Snackgroenten zijn halverwege de dag al op

28 januari 2020

“Ik vond het superleuk om te doen!” Naomi Meijboom-van Kralingen van korfbalvereniging Nikantes uit Rotterdam heeft met veel enthousiasme de kantine omgetoverd tot een gezondere kantine die inmiddels beloond is met het bronzen Team:Fit-certificaat.

Op een voorlichtingsavond van groothandel Sligro over wat je allemaal in je sportkantine kunt verkopen, werd ook Team:Fit gepromoot. Dankzij dat praatje is ook Naomi enthousiast geworden over de gezondere kantine en heeft het idee direct bij het bestuur neergelegd, waar ze zelf ook lid van is. “Vervolgens zijn we gaan inventariseren wat we konden verbeteren in onze kantine. Op de voorlichtingsavond werden er voorbeelden van gezonde broodjes en tosti’s gegeven. We hebben dat met ons kantinepersoneel besproken en gekeken wat voor ons rendabel zou zijn. Zo zijn we stapsgewijs steeds meer gaan veranderen.”

Niet veel extra werk

De reacties van de leden van Nikantes waren in het begin wel verdeeld. ”In eerste instantie werd er gedacht dat het heel veel extra werk zou zijn, bijvoorbeeld door de kantinejuf. Maar dat bleek allemaal mee te vallen. We hebben namelijk alleen broodjes vervangen, dus geen extra broodjes toegevoegd. Daarnaast waren een aantal leden bang dat de bitterballen zouden verdwijnen”, vertelt Naomi. “Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen.”

Naomi heeft veel gezondere producten toegevoegd aan het assortiment. “We hadden weinig drankjes zonder suiker, dus daar moesten we sowieso nieuwe producten toevoegen zoals de chocomel en fristi zonder suiker. Als gezonde snack hebben we popcorn erbij gedaan en op zaterdagen staat er nu een mandje met snoeptomaatjes en komkommertjes die je gratis kunt pakken en we hebben muntthee.”

Als een tierelier

De gezondere keuzes lopen heel goed in de kantine van Nikantes. “De muntthee loopt heel goed en ook de chocomel zonder suiker. Dat had ik zelf niet zo verwacht, want voorheen werd er niet zoveel chocomel gedronken. Maar sinds we de variant zonder suiker hebben, gaat het ineens als een tierelier. Verder zijn de tomaatjes en komkommertjes vaak halverwege de dag al op.”

Aan het broodassortiment hoefde Naomi niet heel veel te veranderen. “We hadden al veel bruin brood. De bruine bolletjes liepen altijd al vrij goed onder de ouders. Bruine tosti’s hebben we ook even geprobeerd, maar dat sloeg niet aan bij de kinderen. En ouders gaan toch sneller voor een bolletje met gezond beleg, zoals kaas en zontomaatjes. Ik denk dat er inmiddels meer bruin verkocht wordt dan wit.”

Omzet omhoog

“Vroeger namen mensen vaak een broodje van thuis mee als ze iets gezonds wilde eten, maar nu we het ook op de club hebben, halen ze hun lunch gewoon hier”, verklaart Naomi. “Dus de omzet van de broodjes is ook echt omhoog gegaan nu we op de gezondere tour zijn gegaan. Ze zien er ook echt lekker uit! De gezondere producten liggen bij ons wel altijd goed zichtbaar.” 

Bij Nikantes houden ze het voorlopig even op het bronzen niveau. “Het is belangrijk dat er nog wat meer mensen aan wennen. Een gedeelte is wel meer voor gezond gaan kiezen, maar dat is nog niet de meerderheid.” Nu zit de korfbalvereniging in de zaal en kan het geen gebruik maken van de eigen kantine. In maart gaan de korfballers weer het veld op en gaat dus ook de kantine weer open. “Dan kunnen we de mensen ook weer meer gaan stimuleren om voor de gezondere keuze te gaan. We willen kijken of we nog meer mensen mee kunnen krijgen.”

Tips voor andere verenigingen heeft Naomi niet echt. “Je moet het eigenlijk gewoon gaan doen.” Naomi zelf vond het superleuk om te doen en stimuleert ook anderen het op te pakken als je het leuk vindt om mee te werken aan een gezonder aanbod in de kantine. “Er zijn altijd wel mensen die het ook fijn vinden om gezonder te gaan eten, maar dat niet echt uitspreken. Als er op een gegeven moment gezondere keuzes beschikbaar zijn, zul je zien dat ze daar vanzelf in meegaan en het ook leuk vinden. Het is echt niet zoveel werk”, besluit Naomi.

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels