RKDES: "Certificaat 'Gouden Sportkantine' is een mooie beloning"

25 juli 2018

Met de start van het voetbalseizoen '16/'17 wisselde bij voetbalvereniging RKDES uit Kudelstaart ook de vrijwilliger, die verantwoordelijk was voor de inkoop van de kantine. Mariëlle Buskermolen nam deze functie over en nu, al na twee seizoenen, heeft de club het certificaat 'Gouden Sportkantine' ontvangen. "Eigenlijk zou elke kantine 'goud' kunnen worden", aldus Mariëlle.

Op zaterdag 22 mei mocht Mariëlle Buskermolen uit handen van Gertjan van der Hoeven, wethouder van gemeente Alkmaar, het certificaat ‘Gouden Sportkantine’ ontvangen. Dit certificaat van Team:Fit is een mooie beloning voor de inspanningen die de afgelopen twee jaren zijn gedaan om de kantine van RKDES gezonder te maken. 
Wethouder Van der Hoeven haalde in zijn speech het belang van gezond eten voor jongeren aan. Een gezondere sportkantine zoals die van RKDES stimuleert gezond eten en bewegen en draagt bij aan de vitaliteit van een gemeente.

Mariëlle is trots op de erkenning. Ze benadrukt dat het behaalde resultaat niet alleen haar verdienste is. "We hebben een groot team van vrijwilligers, dat zich elk weekend weer inspant om ervoor te zorgen dat er in onze kantine een gezonder aanbod, zoals broodjes en wraps, te krijgen zijn."

Opzetvitrine

Toen Mariëlle startte als voorzitter van de kantinecommissie van RKDES was Aalsmeer net een JOGG-gemeente geworden. Dat bood direct een aantal mogelijkheden om het aanbod in de kantine kritisch te bekijken. Mariëlle: "Een belangrijk onderdeel om de kantine gezonder te maken, was de opzetvitrine die we via JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht, red.) ontvingen. Daarmee kunnen we ons aanbod beter laten zien. Dat werkt veel beter dan wanneer de broodjes uit het zicht in de koeling liggen."

De introductie van het gezondere aanbod verliep volgens Mariëlle soepel. Inmiddels rekenen de leden op lekkere broodjes. "Op vrijdagmiddag maken we de gezonde broodjes en wraps voor het weekend. Deze blijken in trek, we hoeven niet veel weg te gooien!"

Oude snoepautomaat
Niet alleen de gezonde broodjes maakt Mariëlle zelf, ook de vruchtenyoghurt in de vitrine is zelfgemaakt. Mariëlle: "Dat houdt de winstmarge hoger, want ingekochte kant-en-klare vruchtenyoghurt is veel duurder." Verder werd het drankassortiment aangepast en werd de snoepautomaat onder handen genomen. "In de automaat zitten nu kleinere zelfgevulde snoepzakjes. Ook de chips zijn aangepast en er is, als gezondere optie, popcorn aan de automaat toegevoegd."

RKDES is een traditionele vereniging met ongeveer 600 leden. Toch is het niet moeilijk om kantinebezoekers bewustere keuzes te laten maken. Mariëlle: "Uiteraard, ook een patatje is in de kantine nog steeds te krijgen. Ik let er dan wel op waar de patat in gebakken wordt. Daarnaast is het aanbod gevarieerder en mensen waarderen dat. Natuurlijk is niet iedereen meteen enthousiast, mensen die hier jarenlang AA-tjes weggegeven hebben, moeten er even aan wennen als we zeggen dat we dat niet meer willen doen. Toch krijgen we vooral positieve feedback op onze inspanningen."

Mariëlle en haar team van vrijwilligers doen vrijwel alles zelf. Alleen tijdens evenementen maken zij gebruik van de Team:Fit-ondersteuning voor de bestelling van bijvoorbeeld fruit. "De ondersteuning is fijn! Ik ben, zeker in dit tweede jaar, heel tevreden met de ondersteuning van Team:Fit." 

Keuzemogelijkheden
Op de vraag wat ze andere clubs als advies mee zou willen geven zegt Mariëlle dat je vooral klein en simpel moet beginnen. "Laat je niet verwarren door de enorme keuze. Kies een paar producten, waarvan je denkt dat het werkt voor jouw club. Het aanbod is heel groot, de weg naar een gezondere kantine kun je langs veel verschillende routes bereiken. Daarom ben ik ook van mening dat het eigenlijk voor elke kantine mogelijk is om het predicaat 'goud' te behalen."

Een tweede punt waarop RKDES volgens Mariëlle een kans heeft laten liggen, is de introductie van de gezondere kantine. "We hebben op de club een avond georganiseerd in samenwerking met een voedingsconsulente. Achteraf gezien was dat een beetje een saaie bedoening, het kwam op de kinderen niet goed over. We hadden de kinderen beter in de praktijk kunnen laten zien wat het plan was.”

Al met al is RKDES trots op en tevreden met de resultaten die na twee seizoenen bereikt zijn. Mariëlle: "We gaan de gouden kantine zo goed mogelijk voortzetten en meer vrijwilligers stimuleren om mee te helpen. Zo gaan we met RKDES als één team voor een gezondere toekomst!”

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels