In één klap twee gezondere kantines erbij in Voorburg

17 juni 2019

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Ze was al een paar maanden bezig de kantines gezonder te maken, maar met de hulp van Team:Fit kwam het proces in een stroomversnelling. Marja de Haan, teamleider horeca van Forum Kwadraat en Essesteijn in Voorburg, heeft beide kantines die onder haar beheer vallen omgetoverd tot gezondere kantines. Dat is beloond met het bronzen certificaat van Team:Fit.

Keuze van de mensen zelf

Marja stelde een team van vijf man samen om gezamenlijk de kantines aan te pakken. “Ik wilde niet te ingrijpend dingen veranderen. Het moet een keuze worden van de mensen zelf. Het heeft geen zin om ouders op te gaan leggen wat wel en wat niet mag.” Daarom heeft Marja ook voornamelijk gezondere keuzes toegevoegd aan het assortiment en niet veel weggehaald. “We hadden altijd alleen maar wit brood. Nu kunnen de klanten kiezen tussen een witte en een waldkorntosti of een wit en bruin broodje gezond. We proberen de gezondere keuzes wel te promoten, door het aan te bieden als iemand twijfelt wat hij wil eten, maar uiteindelijk moet het hun eigen keuze zijn.”

In overleg met Mars is in de kantine van Forum Kwadraat de snoepautomaat vervangen door een automaat met gezondere keuzes. Alles in de nieuwe automaat zit onder de 105 kilocalorieën. “In plaats van grote zakken snoep, liggen er in deze automaat bijvoorbeeld kleine zakjes Cadillacs. Die lopen heel hard! Waar ouders voorheen niet zo snel een zakje snoep kochten voor hun kinderen, doen ze dat nu wel omdat het kleinere zakjes zijn.” Marja heeft wel wat chipszakjes uit het assortiment gehaald. “We wilden zakjes introduceren die voldoen aan het aantal calorieën, dus bijvoorbeeld kleine zakjes wokkels en hamka’s. Daarom hebben we wat andere varianten eruit gegooid omdat we anders aan vijftien soorten chips zouden komen. Dat is wel wat veel.”

Water op ooghoogte

Ook de toevoeging van Optimel aan het assortiment viel in goede aarde bij de klanten. “Dat loopt erg goed. Ouders geven kinderen liever een flesje Optimel dan Fristi. Scheelt toch een hoop in suikers.” In beide kantines die onder Marja’s beheer vallen, loopt ook het fruit goed. “In de kantine van Forum Kwadraat loopt het gesneden fruit heel goed. We zetten dat op de toonbank en moeten meerdere malen bijvullen per dag. In de kantine van Essesteijn lopen vooral de hele stukken fruit heel goed.” Op advies van Team:Fit coach Christiaan Both staat bij beide kantines nu ook het water op ooghoogte. “Dat was een hele goede tip, want ook het water loopt nu goed hier.”

Marja heeft in beide kantines nieuwe producten geprobeerd die minder in de smaak vielen bij de klanten en dus minder verkocht werden. “De snoeptomaatjes bijvoorbeeld. Ik heb ze twee maanden in het assortiment gehad, maar in totaal is daar maar één zakje van verkocht. Dus de snoeptomaatjes zijn er weer uitgehaald. Zelfde geldt voor de verse muntthee. Dat werd uiteindelijk vooral door het personeel gedronken omdat het toch op moest.” In de kantine van Essesteijn heeft Marja ook nog verse salades geprobeerd toe te voegen aan het assortiment, maar ook dat was geen succes. “En omdat je met verse producten werkt, moet het wel op. Als het niet loopt, moet je elke keer veel weggooien.”

Alles proberen

Hierop aanhakend heeft Marja wel een tip voor andere kantines die ook aan de slag willen met de gezondere kantine. “Je moet wel gewoon alles proberen. Als het niet werkt, kun je het altijd weer uit je assortiment halen. Zo hebben wij het ook gedaan. Verder is het wel handig om je doelgroep af te tasten. Wat past bij jouw doelgroep? Ik zie al bij de twee kantines waar ik bij betrokken ben dat op beide locaties andere dingen goed lopen.” Als kantinebeheerders bang zijn voor omzetverlies, kan Marja ze geruststellen. “Ik heb bij deze twee kantines niet veel veranderingen in de omzet gemerkt.”

Nu beide kantines brons hebben, is het voor Marja nog niet klaar. “We willen nu gaan overleggen met Team:Fit wat er nodig is voor een zilveren kantine en dan willen we ook daarvoor gaan!”  

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel