Hamalandhal maakt gezonde keuze goedkoper

13 augustus 2019

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Het initiatief Achterhoek in Beweging zocht vorig jaar voor elke gemeente een koploper die met de gezonde kantine aan de slag ging. De Hamalandhal voelde daar wel wat voor en zo geschiedde; de sportkantine in Lichtenvoorde werd uitgekozen. En met succes, want de sportkantine ontving onlangs het gouden Team:Fit certificaat. Jorien Wopereis, beheerder van de sporthal: “We vinden dat we een gezonder aanbod moeten kunnen bieden aan onze sporters”.

Eigenlijk willen ze bij de Hamalandhal al veel langer een gezonder aanbod in de kantine. “We zijn een aantal jaar geleden daar ook al wel mee gestart, maar je merkte toen dat er niet genoeg draagvlak voor was onder onze sporters.” Om bij deze nieuwe poging wat meer draagvlak onder de sporters te creëren, zijn de veranderingen langzaamaan doorgevoerd. “We hebben proeverijen gehouden onder onze vaste gasten. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan met gezondere sportdranken. De sporters konden dan aangeven welke ze het lekkerst vonden. Het helpt enorm dat we ze erbij betrokken hebben. Zij kiezen nu ook sneller voor de gezondere keuze omdat ze door die proeverijen al weten dat ze het lekker vinden.”

Watertap en vers fruit

De eerste stap in de richting van het certificaat was het plaatsen van een watertappunt op de bar. Jorien: “Dat loopt vanaf het begin erg goed, zeker nu met het warme weer. Iedereen weet inmiddels wel dat er gratis water te krijgen is hier.” Naast het water op de bar, heeft de kantine van de Hamalandhal ook vers fruit op de bar staan. “Je merkt dat onze eigen sporters, maar ook de bezoekende teams inmiddels weten dat hier een gezonde keuze te vinden is. Ze hoeven bijvoorbeeld geen fruit meer mee te nemen vanuit huis omdat ze het ook gewoon hier in de kantine kunnen kopen.”

Er is in elke productgroep gezocht naar wat er beter kon. “We hebben gekeken naar welke producten sowieso al minder goed liepen. Die hebben we uit het assortiment gehaald en daarvoor in de plaats zijn gezonde alternatieven gekomen. Bijvoorbeeld in de categorie chips hebben we wat aanpassingen gedaan. We hebben nu popcorn en Nibb-it in plaats van Dorito’s. Bij de koeken hebben we de gevulde koek eruit gehaald. Die is vervangen door Snelle Jelle ontbijtkoek wat op de zaterdagochtend bij de koffie heel goed loopt.”

Gezond is goedkoper

In de Hamalandhal zijn de gezondere producten goedkoper dan de ongezonde producten. “Dat hebben we bewust gedaan. We hebben de Nibb-it bijvoorbeeld goedkoper gemaakt dan de Lays-chips. Dat maakt het voor kinderen aantrekkelijker om voor de gezonde keuze te gaan.” Wat ook goed verkoopt in de kantine is de sportdrank met citroensmaak (O2 life). “Deze kwam uit die proeverij, dus de sporters hebben zelf voor deze drank gekozen. En we plaatsen het ook meer in het zicht. De minder gezonde keuzes bieden we al niet meer in het koelkastje aan. Door de betere keuzes op een prominente plek te zetten, kiezen de gasten sneller voor een betere keuze.”

Er zijn ook wat producten uit het assortiment verdwenen. “We hebben ervoor gekozen om alleen nog de volkoren tosti aan te bieden. Ook de broodjes met ham en kaas zijn alleen nog maar in de volkoren variant te verkrijgen. In het begin vroegen klanten nog wel eens naar de witte tosti, maar na verloop van tijd raakt iedereen er wel aan gewend dat we alleen nog maar volkoren hebben.”

Leveranciers

Het team van de Hamalandhal heeft in het proces niet veel tegenslagen gekend. Het duurde alleen soms wat langer dan gewenst was. “Het is wel lastig dat niet alle leveranciers er al op ingespeeld zijn. “Bij de leveranciers is een ‘betere keuze’ nog geen begrip. Ze moesten eerst nog uitvogelen wat onder de betere keuze valt waarop wij weer keken of het ook echt in ons aanbod paste. Daarom duurde het wat langer om een goed aanbod neer te kunnen zetten. Er is behoorlijk wat tijd overheen gegaan totdat we bij het huidige assortiment uitkwamen. Maar de leveranciers staan zeker welwillend tegenover het aanbieden van een betere keuze. Ze denken met ons mee en we kunnen snel schakelen met hen.” 

 Als tip voor andere clubs en accommodaties zegt Jorien dat het handig is om met kleine stapjes te beginnen. “Dan kom je al heel snel uit op in elk geval brons. Met kleine stapjes kom je al heel ver. En wat bij ons goed werkte was het erbij betrekken van de vaste gasten door middel van de proeverijtjes. Verder hebben we ook een bijeenkomst gehouden met de vrijwilligers en medewerkers. Hierdoor waren zij ook betrokken bij de Gezonde Sportkantine en kunnen zij het idee erachter ook uitdragen. Zo sta je met zijn allen achter de Gezonde Sportkantine!”

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel