Goed voorbeeld, begin bij jezelf

16 september 2019

“Het kan niet zo zijn dat ik een gezonde leefstijl uitdraag en dat je dat niet terugziet in onze kantine.” Met deze gedachtegang is JOGG-regisseur Nynke Bakker begonnen aan het gezonder maken van de kantine bij Sportbedrijf Nunspeet, waar ze ook werkzaam is. Deze inspanningen hebben geleid tot een mooi bronzen certificaat.

Na een gesprek met onder anderen de kantinebeheerder en iemand van Team:Fit, zijn ze bij de kantine van Sportbedrijf Nunspeet, dat in een pand met een zwembad en een sporthal, enthousiast aan de slag gegaan. In eerste instantie werden er een aantal dingen uitgeprobeerd. Nynke: “We hebben bijvoorbeeld geëxperimenteerd met de bruine tosti en sportwater. Ook hebben we de gele/oranje AA weggehaald en vervangen door de gezondere variant, volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.” De proefperiode verliep goed. Dat deed de betrokkenen van de kantine beslissen om er helemaal voor te gaan. “Toen hebben we ons als doel gesteld om brons te halen.”

Snoepautomaat omgegooid

De grootste veranderingen zijn zichtbaar in de snoepautomaat. De kantine is niet altijd open, maar de snoepautomaat staat in de hal, dus die is wel altijd bereikbaar. Nynke: “We hebben de hele snoepautomaat omgegooid. 75 procent van de inhoud bestaat nu uit een gezondere keuze. Niet alleen het aanbod, maar ook de indeling is aangepast. Alleen op de onderste rij hebben we nog de ongezondere snacks staan.” De klanten moesten wel even wennen aan de veranderingen bij de kantine in Nunspeet, maar dat ging eigenlijk heel snel. “De kinderen rennen nog steeds even hard naar de snoepautomaat.”

Naast de veranderingen in de snoepautomaat, zijn er nog een aantal (kleine) aanpassingen gemaakt in het assortiment van de kantine. Nynke: “We hebben de grote van de chipszakjes aangepast en we hebben een gezondere variant zoals de ovenchips toegevoegd. De zakjes snoep zijn ook kleiner dan voorheen. De tosti’s maken we van vers bruin brood van de bakker. De klanten accepteren de veranderingen allemaal wel, we krijgen enthousiaste reacties. We hebben bijvoorbeeld de Chocomel en Fristi vervangen door de Zero-varianten en we merken dat de ouders dat heel fijn vinden. Zo kunnen ze hun kinderen een gezonder drankje geven.”

Gezonder én duurzamer

De kantinebeheerder maakt zich niet alleen hard voor een gezondere kantine bij Sportbedrijf Nunspeet, hij wil het ook graag wat duurzamer maken en daar staat Nynke helemaal achter. “Je ziet hier de plastic bakjes friet over de toonbank vliegen, daar willen we ook vanaf. We willen kijken hoe we het plasticverbruik naar beneden kunnen halen. Bijvoorbeeld door plastic te vervangen door papieren bakjes en bordjes. Ik vind dat wel onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als je een goed voorbeeld wil geven, begin bij jezelf!”

De ambities op het gebied van gezondere voeding, zijn ook nog niet helemaal voltooid. De volgende stappen zullen gezet gaan worden als de kantine naar een nieuw pand gaat. “Dit pand kan hier niet heel lang meer blijven staan, dus we moeten naar een nieuwe accommodatie. En ons doel is om daar een gouden kantine te realiseren! Onze kantinebeheerder en onze directeur juichen dat heel erg toe.” 

Begin klein

Het creëren van een gezondere kantine, ging vrij soepel bij Sportbedrijf Nunspeet, maar Nynke ziet nog wel een verbeterpuntje. “De groothandel waar we alles bestellen, de Sligro, heeft geen volkoren tosti in het assortiment. Die is niet verkrijgbaar. Wij hebben dat opgelost door onze verse producten bij de plaatselijke bakker te halen, maar dat kan nog wel verbeterd worden.” Ze heeft ook nog wel wat tips voor kantines die willen beginnen met de gezondere kantine. “Begin met kleine stapjes en geef niet te snel op. Als je een nieuw product hebt, zoals de volkoren tosti, laat dan ook zien dat je die hebt. Prijs je nieuwe product aan, anders gaan je klanten het zeker niet kopen.” 

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels