Kantine AV Clytoneus gezond én milieubewust

3 september 2019

De kleine kantine van Atletiekvereniging Clytoneus was al langer bezig met een gezonder aanbod, maar nu heeft de vereniging uit Woerden ook officieel het predicaat ‘gezondere kantine’. De inspanningen van kantinecoördinator Yvonne Roeland zijn beloond met het zilveren certificaat van Team:Fit.

Al voordat ze coördinator van de kantine was, maakte Yvonne zich sterk voor een gezonde kantine. “Ik vind het sowieso heel belangrijk om gezond te eten, dat komt vanuit mezelf.” Dus begon ze met het bereiden van gezonde broodjes tijdens wedstrijden. “En wat bleek? De leden vonden het ook heel prettig dat er een beetje sla en komkommer op het broodje kwam.” Dit jaar kreeg Yvonne officieel de coördinatie over de kantine. “Ik wilde toen direct kijken of ik het allemaal nog iets gezonder kon krijgen. Het leek me handig als de jeugdleden uit gezondere dingen kunnen kiezen qua eten drinken. Het beweegteam Woerden heeft me daarin goed ondersteund en bracht me in contact met Team:Fit”.

De kantine van AV Clytoneus is klein en dat brengt de nodige beperkingen met zich mee in het proces tot een gezondere kantine. “We moeten bijvoorbeeld voorzichtig zijn met inkopen. Onze kantine is voornamelijk gericht op de trainingsmomenten en dan verkopen we vooral thee en koffie en een volkoren koekje. En er staan gratis kannen met water op tafel. Als er wedstrijden zijn, hebben we ook broodjes en verschillende soorten frisdranken, dan wordt er wel wat meer verkocht.” De Woerdense atletiekvereniging biedt op die dagen twee soorten broodjes aan; ham en kaas. “We hebben niet allerlei uitgebreide broodjes, daar zijn we echt te klein voor. Als we honderd broodjes verkopen op een wedstrijddag, is dat al veel. Dus je kunt geen grote variatie hebben. Dan moet je teveel weggooien.”

Milieubewust

Eten weggooien vindt Yvonne ook milieutechnisch geen goede optie. “Ik kan wel veel producten inkopen natuurlijk, maar als ik dat grotendeels weer weg moet gooien, vind ik dat zonde.” Dat milieubewuste probeert de kantinecoördinator ook op de leden over te brengen. “Naast het gezonder maken van de kantine, neem ik ook wel direct het milieubewuste aspect erin mee. Ik probeer heel erg te promoten dat ze water uit de kraan komen halen in plaats van steeds een nieuw plastic flesje te kopen. En voor de koffie en thee kunnen de leden een eigen beker meenemen in plaats van een plastic beker te gebruiken”

Bij AV Clytoneus kunnen ook mensen met allergieën terecht voor iets lekkers. “Het is voor hun ook leuk als ze een keertje wat kunnen kopen in de kantine. We hebben producten voor kinderen die geen tarwe mogen eten of minder suiker tot zich mogen nemen. Dus we hebben bijvoorbeeld havermoutrepen zonder gluten. Maar ook dat kun je natuurlijk maar heel kleinschalig inkopen. Je verkoopt dit soort producten niet in groten getale.

Kleine aanpassingen

De Woerdense kantine was ook voor de samenwerking met Team:Fit gezond bezig, dus hoefde geen heel rigoureuze veranderingen door te voeren. “De broodjes hadden we al gezonder gemaakt, maar deze moesten volgens de richtlijnen nog net iets meer vezels hebben. Dus dat hebben we nog aangepast. Verder is de chips vervangen door popcorn en de granen- en mueslirepen vervangen de gevulde koeken die toch al nooit heel goed verkochten. We krijgen dan ook zelden de vraag waar de gevulde koeken zijn gebleven. Het wordt niet gemist in elk geval.”

Om het allemaal nog wat gezonder te maken, is er tijdens de wedstrijden ook altijd fruit aanwezig op de club. “Afgelopen wedstrijd heb ik daarnaast ook bakjes met snacktomaatjes, -komkommertjes en -paprikaatjes gemaakt bijvoorbeeld. En we leggen de gezondere keuzes nu ook vooraan in onze kleine vitrine, zodat mensen deze eerder zien dan bijvoorbeeld de Marsen die achteraan liggen.”

Yvonne wil nog wel een tip meegeven aan andere (kleinere) verenigingen die met de gezonde kantine aan de slag willen. “Zoek eerst goed uit wat zal werken in je kantine. Als kleine kantine kun je je qua budget niet veel misstappen veroorloven namelijk. Je kan bijvoorbeeld zelf even voorproeven als je nieuwe producten bestelt zodat je niet uiteindelijk iets hebt ingekocht wat eigenlijk niet zo lekker is. Je kan natuurlijk ook andere mensen even mee laten proeven.“ 

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels