Stapje voor stapje naar brons

9 december 2019

“Ik heb stukje bij beetje de kantine vernieuwd”, vertelt Jack van der Meulen, hoofd kantine bij voetbalvereniging Owios. De Oldebroekse club heeft inmiddels het bronzen Team:Fit-certificaat bemachtigd. Om dat te bereiken heeft Owios niet veel uit het bestaande assortiment gehaald, maar vooral gezondere keuzes toegevoegd.

Ongeveer drie jaar geleden kwam Jack al eens in aanraking met JOGG, maar toen buurclub WHC Wezep bezig was met de gezondere kantine, ging het balletje bij v.v. Owios ook echt rollen. “Van de gemeente kregen we een watertappunt waar de sporters hun eigen bidon kunnen vullen. Dat is best een dure investering, in totaal wel ongeveer tweeduizend euro. Maar die krijg je dus van de gemeente om te stimuleren dat je niet alleen duurzaam, maar ook gezond eet.”

Gezondere keuze

Jack is ook zelf de inkoper van de club, dus hij kan veel dingen zelf doorvoeren. “Ik ben begonnen met plantaardig frituurvet te nemen, want dat is gezonder. En we hebben de duurste mayonaise, de minst vette. Voor zover je van gezonde mayonaise kan spreken, is dit wel de gezondste of in elk geval het minst slecht.”

Vervolgens is Jack langzaamaan gezondere keuzes aan het assortiment gaan toevoegen. “Ik ben begonnen met een broodjes zalm, daarna kwam het broodje gezond. Inmiddels is er ook een broodje met kippendijenvlees. Heerlijk toch? En nog een gezondere keuze ook!” De broodjes zalm en broodjes gezond lopen heel goed in de kantine. “Die gaan altijd op.” Ook in het assortiment koek en chips kunnen de leden van Owios een gezondere variant kiezen. “We hebben de Snelle Jelle ontbijtkoek en de mini-variant daarvan. En ik heb popcorn toegevoegd.”

Zelfgemaakt fruitwater

Tijdens thuiswedstrijden kunnen de voetballers gratis fruit pakken bij de bar. “We hebben altijd dertig bananen, dertig appels en dertig mandarijnen beschikbaar die de leden gratis kunnen pakken. Dat kunnen we doen omdat we een goede deal hebben met de lokale supermarkt. De ene week krijgen we het fruit gratis, de andere week betalen we het.” Naast het fruit staat er ook water op de bar en zelfgemaakt fruitwater. “Ik snijd wat aardbeien, bessen, limoenen en sinaasappels in stukjes en daar maak ik dan fruitwater van. Kortom: er is genoeg gezonds te kiezen bij ons in plaats van de ongezondere producten.”

Jack zou andere verenigingen adviseren ook aan de slag te gaan met de gezondere kantine. “Ik zou het gewoon doen. Ik heb zelf het assortiment stukje bij beetje veranderd. Mensen moeten er ook aan wennen namelijk, vooral de oudere garde. Probeer er af en toe wat gezonde producten bij te zetten en maak daar promotie voor. Wij doen dat bijvoorbeeld via flyers.” Bij v.v. Owios houden ze het voorlopig even op het bronzen niveau. “In de toekomst gaan we wel weer verder kijken.”

Ook aan de slag met Team:Fit?

Meld je vereniging aan bij Team:Fit. Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt. Daarnaast helpen we je ook met beleid op het gebied van roken en alcohol.

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels