Subtiele veranderingen leiden tot brons voor ATV

31 januari 2019

De Amerongse Tennis Vereniging (ATV) ging in 2017 als een van de eerste sportclubs op de Utrechtse Heuvelrug van start om het assortiment van de sportkantine gezonder te maken. Voorzitter Nic Meijer kreeg de vereniging enthousiast en zette de eerste stappen om resultaat te boeken. In juni 2018 was dat er: de vereniging werd beloond met het bronzen Team:Fit certificaat. Simonetta van den Berg, lid ATV, vertelt over hoe de club het aanpakt.

“Belangrijk is dat iemand binnen de sportvereniging het zich aantrekt en de rest er in meeneemt”, begint Simonetta. “Bij ons was dat onze voorzitter, Nic Meijer. Vanuit de Utrechtse Heuvelrug Sportief en Gezond had ik Nic uitgenodigd voor een bezoek aan een inspiratiesessie van Team:Fit bij het Tennistoernooi van Rosmalen. Na deze leuke en informatieve sessie was Nic geïnteresseerd en zo zijn we gestart met een eerste aftrap bij ATV waar Team:Fit coach Joke Davio uitleg gaf aan het bestuur, de bar- en jeugdcommissie. Samen met twee mensen van de barcommissie en Nic zijn we aan de slag gegaan, waar Team:Fit een heel duidelijk stappenplan voor aanreikte.

Kantinescan

De toetsing van de gezonde kantine begint met een kantinescan, een computer tool van het voedingscentrum, die je op je eigen computer ter plekke invoert, toetst en steeds weer aanvult. Daartoe wordt het assortiment van de kantine in detail in kaart gebracht door middel van een computer. “Het is echt een kwestie van alles tellen, bekijken, foto’s maken en insturen”, licht Simonetta toe. “’De eerste scan geeft vervolgens aan wat er aangepast moet worden. Het gaat over kleine dingen. Je hebt bijvoorbeeld tientallen Pijnenburg koeken of popcorn zakjes. Je moet net die ene hebben die aan de eisen voldoet. Je moet misschien dan ook wel een paar keer zaken aanpassen en opnieuw insturen, maar het maakt je tegelijkertijd erg bewust van wat je verkoopt. En dat is meteen ook het mooie van het systeem: de veranderingen die je aanbrengt zijn heel subtiel, niet ingrijpend. Bijna alles wat je in je assortiment hebt, kan gewoon blijven.”

Een must voor elke vereniging

ATV is een relatief kleine vereniging. De mogelijkheid om verse producten te bereiden en aan te bieden, zijn er niet in de kantine. “Voor het Team:Fit systeem is dat ook niet nodig”, weet Simonetta. “Wat er wel moest komen was een watertap. Ik heb lang in de jeugdcommissie gezeten en eindeloos met water lopen slepen, dus daar was ik zelf heel blij mee. De watertap loopt echt fantastisch. Zelfs jongens van de voetbalvereniging komen wel eens langs om te tappen. Tennisleraren vinden het prettig. Het is eigenlijk een must voor elke vereniging.”

Positieve reacties

‘Geen verandering zonder weerstand’ wordt wel eens gezegd. Bij ATV leek dat vanaf het begin al mee te vallen. “De reacties zijn heel positief”, zei Nic in 2017. Marvin Wolters kan dat als vrijwilliger Gezonde Sportkantine (een nieuwe functie bij de vereniging) beamen: “Vanuit leden heb ik weinig weerstand meegekregen. Heel soms wordt er wel eens naar gevraagd en dan kun je goed uitleggen dat de bewustere keuzes in het zicht staan. De overige producten zijn er nog steeds, alleen zijn ze niet direct zichtbaar. Over het algemeen vinden de leden het gewoon heel goed dat we er als vereniging mee bezig zijn.”

Lekkerder

“Klopt”, zegt ook Simonetta. “De veranderingen die zijn aangebracht vindt men prima. Dat we van een tosti met wit brood een tosti met bruin brood hebben gemaakt vindt men alleen maar lekkerder. Popcorn gaat er altijd in. Ook andere gezonde producten doen het goed.” Volgens Marvin zijn dat vooral de bekendere producten zoals cola zero en ice tea green. “Maar ook nieuwe producten zoals de vitaminewaters en Rivella verkopen goed.”

Stapje verder

De vereniging heeft het bronzen certificaat gehaald. Hoe nu verder? “Ik vind het belangrijk dat we eerst dit verder in gang zetten”, antwoordt Simonetta. “Uiteindelijk kijken we natuurlijk of we nog een stapje verder kunnen. Als we voor zilver willen gaan, moeten we bijvoorbeeld ook vers fruit op de bar hebben staan. We gaan later bekijken of dat haalbaar is. Nu concentreren we ons op het ‘draaien’ van onze bronzen kantine.”

Veel meer waard

“Voor clubs die er mee van start willen gaan, raad ik aan om gebruik te maken van het enthousiasme dat voor het idee leeft binnen de vereniging”, besluit Simonetta. “Of dat nu een voorzitter of een andere vrijwilliger is; iemand moet de kar willen trekken. En ben vooral niet bang dat het een heel ingrijpende operatie is, want dat valt erg mee. Er gaat wat tijd zitten in het in kaart brengen een aanpassen van je assortiment. Maar als je ziet dat je daarmee iets moois in gang zet, is dat toch veel meer waard dan de inzet die je moet leveren?”

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels