Je hoeft niet bang te zijn voor je omzet

9 oktober 2019

“Bij sporten hoort ook iets van gezondheid”. Dat was voor J.A.V. Athloi de drijfveer om naast rookvrij ook gezondere producten in de kantine te gaan aanbieden en met succes. Het bronzen Team:Fit-certificaat is binnen! Bestuurslid van de jeugdatletiekvereniging Angelique Methorst hoopt dat meer verenigingen ermee aan de slag gaan. “Je hoeft echt niet bang te zijn voor terugloop van je omzet.”

Begin dit jaar besloot J.A.V. Athloi op de gezondere toer te gaan. De eerste stap was het rookvrij maken van de kantine. “Als je dan gaat kijken wat je verder kunt doen, kom je ook al snel uit bij een gezonder aanbod in de kantine”, verklaart Angelique. “We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling in het clubhuis gezonder zijn, omdat dit bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leden en bezoekers.”

Geen weerstand

Het assortiment in de kantine werd aangepakt. De evergreens en de broodjes knakworst verdwenen omdat deze teveel calorieën bevatten. De brosse eierkoek werd toegevoegd, ook met het oog op de veranderingen die eraan zitten te komen. “Nu mag een snack nog 115 calorieën bevatten, volgend jaar wordt die grens verlegd naar 85”, legt Angelique uit. “Daarnaast bieden we nu wekelijks fruit aan en staat er een kan water op de bar waar leden en bezoekers gratis water kunnen tappen.”

De gezondere producten worden door de leden en bezoekers goed ontvangen. “We hebben geen enkele weerstand gehad. Ze vragen zelfs niet of er ook andere producten zijn, het wordt gewoon geaccepteerd. De brosse eierkoek loopt ook beter dan de plak ontbijtkoek inmiddels. Dat vond ik wel verrassend, want ontbijtkoek is toch behoorlijk ingeburgerd.” De vereniging uit Harmelen had ook een herfstactie opgezet. “Dat was een gemengde fruitsalade en die liep ook als een tierelier!”

Gewoon doen

Athloi is de eerste sportvereniging in Harmelen met een gezondere kantine. Angelique hoopt dat meer verenigingen gaan volgen. “Soms loop je langs een sportkantine waar 's morgens al een walm van frituur om de kantine heen hangt.” Volgens het bestuurslid moeten verenigingen er ‘gewoon’ mee aan de slag gaan. “Gewoon doen! En je hoeft niet bang te zijn dat je omzet terugloopt. Dat is geen reden om er niet aan te beginnen.”

Het bronzen certificaat is voor de jeugdatletiekvereniging het hoogst haalbare. “We hadden goud kunnen hebben, maar vanwege onze beperkte openingstijden is dat niet mogelijk”,  legt Angelique uit. De kantine is alleen op zaterdagen een paar uurtjes open, wat te weinig is om voor een gouden certificaat in aanmerking te komen.

Lange termijn

De intentie is om de kantine op de lange termijn gezond te houden, zo valt te lezen op de website van Athloi. “Het beleid laat duidelijk zien hoe de organisatie er ook op de lange termijn voor zorgt dat de kantine gezond blijft. Tevens is het één van de speerpunten in het contract van de horecamanager, dat deze actief hierop let en het personeel hierop aanstuurt. Met onze horeca-afdeling hebben wij afgesproken dat we ieder jaar in januari het aanbod in de kantine in kaart brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum en de uitkomst rapporteren aan de directie.” 

Ook aan de slag met je kantine?

Meld je vereniging aan bij Team:Fit.Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt. Daarnaast helpen we je ook met beleid op het gebied van roken en alcohol.

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels