Stapje voor stapje naar bronzen sportkantine

21 september 2018

"De weg naar Gezonde Sportkantine was best lang en ging niet zo gemakkelijk als ik gedacht had", begint Geertje Schut, aanvoerder gezonde sportkantine bij voetbalvereniging WHC Wezep. "Ik ben zelf werkzaam in de sector catering en heb dagelijks te maken met gezonde voeding. Toen ik twee jaar terug beheerder van de kantine werd, dacht ik binnen een paar maanden het certificaat binnen te kunnen halen. Helaas ging die vlieger niet op."

Best moeizaam

WHC Wezep werkt in de kantine met vijf kantineploegen. Elke ploeg bestaat uit een ploegleider en tien tot twaalf kantinemedewerkers. "Omdat er drie ploegen zijn met vrijwilligers die al jaren diensten draaien, was het best moeizaam om het thema gezonde sportkantine te introduceren", aldus Geertje. "Ik ben begonnen met het invoeren van gezonde broodjes. Hierop werd gereageerd met: 'dat loopt hier niet, je moet straks alles weggooien', etcetera."

Water

"Gelukkig heb ik twee ploegen met jonge mensen die wel bereid waren de broodjes te maken. We begonnen met acht luxe belegde broodjes op zaterdag. Toen dit eenmaal begon te lopen, gingen ook de overige drie ploegen hierin mee. Tegenwoordig gaan er tachtig tot negentig luxe belegde broodjes over de toonbank. Daarbij heb ik de verkoop van water gestimuleerd. Een koelkast aangeschaft en deze vol gezet met waters en deze goedkoper gemaakt. En zo ben ik stapje voor stapje de gezonde producten gaan invoeren. Daarna volgden de kannen water met diverse soorten fruit erin, die staan op de bar en daar kan men gratis uit tappen."

Stapjes

"Elke kantineploeg geeft op donderdagavond aan wat zij in de kan willen hebben voor zaterdag. Tegenwoordig staat er een schaal met fruit op de bar. Ook is de club voorzichtig begonnen met het bestellen van bruine en krentenbollen, waar het voorheen alleen witte bollen waren. Daarna werd de popcorn aan het assortiment toegevoegd en werden wat soorten snoep en chips uit het assortiment gehaald. Een volgende stap waren de panini's en bekers met fruit/ groenten. Kortom, stapje voor stapje hebben we gezonde producten toegevoegd", vertelt Geertje.

Tops en flops

Natuurlijk kent elke gezondere sportkantine ook zijn tops en flops. "Wat goed loopt zijn de broodjes gezond en broodjes gerookte zalm", weet Geertje.  "Tegenwoordig hebben wij een broodje van de maand. Komende maand is dat broodje Filet Americain. Wat niet hard loopt zijn de zakjes met nootjes en de muesli repen."

Tip

Een tip heeft Geertje ook nog voor andere sportkantines: "Blijf volhouden, alle veranderingen kost tijd en energie, maar uiteindelijk zie je dat iedereen enthousiast wordt en dat het leuk is om de gezonde producten te promoten."

Bekijk ook het filmpje dat naar aanleiding van het behalen van het bronzen certificaat werd gemaakt:

Foto: Twitter


Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels