Voetballers ontbijten nu zelfs in de kantine

27 juni 2019

Voetbalvereniging Concordia Wehl heeft het zilveren Team:Fit certificaat in ontvangst mogen nemen. Daarmee is het de eerste sportkantine in de gemeente Doetinchem die volgens de richtlijnen van de Gezondere Kantine werkt. “Spelers ontbijten nu zelfs in de kantine met een vers broodje kaas of broodje gezond”, zegt kantinebeheerder Bennie Evers. 

Bennie las in september 2018 een artikel over de Gezondere Kantine en vond dat wel iets voor zijn club Concordia Wehl. Hij voegde de daad bij het woord en legde contact met Team:Fit coach Désirée Holstege. Afgelopen januari kwam zij langs om uitleg te geven over het proces. “Alle vrijwilligers van de kantine waren meteen enthousiast”, vertelt Bennie. “Het oorspronkelijke plan was om voor een bronzen certificaat te gaan, maar iedereen was zó enthousiast dat we ons doel direct bijstelden naar zilver.”

Verse broodjes populair

Om aan de eisen van de Gezondere Kantine te voldoen, hoefden er alleen maar wat gezonde producten te worden toegevoegd. “We hebben niks uit het assortiment hoeven halen,” verklaart Bennie. Hij somt op wat er zoal toegevoegd is aan gezonde producten: “zuivelproducten zoals Optimel Breakers, volkoren wraps met kipfilet, tosti’s van bruin brood, popcorn en fruit.” Onder andere de bruine tosti’s vinden gretig aftrek bij de voetballers. “Waar we eerst alleen voorgepakte witte tosti’s verkochten, hebben we nu vers gemaakte tosti’s van bruin brood op de kaart staan. Ook de andere broodjes worden nu vers belegd door het kantinepersoneel. En dat merk je aan de verkoopcijfers. Verse producten verkopen beter dan de voorverpakte.”

Bennie probeert de gezondere producten te promoten bij de bezoekers. “We hebben bijvoorbeeld bij een wedstrijd van het eerste elftal hapjes van de wraps gemaakt. Dat viel goed in de smaak. En op zo’n manier weten mensen ook wat er voor nieuwe producten te koop zijn in de kantine.” Om de klanten nog meer te verleiden tot een gezondere keuze staan het water en fruit op de bar. “We hebben de koeling ook opnieuw ingericht. Het water staat nu bovenin, Red Bull bijvoorbeeld onderin. Zo staan de ongezondere keuzes minder in het zicht.”

Iedere maand een nieuw gerecht

Het zilveren certificaat is binnen een paar maanden behaald. Zelf wil Bennie wel door voor het gouden certificaat. “Maar ik wil eerst even aankijken hoe het gaat nu we zilver hebben. Het seizoen is net klaar. Straks in september begint het weer en wordt het weer drukker in de kantine. Dan moeten we even kijken hoe het loopt en hoe de reacties zijn.” Bennie heeft nog wel wat ideeën in zijn hoofd om de kantine nog wat gezonder en leuker te maken. “Ik heb nu bedacht dat elke maand één van de vrijwilligers een nieuw gerecht mag proberen. En in de zomer kun je ook wat met verse salades uitproberen.”   

Tot nu toe zijn de reacties van de leden erg positief op de veranderingen in de kantine. Bennie: “Eigenlijk perfect. Ze vinden het een goed initiatief van ons. Er zijn nu zelfs voetballers die hier in de kantine ontbijten met een broodje kaas of broodjes gezond. Dat vind ik een goede ontwikkeling.” De kantinebeheerder zou ook zeker andere clubs aanraden om aan de slag te gaan met een gezondere kantine. “Je moet het eigenlijk gewoon proberen. Bij ons viel het aantal aanpassingen die in de kantine gemaakt moesten worden best mee. En de baromzet is er bij ons zeker niet op achteruit gegaan door het gezondere aanbod. Het assortiment wordt namelijk alleen maar uitgebreider. Niks is verdwenen.” 

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels