Sportkantine De Spronk werkt met een visie

10 december 2018

Vaak worden sportkantines beheerd door verenigingen en gerund door vrijwilligers. Er zijn echter ook exploitanten voor wie de sportkantine een belangrijke inkomstenbron vormt. Wil je als commercieel exploitant aan de slag met een gezonder aanbod in de sportkantine, dan wil je uiteraard ook een gezonde omzet draaien. Roelof Smit en zijn vrouw Lammie zijn de exploitanten van de sportkantine van sporthal De Spronk in Vledder. Al 31 jaar bewegen ze mee met de wensen van hun klanten. En nu draait de wind naar de gezonde hoek. “Vraag is aanbod”, vindt Roelof Smit. “Als commercieel bedrijf moet je daar niet tegenin gaan.”

“We zitten al 31 jaar in deze sporthal”, vertelt Roelof. “Het begon als hobby, en zo heb ik het eigenlijk altijd gezien. Het is mooi: je werkt met mensen die met een doel komen - ze willen gezond leven. Daar willen wij ze zo goed mogelijk bij helpen. Toen de sportcoaches van de gemeente Westerveld ons vroegen of we aan de slag wilden gaan met een gezondere sportkantine, waren we dan ook meteen enthousiast. Het sprak me daarnaast persoonlijk aan; ik heb een hele tijd als voedingscoördinator gewerkt in een TBS-/psychiatrie-instelling. Maar: we zijn geen vereniging, dus we moeten wel onze omzet blijven draaien. Gratis water en fruit op de bar zetten is voor ons dan ook niet interessant. Daarom zoeken we naar producten waar onze klanten om vragen en die goed verkopen. Zoals de bidons met water met fruitsmaak.”

Gezondheid, gezelligheid en veiligheid

"Mensen worden steeds kundiger waar het de vraag aangaat 'wat is goed voor mij?'. Als exploitant volgen wij de vraag naar gezonde producten. En dat lukt ons aardig goed. We hebben altijd gewerkt met een visie: we staan voor gezondheid, gezelligheid en veiligheid. Soms moeten we meebewegen met veranderende wet- en regelgeving. Zoals met het rookverbod. En het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcohol. Je moet dan ook ‘nee’ verkopen. We hebben toen wel eens gedacht dat het het einde van de kantine zou betekenen, het was toch een aderlating voor de inkomsten. Maar niets is minder waar. Na het wegvallen van de alcoholomzet is de koffie groot geworden. Je moet gewoon een vervangend middel zoeken."

Goed en gangbaar

Dat betekent dat Roelof en zijn vrouw naar manieren zoeken om gezonde alternatieven aan te bieden die niet ten koste gaan van de omzet. “We hebben geen happy hour”, legt Roelof uit. “Maar we hebben wel gezonde alternatieven toegevoegd aan het snoepmandje voor de jeugd die hier op zaterdag sport, zoals de Snelle Jelle. Wat presentatie betreft hebben we niets veranderd, we stallen hier nooit producten uit op de balie. Wij geven alleen antwoord op wat men vraagt. Als kleine kantine kunnen we mensen grotendeels op maat bedienen. Senioren kiezen bijvoorbeeld makkelijk voor een kopje koffie met een Snelle Jelle. Maar als er eens een jarige is die op gebak wil trakteren, dan regelen we dat ook voor ze. Waar we kunnen, proberen we wat richting gezond te sturen. Dan proberen we de vette zalmsalade te vervangen door plakjes gerookte zalm. Of we bieden naast witte pistoletjes de betere keuze: bruine of volkoren pistolets. We nemen mensen hun broodje gehaktbal niet af, maar spelen eens met een minder vette variant. Het is zoeken naar een goed artikel dat gangbaar is en verkoopt. Zo zijn wij al 31 jaar goed in wat we doen: door mensen niet onze wil op te leggen. We respecteren hun keuze, en op dit moment is dat steeds vaker een gezonde keuze."

Stevige beweging

De vrees van sommige sportkantines dat een gezonder aanbod ten koste zal gaan van de omzet, herkent Roelof niet. De sportkantine ziet recentelijk de omzet juist stijgen. “Dat zal grotendeels komen door het aantrekken van de economie, waardoor men meer besteedt in de horeca”, geeft Roelof toe. “Maar de mens maakt wel degelijk een stevige beweging naar gezondere voeding. Daar hebben wij weinig aan gedaan, maar wel veel mee gedaan. We verkopen praktisch geen nee. En we laten ons graag helpen en inspireren door de coaches van Team:Fit en sportcoaches in de gemeente. Die hebben hele goede ideeën voor lekkere en gezonde voeding en bijvoorbeeld hapjes. Het helpt ons om de betere keuzes aan ons assortiment toe te voegen."

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels