Verse keuken Amerena goed voor zilveren Team:Fit certificaat

27 mei 2019

De kantine van sport- en ontmoetingscomplex Amerena heeft zonder al te veel moeite de zilveren status behaald. Amerena is hiermee de eerste locatie in Amersfoort die het zilveren Team:Fit certificaat heeft ontvangen. Horecamanager en initiatiefnemer Sven Hoogeboom vindt het belangrijk dat de jeugd ook voor een gezondere keuze kan gaan in de sportkantine. 

Amerena is de thuisbasis van diverse Amersfoortse sportverenigingen, waaronder AVV Keistad. Van daaruit is ook het plan ontstaan bij Sven Hoogeboom om aan de slag te gaan met de gezonde kantine. “AVV Keistad had al een bronzen Team:Fit certificaat voordat deze fusie werd gerealiseerd. Daardoor zijn we in aanraking gekomen met Team:Fit en ik wilde graag nog een stapje hoger proberen: zilver.

Team:Fit coach Joke Davio voorzag de sportkantine van tips en tricks. Sven: “We hoefden eigenlijk helemaal niet zoveel aanpassingen te maken in het assortiment. We hebben niks uit het assortiment gehaald, alleen gezondere keuzes toegevoegd. We hebben bijvoorbeeld popcorn, kleinere zakjes snoep en gezondere snackkeuzes zoals Snelle Jelle’s toegevoegd. Omdat we veel gasten hebben, kunnen we ook een breed assortiment dragen.”

Productpresentatie

De grootste verandering bij Amerena zit hem in de presentatie van de producten. “Team:Fit coach Joke gaf ons daar goede adviezen over. We hebben nu bijvoorbeeld de gezondere keuzes ook bij de kassa staan zodat ze meer opvallen voor onze gasten. Daarnaast bieden we de hele dag gratis water met verse munt aan. Dat is heel positief ontvangen door de gasten. Ook de popcorn loopt behoorlijk goed!” Aan het assortiment broodjes heeft Sven niks hoeven te veranderen om aan de eisen van de gezondere kantine te voldoen. “We hadden altijd al een verse keuken. Alle broodjes worden vers gemaakt. De tosti’s maakten we bijvoorbeeld al van vers volkorenbrood van de bakker. De insteek bij de opening van deze kantine was om de klanten kwalitatief goede voeding voor te schotelen.”

Bij het behalen van het zilveren certificaat, die uitgereikt werd door burgemeester Bolsius van de gemeente Amersfoort, zijn we veel in het nieuws geweest. Hierdoor hebben we veel positieve reacties ontvangen.” Amerena voldoet heel ruim aan de eisen voor een zilveren kantine, volgens Sven. “En we willen nu uiteraard ook door voor het gouden certificaat. Ik denk dat we met nog een paar kleine aanpassingen ook al wel aan die eisen kunnen voldoen.”

Gewoon doen!

Vanuit zijn eigen ervaringen in Amerena, wil Sven nog wel iets zeggen tegen clubs en accommodaties die het plan hebben om aan de slag te gaan met de gezondere kantine: “Gewoon doen! Ik heb zelf de ervaring dat mensen hier positief op reageren. De minder gezonde keuzes hoef je niet helemaal weg te cijferen. Waar bij mij de bottleneck zat, was de tijd. Wij werken met vrijwilligers die het moeten uitvoeren, waardoor ik in sommige periodes er wat minder aandacht aan kon schenken. Als ik in één keer had doorgepakt, hadden we binnen een paar maanden de zilveren status kunnen behalen. Nu heeft dat ongeveer een jaar geduurd. Wat je moet aanpassen om aan de eisen van een gezondere kantine te voldoen, viel voor ons erg mee! En je hoeft ook geen angst te hebben dat de gezondere producten minder verkopen. Ik dacht eerst zelf ook dat bijvoorbeeld de popcorn minder zou lopen dan de zakjes chips, maar de popcorn loopt juist heel goed!”

Zelf ook aan de slag?

Meld je vereniging aan bij Team:Fit. Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt.

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels