RSC Alliance in de startblokken voor gezondere kantine

29 maart 2021

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Team:Fit heeft sinds kort een nieuwe manier van werken waarbij sportlocaties badges kunnen verdienen voor een gezondere kantine, een rookvrij sportterrein of een verantwoord alcoholbeleid. Met het behalen van een badge op een van de drie thema’s, levert een vereniging een topprestatie! RSC Alliance uit Roosendaal is van start gegaan met een gezondere kantine en wil in de toekomst ook op de andere thema’s stappen zetten.

Als verenigingsadviseur bij de KNVB wordt Liesbeth Kole momenteel ook ingezet als adviseur lokale sport. In die rol zoekt zij naar verbindingen tussen verenigingen, gemeentes en bijvoorbeeld Team:Fit en JOGG. “In Zeeland en Brabant heb ik 150 clubs onder mijn hoede. Als verenigingsadviseur heb ik het met hen tijdens bijeenkomsten vaak over gezonde sportkantines, rookvrije terreinen en verantwoord alcoholgebruik. Zulke thema’s maak ik bespreekbaar, ik wil ze inspireren en informeren. Als verenigingen vervolgens aangeven dat ze graag aan de slag willen met een gezonde kantine, dan kunnen wij hen als adviseurs lokale sport in contact brengen met JOGG.”

Meike van Wezel, JOGG-regisseur in de gemeente Roosendaal, vertelt dat veel clubs nog niet zover zijn om uit zichzelf aan de slag te gaan. “Bij een gezonde kantine denken verenigingen dat ze hun bitterballen en bier niet meer kunnen verkopen, maar dat is niet zo. Als je die drempels vooraf al weg kunt nemen door persoonlijk contact met clubs op te nemen, merk je dat ze graag hun best willen doen voor een gezondere kantine.”

Bevlogen

Eén van die verenigingen is RSC Alliance. De voetbalclub uit Roosendaal is aangesloten bij het Fitakkoord van de gemeente en denkt vanuit daar mee over allerlei manieren om de jeugd te laten bewegen. Bij een samenwerking met JOGG werd het eerste contact gelegd door Meike. “RSC Alliance heeft een heel bevlogen voorzitter die mij vertelde over de ambities van de club. Ze zijn maatschappelijk erg actief en hebben een prachtige kantine. Ik vroeg of ze ervoor open zouden staan om die kantine gezonder te maken. Ze waren direct heel enthousiast.”

De bevlogen voorzitter van RSC Alliance is Mark Braat. “Meike nam een kijkje in onze kantine en concludeerde dat het nog niet supergezond was”, licht hij toe. “Vervolgens bracht zij ons in contact met Team:Fit Coach Irene Walk. Zij kwam bij ons langs, nam met ons de nieuwe werkwijze van Team:Fit door en bepaalde samen met ons welke veranderingen we moesten doorvoeren om de badge voor gezonde voeding en gezond drinken te kunnen ontvangen.”

Drie verschillende badges

RSC Alliance zet zich nu allereerst in voor de badge voor een gezonde kantine. “Om die badge te behalen, moet bijvoorbeeld minimaal een derde van ons aanbod in de kantine gezond zijn”, vertelt Mark. “Team:Fit gaf ons allerlei tips om dat slim aan te pakken, zoals drankjes die iets minder suiker bevatten, een peperkoek met minder suiker erin of een broodje met minder vettige kaas. Ook moeten we onze gezondere producten op prominente plekken plaatsen in de kantine zodat ze beter zichtbaar zijn, bijvoorbeeld op ooghoogte in de koeling of op de toonbank. Andersom geldt natuurlijk ook dat we minder gezonde dingen juist meer uit het zicht moeten neerzetten. Dat zijn interventies waarmee we onze gezonde kantine willen realiseren en de bijbehorende badge willen verdienen.”

Aangepast en gezonder

Het is niet zo dat het volledige, huidige assortiment op de schop moet. “Veel veranderingen kosten helemaal niet zoveel tijd”, legt Meike uit. “Het helpt al om kleine dingetjes aan te passen.” Mark vult aan: “We willen ons huidige aanbod wel behouden, maar dan aangepast en met meer aandacht voor de gezondere keuzes. We hebben ook al sponsoren gevonden die appels en ander fruit willen gaan uitdelen bij jeugdwedstrijden. Dat zijn dingen die we echt willen als vereniging, maar we maken er ook een goede beurt mee richting de buitenwereld en naar huidige én toekomstige leden en ouders.”

RSC Alliance staat dus in de startblokken om de huidige kantine om te toveren naar een gezondere variant, maar moet door het coronavirus nog even wachten. Als je nu al producten inkoopt terwijl de kantines voorlopig nog dicht blijven, raakt alles namelijk over de datum. “Daarom maken we achter de schermen alles nu al startklaar. Als de overheid bepaalt dat we over twee weken open mogen, dan streven we er ook naar om in diezelfde week te voldoen aan de eisen voor een badge.”

Niet direct verbieden

De overige twee badges, voor een rookvrij terrein en verantwoord alcoholbeleid, schuift de voetbalvereniging uit Roosendaal op de iets langere termijn. “We voldoen al bijna aan een rookvrij terrein en ook met ons alcoholbeleid zijn we op de goede weg, maar dat willen we niet direct invoeren als de leden na de coronacrisis eindelijk weer op de vereniging mogen komen. Het is wel ons streven om dat gefaseerd op te pakken, later in het komende seizoen.”

Vinger aan de pols

De werkwijze met de badges bevalt RSC Alliance goed. “Het is al erg fijn dat Team:Fit je attendeert op de mogelijkheid om je kantine gezonder te maken, maar daarnaast is het heel prettig hoeveel informatie Meike en Irene ons hebben gegeven”, aldus Mark. “Ze boden concrete handvatten met een helder stappenplan. Ze gaven tips over welk merk van een product we konden gebruiken en over hoe je het gezonde aanbod kunt promoten. Maar dat niet alleen, ze monitoren ook hoe het traject verloopt.”

“We houden altijd een vinger aan de pols”, besluit Meike. “Regelmatig checken we bij de vereniging of het opgestelde stappenplan nog altijd naar wens verloopt en of het enthousiasme binnen de vereniging niet aan het wegebben is, maar bij RSC Alliance ben ik daar niet zo bang voor. Als je een aantal bevlogen, enthousiaste mensen hebt die de schouders eronder willen zetten, dan blijft het balletje vaak wel rollen. En dat hebben ze in Roosendaal zeker voor elkaar.”

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel