“Het hoeft niet zo moeilijk te zijn als mensen soms denken”

10 januari 2017

Voetbalvereniging SV Helios uit Deventer is niet zomaar een vereniging: ze zet sport actief in om een maatschappelijke functie te vervullen. Daar hoort ook het aanbieden van gezonde keuzes bij. “Met een beetje creativiteit kun je heel veel dingen verzinnen”, weet voorzitter Grace Brok van SV Helios. “Het hoeft niet zo moeilijk te zijn als mensen soms denken.”

“Sport en gezondheid horen bij elkaar, maar sport en gezelligheid ook”, weet Grace. “Daarom willen we ook gezonde producten aanbieden, zodat mensen een keuze hebben.” Voetbalclub SV Helios uit Deventer is al een paar jaar bezig om het aanbod in de kantine in kleine stapjes gezonder te maken. “De laatste tijd zetten we wat steviger in. Toen we begonnen zijn we eerst light-varianten van verschillende drankjes aan gaan bieden, omdat dat heel makkelijk is. Ook hebben we de ranja die we op dat moment verkochten vervangen door een betere variant en zijn we van verschillende producten kleinere varianten gaan aanbieden.”

SV Helios hield vervolgens ook acties om het nieuwe gezonde aanbod te promoten bij de leden en andere bezoekers van de kantine. “We hebben onder de aandacht gebracht dat we nu ook goedkopere en gezondere varianten verkochten. Ook hebben we de producten goed zichtbaar gemaakt op de bar, bijvoorbeeld de gezonde ranja.”

De voetbalclub kreeg meteen veel enthousiaste reacties. “Ook van mensen van buiten de club die zeiden: ‘Wat leuk dat jullie dat hier hebben.’ Het valt toch op als er in een voetbalkantine een paninibroodje met kip wordt verkocht. Bij alles wat we maken, houden we er rekening mee dat de voorbereiding niet te veel tijd kost en dat we zo min mogelijk derving hebben. We kiezen dus het liefst voor broodjes waarvan we in korte tijd veel kunnen verkopen.”

Open vereniging

SV Helios is geen standaard sportvereniging. “We zijn een open vereniging en we hebben ook overdag veel activiteiten”, legt Grace uit. “We zijn van ’s morgens 08.00 uur tot ’s avonds 23.00 uur geopend. Wij zetten sport als middel in om een maatschappelijke functie te vervullen. Zo hebben we een sportaanbod voor kwetsbare ouderen en dagbesteding voor mensen die problemen hebben met gewicht en voeding. Op die manier activeren we ook de leden, zij worden zo enthousiast gemaakt om er ook iets aan bij te dragen.”

Stukje opvoeding

Grace merkt dat er veel vraag is naar de gezonde broodjes. “Sinds we die aanbieden, zien we dat mensen sneller voor een gezond broodje kiezen dan voor iets uit de frituur. Bij de drankjes blijft het altijd lastig, daar komt ook een stukje opvoeding bij kijken. Als kinderen samen met hun ouders iets komen kopen, worden ze daar wel in gestuurd. Als ze alleen komen, kiezen ze toch vaak voor iets dat minder gezond is. Als ik zelf in de kantine ben, geef ik wel aan de kinderen mee wat ze het beste kunnen kiezen, ook de vaste vrijwilligers doen dat. Op zaterdag en zondag is dat lastiger, dan werken we met een stuk of tien externen.”

Gezonde maaltijden

Een nieuw jaar brengt nieuwe plannen met zich mee. Bij SV Helios staat in elk geval een grote verbouwing van het pand op de planning. “Dit betekent ook dat we onze keuken verder kunnen professionaliseren en dat we zelf meer gezonde maaltijden kunnen maken”, zegt Grace. “We zijn al begonnen met een kookproject samen met een klas van het ROC die hier op woensdagmiddag komt. Zij maken bijvoorbeeld verse tomatenpuree en gezonde volkoren pizzabodems klaar. Die gebruiken wij dan in het weekend. Ook gaan we starten met een programma voor ouderen waarbij zij eerst een sportactiviteit doen en daarna een gezonde maaltijd gaan bereiden.”

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels