Trots TC IJburg is niet bang om te proberen

28 maart 2018

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Tennisclub IJburg is de eerste tennisvereniging van Nederland én de eerste sportvereniging in Amsterdam met een Gouden sportkantine! Op zaterdag 17 maart mocht de club het Gouden Sportkantine-certificaat in ontvangst nemen uit handen van Team:Fit. “Het pad naar goud verliep eigenlijk heel soepel”, vertelt clubmanager Jennifer Vermaas.

Bij TC IJburg waaide er sinds de oprichting in 2011 onder leiding van collega clubmanager Careen Middelhoff al een ‘gezonde wind’ waar het de sportkantine aanging. De leden waren over het algemeen voorstander van gezonde producten, en dus werd enthousiast van start gegaan met een cola- en frituurvrije kantine. “Dat bleek net iets te voorbarig”, zegt Jennifer. “De leden wilden toch cola en ook zo nu en dan een bitterbal. De cola is toen alsnog in huis gehaald, maar wat frituur betreft is het bij de bitterbal en de kaasstengel gebleven. We zijn geen snackbar. Ons voordeel is wel geweest dat IJburgers van gezond houden. Ook de clubmanagers vinden het belangrijk om de jeugd te stimuleren om gezond te eten. Toen er een mail van Team Fit voorbij kwam, hebben we het dan ook opgepakt om met de gezonde kantine nog verder aan de slag te gaan. Dat betekende dat we eerst een kantinescan deden om te kijken hoe we er voor stonden en vervolgens wat we moesten doen om goud te halen. Want als we ervoor zouden gaan, dan ook meteen verder voor goud!”

Presentatie

“We zijn goed begeleid door Team:Fit”, vervolgt Jennifer. “Maar eigenlijk waren niet eens zulke grote veranderingen nodig. Om een voorbeeld te noemen: we hadden altijd chips en popcorn op de bar staan. De gezondere popcorn staat er nu nog steeds, maar de chips ligt niet meer in het zicht. De verleiding is zo minder groot. We bieden nu ook Fristi 0% aan naast de chocomel die we al hadden. Een goed assortiment vitaminenwater hadden we al. Veel verbeteringen hangen samen met hoe je iets uitstalt, en met wat je in het zicht zet en wat niet. Zo worden er minder candybars uitgestald maar zetten we juist wel water, vers fruit en smoothies op de bar. Ook op de menukaart zie je meer gezonde producten. Dat is mede een kwestie van presentatie. Onze waters zijn bijvoorbeeld uitgesplitst: sparkling, non sparkling, gratis watertap op de bar, smaakwaters, etc. Maar blikjes fris worden niet bij naam genoemd. Daar moet men dan echt naar vragen aan de bar. Zulke maatregelen zijn goed te doen voor elke vereniging en Team:Fit en het Voedingscentrum leveren daar handige tips voor.”

Loopt het niet, dan loopt het niet

Door goed naar de leden te luisteren krijgt TC IJburg een gevoel bij wat ze graag op het menu zien staan. “En dan gaan we gewoon dingen uitproberen”, licht Jennifer toe. “Loopt het niet, dan loopt het niet. We kopen om te beginnen klein in, gewoon bij de supermarkt bijvoorbeeld. En aan de reacties merken we wel of we ergens mee door moeten gaan. Soms valt het wat tegen, zoals met de kiwi’s en sommige biologische sappen. Maar appels en mandarijnen doen het juist wel goed, net als de Fristi 0%, onze verse munt- en gemberthee, de vers gemaakte smoothies en de combi-deal die we van Team:Fit hebben geleerd: een broodje met flesje water voor een leuke prijs. We werken daarnaast met een stempelkaart. Als die vol is kun je een gratis smoothie komen halen. Ook weer een manier om gezond aanbod te stimuleren.”

Gelukkig hoeft het aanbod in een Team:Fit-kantine niet moeilijk of duur te zijn. Met onze tips en tricks behoud je je omzet en kan je jullie kantine zelfs winstgevend maken! 

Lokaal

Waar wel op gelet wordt is de houdbaarheid van producten. Jennifer voegde een tijd geleden bijvoorbeeld tomatensap aan het assortiment toe. “We kregen daarop hartstikke leuke reacties. Het is geen hardloper, maar omdat het langer houdbaar is, blijft het toch op de kaart.” Ook is de club er voorstander van om bij lokale leveranciers af te nemen. “Daar hoef je vaak minder grote hoeveelheden in te kopen dan bij een groothandel. En je helpt er de lokale ondernemer mee. Daarom doen we liefst zoveel mogelijk inkopen op het eiland IJburg.”

Goud houden

Een trotse Jennifer geeft nog een doorkijkje naar hoe de komende periode er voor de club uit zal zien. “Goud halen was één ding, maar nu is het streven om het goud te houden. Voorlopig betekent dit dat we doorgaan op de ingeslagen weg. We blijven luisteren naar onze leden en zullen niet bang zijn om te blijven proberen en experimenteren met nieuwe producten.”

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel