Rookvrij, duurzaam en nu ook gezonder

22 oktober 2019

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Naast top- en breedtehockey is maatschappelijke betrokkenheid de derde pijler van hdm. Op dat gebied is de hockeyclub al jaren actief. In dat kader is hdm afgelopen seizoen aan de slag gegaan met een gezonder aanbod in de kantine en dat heeft geresulteerd in een zilveren Team:Fit-certificaat. “Uiteindelijk is ons doel om goud te halen”, verklapt secretaris Mijke Roovers alvast.

Bij de kantinescan aan het begin van het project kwam naar voren dat de Haagse hockeyvereniging al bijna op het bronzen niveau zat. Mijke: “Dus toen hebben we naar onze uitdaging gezocht en dit moment aangepakt om een trap hoger in te steken, dus voor zilver te gaan. Met een paar mooie aanpassingen, zoals de Fristi 0% toevoegen en het snoepaanbod verminderen, komen we op het zilveren niveau uit. Ons uiteindelijke doel is goud, maar dat is in ons huidige clubhuis niet haalbaar. Dat is ons doel met het nieuw clubhuis.”

Minder snoep

Er ligt inmiddels behoorlijk minder snoep in de schappen bij hdm. “We hebben met het stichtingsbestuur gekeken naar de hardlopers binnen ons assortiment en aan de hand daarvan mede bepaald welke producten we achterwege konden laten”, legt Mijke uit. “We hadden bijvoorbeeld vijf chocoladerepen. Dat is te veel en onnodig, dus we hebben de M&M choco en de KitKat uit het assortiment gehaald. De gevulde koek is verdwenen en we zijn van vier naar drie soorten Haribo-zakjes gegaan.” Dat is ook direct een advies van de hdm-secretaris aan andere clubs. “Kijk eens goed naar het assortiment dat je aanbiedt. Waarom vier of vijf chocoladerepen aanbieden en daarnaast ook nog eens twee varianten van M&M’s? Dat hoeft niet, dat kan ook minder. De uitstraling wordt op die manier al snel gezonder en het verkoopt even goed.”

Naast het terugbrengen van het snoepaanbod, heeft hdm ook een slag gemaakt met het broodjesassortiment. Op zaterdagen staan er verse broodjes op de bar en de witte tosti is vervangen door een bruine variant. “Je ziet dat de leden eigenlijk veel eerder voor een broodje Caprese of Carpaccio kiezen dan voor een ongezondere variant. De overgang van de witte naar de bruine tosti is geruisloos gegaan. We hebben vooraf aan onze leden verteld waarom we deze keuze maken en daar zijn weinig reacties op gekomen.”

Eens iets anders dan een zak snoep

Mijke hoort veel positieve geluiden op de gezondere keuzes in de kantine, voornamelijk van ouders van jonge kinderen. “Zij willen graag een gezonder alternatief voor hun kinderen. Dat ze eens iets anders kunnen krijgen dan snoep na de wedstrijd.” Wat ook helpt, is dat binnen de commissie ‘hdm Snackt sportief’ Mascha Sterk, een speelster van het eerste damesteam, nauw betrokken is bij het proces tot de gezondere kantine. “Zij volgt de opleiding Voeding en Diëtetiek. Vanuit die expertise en haar topsportmentaliteit heeft ze een grote toegevoegde waarde voor onze commissie.”

Mijke maakt graag een volgende stap in het gezonder maken van de kantine dit seizoen. “Er wordt door veel teams bij ons op de club gegeten. De stap die ik dit seizoen nog graag maak, is dat we overgaan op volkoren producten zoals volkorenpasta en zilvervliesrijst.” Daarnaast wil de hockeyclub het misschien weer gaan proberen met verse groenten. “Fruit bieden we al aan en groenten hebben we al wel een keer geprobeerd, maar liep toen niet zo goed. De bakjes met snoeptomaatjes vonden veel leden in verhouding te duur tot wat je in de supermarkt om de hoek kan krijgen. En als je het niet verkoopt, kun je het weggooien en dat is al helemaal zonde en onnodige verspilling

Meer dan alleen gezonder

De maatschappelijke pijler van hdm omvat meer dan alleen de gezondere sportkantine. De hockeyvereniging is sinds 1 augustus ook geheel rookvrij en er is gekeken naar de hoeveelheid plastic die wordt verbruikt in de kantine. “In totaal verbruiken we met zijn allen bij de vereniging bijna 100 duizend stuks plastic bekertjes, bordjes, rietjes en lepeltjes per seizoen. Dat is natuurlijk een gigantisch aantal! Dat hebben we nu vervangen door bio-plastic. Tuurlijk is bio-plastic duurder in aanschaf, dat hebben we ons ook gerealiseerd, maar het maakt ten eerste bewust en levert daarenboven een goede bijdrage aan het milieu. Zo leveren we op meerdere fronten een positieve bijdrage aan de maatschappij en het milieu.”

Ook aan de slag met Team:Fit?

Meld je vereniging aan bij Team:Fit.Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt. Daarnaast helpen we je ook met beleid op het gebied van roken en alcohol.

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel