TV Cromwijck: "Het bijhouden van de gezonde sportkantine gaat goed"

17 februari 2020

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

“Sportoverleg Woerden en de Gemeente Woerden organiseerden samen een bijeenkomst over de gezonde sportkantine”, begint Linda van Amerongen haar uitleg. Zij werkt voor Beweegteam Woerden en dient als lokaal aanspreekpunt voor de verenigingen. “Eén van de aanwezige sportclubs bij die bijeenkomst was TV Cromwijck. Zij wilden aan de slag met het realiseren van een gezondere sportkantine.” Dat vertelt ook Chris van Rhee, lid van de barcommissie van de Woerdense tennisvereniging. “Na die bijeenkomst hebben wij doorgepakt en zijn we aan de slag gegaan om onze kantine gezonder te maken. En met succes, want in december van 2018 kregen wij als eerste sportclub uit Woerden het bronzen certificaat.”

Gezonde alternatieven

“Het realiseren van een gezonde sportkantine heeft wel wat voeten in de aarde gehad”, vervolgt Chris. “Uiteindelijk zijn we er een jaar mee bezig geweest. Je moet toch best wat doen voor zo’n certificaat. Maar als we even met de handen in het haar zaten, trok Linda ons over de streep om door te gaan.” Dat beaamt zij: “Mijn taak was om de club te ondersteunen op weg naar de gezonde kantine. Ik was er niet om de vereniging op te jutten om het certificaat te halen, want ik begrijp ook dat er op een vereniging veel meer dingen spelen die tijd en aandacht vragen. Maar het is zonde als deze gezonde ambitie daardoor naar de achtergrond verschuift, dus ik probeerde wel de voortgang te bewaken. Dat deed ik door meerdere keren langs te gaan en contact te onderhouden met Team:Fit. Samen met hen hebben we ook de kantinescan uitgevoerd bij TV Cromwijck.”

Chris legt uit wat er toen moest veranderen. “Je moet in alle categorieën van je assortiment een gezonde keuze hebben. Bij het drinken, bij het eten en bij de snacks. Ook als je maaltijden verkoopt, moet je een gezonde maaltijd kunnen aanbieden. Onze kantine is op doordeweekse dagen alleen ’s avonds van half 8 tot half 12 geopend en onze eigen tennisleden staan in de keuken. Van hen verlangen we niet om allerlei moeilijke gerechten te maken. En omdat bijna alle leden om half 8 ’s avonds toch al thuis hebben gegeten, hebben we het frietje met saté van het menu geschrapt.”

“Maar”, vervolgt hij, “als je gezonde producten wil aanbieden, betekent dat niet dat je andere producten meteen weg moet doen. Natuurlijk mag je een biertje en een bitterballetje verkopen, maar zorg er dan voor dat je daar een gezond alternatief tegenover zet. Als wij de bitterballen ook gaan schrappen van de lijst, dan zouden wij waarschijnlijk wel wat weerstand ervaren. Het is dus een bewuste keuze om dat niet te doen, ook met het oog op de barinkomsten. Die kun je als vereniging simpelweg niet missen.”

Financieel versus gezond

De afweging tussen de gezonde optie en de financiële optie blijft een moeilijke, aldus Chris. “Van de ene kant wil je uitingen van ongezonde producten zo veel mogelijk op de achtergrond houden. Anderzijds ben je als sportvereniging voor een groot deel afhankelijk van je sponsoren. Zo hebben wij een aantal vuilnisbakken waar ‘Ola’ op staat, onze leverancier van ijs. En onze parasols zijn van onze bierleverancier Warsteiner. Dat zijn grote, dure pararols die we niet zomaar kunnen vervangen. Je moet financieel ook rondkomen als club.”

Gehercertificeerd

Ondanks de moeilijke afwegingen bleef het voor TV Cromwijck niet bij die ene certificering in december van 2018. De tennisvereniging kreeg onlangs namelijk opnieuw het bronzen certificaat uitgereikt. “Het bijhouden van de gezonde kantine gaat goed”, zegt Chris. “Met de barcommissie zijn we betrokken bij het project en overleggen we over hoe we de gezonde kantine kunnen realiseren en in stand kunnen houden. De eisen voor een certificaat worden steeds iets strenger, dus op de korte termijn willen we ervoor zorgen dat we de bronzen status behouden. Of we de stap naar zilver nog gaan zetten, is iets voor de lange termijn.”

Gezonde sportomgeving in gemeente Woerden

Na de certificering van TV Cromwijck in 2018, volgden in 2019 de Woerdense atletiekvereniging Clytoneus en de jeugdatletiekvereniging JAV Ahtloi uit het dorp Harmelen. Ook bij hen speelde het Beweegteam een rol. “Als wij te horen krijgen dat een vereniging interesse heeft in het realiseren van een gezonde sportkantine, dan neem ik contact met ze op”, beschrijft Linda. “Dan ga ik een keertje langs om wat uit te leggen over het project, ik ga inventariseren tegen welke problemen ze aanlopen en vervolgens gaan we samen kijken hoe we het project aan gaan pakken.”

En dat werkt, volgens Chris. Zijn advies is dan ook helder: “Laat je niet tegenhouden. De eisen zijn zeker niet zo streng dat het niet haalbaar zou zijn. Zeker met de begeleiding van Team:Fit en van Beweegteam Woerden moet het voor alle sportverenigingen mogelijk zijn om een gezonde kantine te realiseren.”

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel