Alles wordt vers gemaakt in zilveren kantine van HC Nova

5 juni 2019

Lilian Keijbets en Nathalie Jacobs, de clubhuiscommissie van HC Nova, staan achter gezonde voeding. Bij een bijeenkomst van Team:Fit in het Roda JC-stadion, stapten ze dan ook op Team:Fit coach Eric Debets af. “Dit was voor ons een goede aanleiding om er echt actief mee aan de slag te gaan,” zeggen Lilian en Nathalie. Een jaar later zijn ze de trotse eigenaren van een zilveren Team:Fit certificaat.


Eric Debets kwam langs in de kantine van de hockeyclub uit Heerlen om een kantinescan te maken. Lilian en Nathalie: “We hadden het idee dat we al best een gezonde kantine waren. Dus we hadden ook al het idee dat we niet de hele kantine hoefden te veranderen om in aanmerking te komen voor een certificaat. Sommige dingen die uit de kantinescan kwamen, vielen mee andere dingen vielen weer wat tegen. Aan de hand van de scan zijn we vervolgens de menukaart gaan aanpassen. We hoefden, omdat we al geen heel ongezonde kantine hadden, gelukkig niet bijzonder veel aan te passen om tot een betere score te komen.”

Water in plaats van suikerbom

Lilian en Nathalie hebben om te beginnen een aantal gezonde producten aan de kaart toegevoegd. “We hadden altijd alleen een tosti van witbrood op de kaart staan. Nu hebben we een boerentosti met volkoren brood en boerenkaas. Verder hebben we nu ook volkoren wraps met kipfilet en hummus. Alles wordt hier vers gemaakt; van de tosti’s tot de broodjes gezond met mozzarella en tomaat. Om de gezonde keuze te stimuleren, hebben we het water in prijs verlaagd ten opzichte van de drankjes met suiker.”

Dat is ook direct een tip die ze willen geven aan andere clubs. “Het is bij hockeyclubs gebruikelijk om na de wedstrijden van de jongste jeugd een kan met oploslimonade aan te bieden. Wij bieden fruitwater aan met stukjes limoen en takjes munt erin. Dat loopt echt heel erg goed. De mensen zijn daar heel enthousiast over. En het is natuurlijk veel beter dan wanneer je een suikerbom met oploslimonade neerzet.” 


Naast de nieuwe producten op de kaart, zijn er ook dingen weggehaald uit het assortiment. “We hadden voorheen een zak patat op de kaart staan, maar die hebben we er vanaf gehaald. We hebben nog wel frituur in de kantine voor de broodjes frikandel en kroket. We wilden niet ten koste van alles gaan schrappen en alleen maar worteltjes en stukjes komkommer serveren. Maar dat hoefde gelukkig niet met de gezonde kantine. Zolang je maar gezonde alternatieven hebt, is het goed.”

Gezonde broodjes verkopen beter

De reacties van de leden van HC Nova op de veranderingen in de kantine, zijn positief. Mede omdat er lekkere nieuwe producten aan het assortiment zijn toegevoegd. “Verder hebben we ook de etalage best wel veranderd, omdat we de gezonde producten meer op de voorgrond moesten zetten. Dus we hebben nu een vitrine waar de gezonde broodjes in staan. We merken dat mensen het als heel positief ervaren. We hebben een mooi kassasysteem waarin we kunnen zien en volgen wat de mensen aanschaffen. En daarin zagen we de afgelopen maanden dat de gezondere broodjes nu beter verkopen dan de ongezonde broodjes. We merken ook dat bezoekers van andere clubs positief verrast zijn over wat ze bij ons in de kantine krijgen.”

Lilian en Nathalie zien wel dat het vaak even tijd nodig heeft voordat de gezonde producten gaan lopen. “We zijn begonnen met Optimel bijvoorbeeld, maar dat liep in het begin niet. Net als het verse fruit voor 25 cent per stuk. Maar het gaat wel steeds beter lopen. Op een gegeven moment weten mensen dat hier ook vers fruit te koop is en dat ze het dus niet meer vanuit huis hoeven mee te nemen.”

Verse groenten en fruit

De gezonde producten worden niet alleen in de kantine zelf aangeboden, maar ook tijdens clinics bijvoorbeeld. “In het verleden serveerden we tijdens clinics altijd broodjes knakworst en een plakje ontbijtkoek. Dat hebben we nu ook anders aangepakt door veel verse groenten en fruit aan de kinderen aan te bieden. Dat is in heel goede aarde gevallen. Zelf waren we ook aangenaam verrast over dat het zo goed ging.”

De clubhuiscommissie snapt wel dat sommige clubs soms wat huiverig zijn om met de gezonde kantine aan de slag te gaan. “Dat hadden wij ook in de beginfase. Dan denk je al snel dat je alleen nog maar rauwkost en salades mag aanbieden en dat je de ongezonde producten van de kaart moet halen, maar dat hoeft dus echt niet zo te zijn. Sommige dingen zijn heel erg simpel, maar daar denk je zelf niet direct aan. Bijvoorbeeld dat popcorn een stuk gezonder is. Als je naast je zakjes chips een bakje popcorn zet, heb je weer een klein stukje van je gezonde kantine verantwoord.”

Zelf ook aan de slag met Team:Fit? 

Meld je vereniging aan bij Team:Fit. Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt.


Meer verhalen

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels