijk bent van je omzet. Ik kan hier wel heel veel versproducten gaan neerzetten bijvoorbeeld, maar als ik elke keer de helft moet weggooien schiet het zijn doel wel voorbij denk ik.”

Dat probleem heeft hij met Team:Fit coach Irene besproken en samen zijn ze tot een plan van aanpak gekomen. “Volgens Irene is het niet heel erg noodzakelijk om versproducten aan te bieden. Je kunt ook naar je huidige assortiment kijken en gaan uitzoeken wat je daarbij als gezonde tegenhangers aan kunt bieden.” Het eerste wat Rob aanpakte, waren de tosti’s. “We hadden alleen tosti’s van wit brood. Die hebben we vervangen door volkoren brood. De ‘gewone’ tosti zit ook niet meer in het assortiment. Anders heb je de kans dat de klanten alsnog voor het oude vertrouwde witte brood gaan. Nu krijgen we als reactie dat de volkoren tosti ook gewoon lekker is. En het is nog gezonder ook! We maken de tosti’s ook vers met 30+-kaas wat ook weer gezonder is dan andere kaasvarianten.”

Proeverij voor de jeugd

Op weg naar het gouden certificaat, heeft Rob ook wat snoep vervangen voor NAKD-repen en twee varianten rijstrepen. “Ik ben op zoek gegaan naar chips en snoep wat onder de 110 calorieën valt, maar wat wel bekend is bij de jeugd. We hebben bijvoorbeeld ook nibb-it chips in ons assortiment. Dat valt daar ook onder. We hebben daarnaast ook nog wel de naturel- en de paprikachips. Ook de mars en snickers heb ik aangehouden in het assortiment. Daar was namelijk veel vraag naar onder de oudere klanten. We hebben aan die groep in het begin ook wel de gezondere repen aangeboden, maar wat de boer niet kent…”

Om alle klanten toch wat meer te verleiden tot een gezondere keuze, konden ze gratis wat van de nieuwe producten proeven. “We hebben zo’n rijstreep bijvoorbeeld in stukken gesneden en op de bar gezet. Als ze dan wat kwamen bestellen, konden ze direct ook een stukje rijstreep proeven. Dat is een heel vrijblijvende manier om ze kennis te laten maken met de nieuwe producten. En dan krijg je reacties als ‘oh, dat smaakt toch eigenlijk wel lekker’. We hebben ook wel gezien dat sommigen uit zichzelf later dan nog wel eens zo’n reep bestellen. De bestellingen liepen beter dan daarvoor. Dus vooral als je onbekende producten aan gaat bieden, zou ik wel als tip mee willen geven om een soort proeverij te houden.”

In de kantine in sportcomplex Drieburcht zijn ook wat veranderingen doorgevoerd die de klanten niet eens echt in de gaten hebben. Rob: “We hebben bijvoorbeeld ranja vervangen door suikervrije ranja en we hebben meer smaakjes sportwater aan ons assortiment toegevoegd. Daarnaast zijn we de gezondere producten tactisch gaan etaleren.” Er zijn in deze Tilburgse kantine niet veel producten weggehaald uit het assortiment, maar er zijn vooral gezondere keuzes toegevoegd. “We hebben nog steeds gemengde snacks. Dat is natuurlijk niet gezond, maar we hebben wel daartegenover wat nieuws toegevoegd, namelijk mini-loempiaatjes. Als je die in porties van vier aanbiedt in plaats van acht, vallen ze ook weer onder de gezondere keuze.”

Volgende stap

Met het gouden Team:Fit certificaat, is het doel voor sportcomplex Drieburcht behaald, maar Rob ziet nog meer kansen in Tilburg. “De indeling van de bar in Drieburcht leent zich er heel erg voor om de gezonde producten tactischer te kunnen etaleren. Het is namelijk een heel brede bar. Bij de andere drie sportcafés die ik onder mijn hoede heb, is de indeling wat beknopter. Daar kun je het niet zo tactisch wegzetten als in Drieburcht. Goud is daar dus denk ik niet haalbaar, omdat je beperkt wordt door de ruimte. Maar wij, als gemeente Tilburg, willen zeker wel voor een bronzen of zilveren certificaat gaan in die kantines!”

Meer verhalen

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels