Honderdste Team:Fit-kantine met bewezen gezondere aanpak

12 september 2019

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Op zaterdag 7 september vond bij korfbalvereniging HKC Oosterkwartier de uitreiking plaats van het honderdste Team:Fit-kantinecertificaat. Al bijna 1.600 sportkantines zijn aan de slag gegaan met Team:Fit, een initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, waarbij wordt gestreefd naar een gezondere sportomgeving. Dat gebeurt onder andere door het aanbod in sportkantines en -accommodaties gezonder te maken. Honderd kantines hebben intussen een bewezen gezondere aanpak en verdienden het bronzen, zilveren of gouden certificaat.

“In de eerste scan van Team:Fit kwam korfbalvereniging HKC Oosterkwartier er al goed uit en vervolgens wist de club uit Haarlem binnen drie maanden door te stoten naar een gouden certificaat. Linda Prinsen, werkzaam in de kantine, vertelt dat het proces heel soepel is verlopen. “We zijn tot op heden nergens tegenaan gelopen.”

HKC Oosterkwartier had al een groot voordeel toen het aan de slag ging met de gezonde kantine. De keuken en de bar waren net helemaal verbouwd. Linda: “Daardoor was de snoepbar al verdwenen en hadden we al dichte kasten. De koelkast met een glazen deur was al verdwenen waardoor al die gekleurde sportdrankjes niet meer in het zicht staan. We hebben wel een koelvitrine gekregen waar we nu al onze gezonde producten in uitstallen.”

Gezonde koelvitrine

In die koelvitrine staan bijvoorbeeld bekertjes yoghurt met muesli en bakjes watermeloen. Daarin probeert de Haarlemse kantine wel af en toe wat in te wisselen. “De bakjes watermeloen liepen als een gek, maar we hebben ook wel eens bakjes snoeptomaatjes of druifjes in de vitrine staan. Wat ook heel goed loopt, zijn de Breakers. We hebben de variant met veel proteïnen.” Linda merkt dat de vraag naar ongezondere producten terugloopt. “De koelvitrine met de gezondere producten staat in het zicht. De mensen vragen niet eens meer naar de andere producten.”

Naast de producten in de koelvitrine, zijn er nog een aantal aanpassingen in het aanbod gedaan. “We hebben fruit aan ons aanbod toegevoegd, Snelle Jelle 0.0 en ook tosti’s van bruin brood. En met de tosti’s proberen we ook te variëren tijdens onze thuisweekenden, zodat we niet altijd alleen maar de standaard tosti met ham en kaas hebben. We hebben ook wel eens een tosti met kaas en pesto bijvoorbeeld. Behalve de tosti’s op bruin brood bieden we ook broodjes ei aan, uiteraard op bruin brood.”

Prijslijst met twee kanten

Het chipsassortiment is ook aangepast bij HKC Oosterkwartier. Linda: “In de groothandel waar we onze producten halen, bestelden we altijd grote dozen met chipszakjes, maar dat zijn vrij grote porties. Toen kregen we de tip om over te stappen op uitdeelzakjes van de supermarkt. Die porties bleken kleiner dan bij de groothandel. Daarnaast hebben we ook bekertjes popcorn nu.”

Met het toevoegen van gezondere producten en kleinere porties, ben je natuurlijk nog niet bij het certificaat voor de gouden kantine. Daarvoor moeten de producten ook goed in het zicht staan en aangeprezen worden. Ook daarin heeft de Haarlemse korfbalvereniging stappen gezet. “We hebben de prijslijst aangepast”, vertelt Linda. “Aan de voorkant, dus het meest in het zicht, staan de gezondere keuzes zoals thee, koffie en water. Aan de achterkant staan de ongezondere producten.”

Leuke reacties

In het proces richting de gouden kantine, heeft het kantinepersoneel van HKC Oosterkwartier geen weerstand gehad. “De mensen accepteren de veranderingen en kopen de gezondere producten ook gewoon. Ouders reageren bijvoorbeeld heel leuk. Zij vinden het heel goed dat er nu gezondere keuzes zijn voor de kinderen.” Daarom wil Linda ook aan andere kantines meegeven om ‘het gewoon te gaan doen’. “Gezonde producten toevoegen, kan natuurlijk altijd. Pas het assortiment langzaam aan. En zorg ervoor dat de meeste ongezondere producten uit het zicht gelegd worden.

Al acht certificaten in Haarlem

Het succes is mede te danken aan de inzet van meerdere JOGG-gemeenten. In JOGG-Haarlem zijn inmiddels 24 verenigingen aan de slag met Team:Fit, waarvan al 8 een certificaat hebben behaald. Volgens JOGG-regisseur Marije de Wolf is dit het resultaat van een doordachte aanpak. "We hebben duidelijke afspraken gemaakt met de gemeente en heldere doelen gesteld. En we hebben bewust de tijd genomen voor de eerste gesprekken. De tijd die het kost om bij een club aan tafel te komen en die enthousiast te maken moet je niet onderschatten."

Ook aan de slag met Team:Fit?

Meld je vereniging aan bij Team:Fit. Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt. Daarnaast helpen we je ook met beleid op het gebied van roken en alcohol.

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel