Niet alleen het assortiment, maar ook de uitstraling is van belang

5 oktober 2017

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Tennis Vereniging Kudelstaart (TVK) is op zondag 10 september 2017 uitgeroepen tot Zilveren Sportkantine door Team:Fit. Een prachtige beloning voor hun inzet!

Wethouder Gertjan van der Hoeven, onder andere wethouder Sport en Jeugd & Jeugdzorg, overhandigde het zilveren vaantje aan voorzitter Peter Janmaat en initiatiefnemers Karin van Staveren en Dré Maas. Zoals wethouder Gertjan van der Hoeven zei: “Een snoepje mag best op z’n tijd, maar we moeten ons bewust worden dat een appel net zo lekker is.”

Hard werken

TVK heeft hard moeten werken om zilver te behalen. Karin: “Het was een intensief proces om dit certificaat te krijgen. Het heeft bijna een jaar geduurd om alle veranderingen door te kunnen voeren die het Voedingscentrum en Team:Fit hanteren voor de Kantinescan. Best een tijdrovende klus.”

Gezondere keuze

“Het assortiment in de kantine is aangepast volgens de richtlijnen die het Voedingscentrum hanteert”, licht Karin toe. “Bijvoorbeeld qua drank is er een gezondere keuze: we stimuleren om water te drinken in plaats van zoete frisdranken. Daarom hebben we dit voorjaar ook een extra drinkwatertappunt aangelegd op het terras. We kiezen voor Optimel in plaats van Fristi, halfvolle chocomelk in plaats van volle chocomelk, O2 water, Spa rood en andere light producten. Op de snack- en snoepafdeling bieden we een gezondere keuze aan, zoals vers fruit, popcorn, Liga, Snelle Jelle en zakjes ‘Good stuff’ snoep.”

Ook de uitstraling is gezonder

“Niet alleen het assortiment, maar ook de uitstraling is van belang om het certificaat te krijgen. We hebben daar rekening mee gehouden tijdens de verbouwing van het clubhuis en de kantine dit seizoen. We maken geen reclame meer voor ongezond eten en drinken.”

Beginnen bij de jeugd

“De TVK-jeugdcommissie voert het gezonde beleid ook door tijdens jeugdevenementen. Bij de World Tour jeugdcompetitie wordt nu standaard tussendoor water uitgedeeld aan de kinderen en alleen achteraf een glas limonade. We delen fruit en rauwkost uit in plaats van snoep. Uiteraard blijft snoep en fris wel nog te koop voor degenen die dit graag willen.”

Uitdagingen

De vereniging is heel trots op hun Zilveren kantine. Verandering is niet altijd eenvoudig, dat heeft ook TVK ondervonden. “We hebben in het begin wel geworsteld met de richtlijnen van het Voedingscentrum, welke keuzes we in het assortiment zouden maken en hoe we die veranderingen het best konden doorvoeren”, vertelt Karin. “We doorliepen meerdere Kantinescans om het vernieuwde assortiment te checken. Het was best een tijdrovende klus. Maar des te blijer zijn we met het resultaat! Een gezonde keuze in de sportkantine is wat mij betreft helemaal passend in de huidige maatschappij, dus het zou goed zijn als vele clubs het voorbeeld van TVK volgen. Met, of desnoods zonder, certificaat.”

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel