Ready ’60: "Gezondere kantine is verrassend makkelijk"

7 januari 2020

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Dankzij een bijeenkomst over Team:Fit, georganiseerd door de gemeente Roermond, is korfbalvereniging Ready ’60 gaan nadenken over wat het kon doen om de sportomgeving gezonder te maken. Uiteindelijk is een aantal initiatieven gebundeld: rookvrije generatie, duurzaamheid en de gezondere kantine. Met succes, want de Limburgse vereniging heeft het bronzen certificaat inmiddels binnen.

“We waren al redelijk goed op weg richting brons”, vertelt Marieke Laub van Ready ’60. Na de kantinescan is de korfbalvereniging direct aan de slag gegaan. “We hebben de inrichting van onze kantine veranderd zodat de gezondere keuzes beter uit de verf komen en we zijn structureler water gaan aanbieden. We hadden altijd al wel genoeg watertappunten beschikbaar, maar we hebben het zichtbaarder gemaakt. Er staat nu ook een tap op de bar bijvoorbeeld.” Daarnaast is er bij de vereniging ook suikervrije ranja en AA te krijgen.

Versboerderij

Stappen richting gezondere voeding zijn al een paar jaar geleden ingezet bij de vereniging uit Roermond. “Ongeveer vijf jaar geleden hadden we alleen gefrituurde snacks en chips in het aanbod”, vertelt Marieke. “We hebben drie jaar geleden een sponsorovereenkomst gesloten met versboerderij Schreurs uit Roermond. Zij leveren ons sindsdien producten voor broodjes gezond. Dat was dus al een eerste stap richting een gezonder aanbod in de kantine.”

Na de kantinescan van Team:Fit is er bij Ready ’60 nog meer aangepast het aanbod. Marieke: “Tosti’s zijn we zelf gaan maken in plaats van de kant-en-klare variant. Nu kunnen we ze dus ook van volkoren brood maken. We kopen zelf brood, kaas en ham en dat moeten we dan zelf even in elkaar zetten.” Ook bij de snacks zijn er gezondere producten toegevoegd aan het assortiment. “We hebben nu ook kruidkoek, mueslirepen en kleinere verpakkingen chips, zodat er meer keuze is. En die extra keuze is ook nog eens gezonder!”

Handwerk

Marieke vond het proces richting de gezondere kantine verrassend makkelijk. “Misschien ook omdat we al goed op weg waren. We hebben ook heel fijn barpersoneel. Het is wel iets meer handwerk, want die broodjes gezond en tosti’s moet je zelf smeren. Maar omdat we de broodjes al eerder hadden ingevoerd, zijn mensen het nu al gewend en meer bereid om dat tijdens de bardienst te doen. Mede daardoor was dit redelijk makkelijk.”

De zelfgemaakte tosti’s en broodjes lopen erg goed bij de korfbalclub. “Dat is echt iets wat mensen heel erg lekker vinden!” Parallel daaraan ziet Marieke ook een andere trend. “Je merkt dat de frituurproducten een stuk minder worden verkocht omdat we ook iets anders in aanbod hebben. Tegenwoordig zie je bijna niet meer dat er na trainingen of rondom wedstrijden veel frituur wordt besteld. Het is fijn om te zien dat mensen de gezondere keuzes ook echt lekkerder vinden. En de kantine ruikt niet meer naar frietvet!”

Rookvrij en duurzaam

Tegelijkertijd met de gezondere kantine, is Ready ’60 gestart met de rookvrije generatie. “Als vereniging hebben we daar een enquête over uitgezet. Wat vinden jullie als lid nou belangrijk? Daaruit bleek dat de overgrote meerderheid rookvrij heel erg waardeert. Natuurlijk zijn er nog steeds leden die roken, maar die zijn bereid om daarvoor een ander plekje te zoeken. We hebben één rookplek ingericht achter de kantine, dus uit het zicht. Dat is de enige plek waar er nog gerookt mag worden. Voor de rest is de hele accommodatie rookvrij geworden”, legt Marieke uit.

Ready ’60 heeft ook duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Marieke legt uit: “Voorheen boden we standaard een rietje aan bij een flesje drinken. Daar zijn we nu mee opgehouden. In het begin wordt er nog wel naar gevraagd, maar als je uitlegt dat deze beslissing in het kader van duurzaamheid is genomen, dan vinden ze het prima. Verder zijn we de plastic bekertjes aan het vervangen door papieren bekertjes.”

Marieke heeft nog een laatste tip voor verenigingen die zelf ook aan de slag willen met de gezondere kantine. “Gewoon beginnen! Het is minder werk dan je denkt. Met kleine stappen kun je al veel bereiken. 

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel