Bewuste voedingskeuze TC Bas Dongen draagt maatschappelijk én financieel bij

20 april 2017

Veel tennisverenigingen hebben inmiddels de vette snack en het suikerrijke snoepgoed naar de achtergrond verwezen en promoten nu gezondere alternatieven. TC Bas Dongen gaat nog een stapje verder. Het heeft van de kantine haast een culinair restaurant gemaakt en biedt producten aan van hoge kwaliteit. Daarmee heeft het ook nog eens de omzet flink verhoogd.

Beleving

Gekscherend noemt voorzitter Marcel van Hattum van TC Bas Dongen het clubhuis van de Brabantse vereniging het ‘grootste restaurant van het dorp’. “Vooral in het weekend en tijdens toernooien is het druk. Niet alleen tennissers, maar ook familieleden en vrienden komen naar de club en blijven vaak eten. Dat komt door de beleving die wij creëren. We schenken aandacht aan de kwaliteit van het eten, maar ook aan de aankleding. Het eten wordt altijd geserveerd met salade en het bestek is verpakt in een mooi hoesje met het clublogo erop. Daarnaast loopt het personeel, dat bij ons op de loonlijst staat en dus écht verstand heeft van horeca, rond in een mooie, eenduidige outfit.”

‘Omzet met dertig procent gestegen’

Geen zak patat met een klodder mayonaise erop dus. Volgens Marcel hebben de clubbezoekers behoefte aan kwalitatief hoogstaande producten. De club heeft een zeer uitgebreide menukaart. Alleen het tosti-assortiment al bestaat uit dertien verschillende producten. Het succes is ook terug te zien in de financiële cijfers. “Als ik de omzet vergelijk met een jaar of tien geleden, toen we nog niet bezig waren met goede en gezonde voeding, is deze met twintig á dertig procent gestegen. We merken ook dat de leden anders zijn gaan denken. Zij kiezen nu veel sneller voor een fruitdrank dan voor sinas of cola. Er is gewoon minder vraag naar. Langzaam maar zeker halen we dit soort producten uit ons assortiment. Maar de ongezonde producten helemaal schrappen zal waarschijnlijk nooit gebeuren. Er blijft altijd vraag naar cola en frikandellen.”

Kijkje in de keuken

De clubleiding van Bas Dongen straalt in alles uit dat gezonde voeding belangrijk is. Marcel: ”Tijdens wedstrijddagen staan er voor de jeugd fruitschalen klaar en wordt er geen alcohol genuttigd. Pas ná de wedstrijddag wordt er weer geschonken en uiteraard alleen aan 18+. Onze gemeente is daarnaast partner van Jongeren Op Gezond Gewicht en wij sluiten ons als club daarbij aan. Zo houdt een voedingsdeskundige geregeld een presentatie over gezonde voeding. Verschillende clubs hebben letterlijk en figuurlijk een kijkje in onze keuken genomen om ervaringen op te doen voor de eigen vereniging.”

Bas Dongen is nog geen Team:Fit-vereniging, maar voorzitter Marcel van Hattum overweegt dit in de toekomst wél te worden. “Elk initiatief dat positief bijdraagt aan de gezondheid van onze leden wordt ondersteund. We hebben destijds niet overwogen om een Team:Fit-vereniging te worden, maar daar kan in de toekomst verandering in komen.”

Kleine aanpassing maakt al verschil

Marcel kan begrijpen dat clubs met weinig financiële middelen niet net zo kunnen uitpakken als Bas Dongen doet. Desondanks benadrukt de voorzitter dat ook kleine aanpassingen al verschil kunnen maken. “Bijvoorbeeld door fruit en alternatieven voor zoete dranken aan te bieden. Ook de tennistrainer kan de kinderen bijbrengen hoe belangrijk gezonde voeding is. Voorbeelden van toptennissers over hoe zij met voeding omgaan werken doorgaans goed. Ik kan het elke vereniging aanraden. Niet alleen uit maatschappelijk oogpunt, maar ook wat betreft de financiën.”

Meer verhalen

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels