Gezonde producten lopen als een tierelier bij Longa‘30

2 augustus 2019

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Hij had er slechts vier maanden voor nodig. Maurice Rietberg heeft met voetbalvereniging Longa‘30 in korte tijd een bronzen Team:Fit certificaat in de wacht gesleept. “We zijn de eerste in onze gemeente Oost-Gelre met een gezondere kantine en je merkt nu al dat het een sneeuwbaleffect heeft.”

Aan het begin van het proces heeft Team:Fit een check uitgevoerd bij de kantine om te kijken wat er al aanwezig was, wat al goed was, wat absoluut 'fout' was en wat er beter kon. Maurice: “Vanaf daar zijn we steeds kleine stapjes vooruit gegaan om onze eerste doelstelling te behalen: het bronzen certificaat. Een sportkantine is natuurlijk een plaats waar jongeren, kinderen en ouderen komen, eigenlijk iedereen dus. Dat is dus een mooie plek om met een gezond aanbod te beginnen, vind ik.”

Stapje-voor-stapje

Het eerste stapje dat gezet werd was het neerzetten van een grote waterkan op de bar zodat iedereen gratis water kan tappen. Verdere aanpassingen aan het assortiment van de kantine volgden snel. “We hebben een bruine tosti met mozzarella en basilicum toegevoegd. Een aantal soorten chips hebben we weggehaald. Daarvoor in de plaats is popcorn gekomen. De broodjes gezond boden we al aan, maar we hebben ze wat aangepast om ze gezonder te maken. Er zit nu tomaat op en de remouladesaus is verdwenen. En het verkoopt nog steeds prima!” 

Maurice merkt ook duidelijk dat de plek waar de producten staan een grote invloed heeft op de verkoopcijfers. “We hebben de popcorn in de bovenste schappen gelegd en je merkte direct dat het aansloeg. Hetzelfde geldt voor de dranken. We hebben de frisdranken anders geordend. De zoete drankjes als Extran hebben we onderin de koeling gelegd en de Spa’s en vitaminewaters bovenin. Dat loopt als een tierelier. Waar mensen tegenaan lopen, dat kopen ze ook.”

Wennen aan de veranderingen

In het begin snapten de leden van Longa‘30 de veranderingen in de kantine niet zo goed. Maurice: “De jeugd snapte het wat beter dan de ouderen. We kregen reacties als: hoezo een gezonde kantine? Het patatje en de frikandel blijven toch wel? Maar ik kon ze wel gerust stellen. We hebben ze verteld wat de gezondere kantine inhoudt. En dat is dat je een gezondere keuze ernaast hebt, niet dat alle ongezonde producten verdwijnen. Vooral de sporters van het eerste en tweede en de jeugdleden pakken nu eerder een bruine tosti dan een patatje. En ze pakken eerder een broodje gezond dan een broodje hamburger. Dat kun je echt merken en is alleen maar positief!”

Veranderingen zijn altijd even wennen, volgens Maurice. “We bieden bijvoorbeeld ook vers fruit aan. Dat staat in de weekenden op de bar. In het begin moesten de leden daar wel even aan wennen, maar ik moet er nu steeds meer fruit op gaan leggen. We krijgen er ook alleen maar positieve reacties op.” De kantinebeheerder heeft voor volgend seizoen al een plan om het gezondere aanbod nog meer aan te prijzen. “We willen een soort menuutje gaan maken. Een flesje water met een bruine tosti voor zoveel euro bijvoorbeeld. Maar we zitten nu in de zomerstop, dus dat komt volgend seizoen wel. Je moet het ook een beetje stapje-voor stapje doen allemaal.”

Ouders hebben belangrijke rol

Longa‘30 is de eerste sportclub in gemeente Oost-Gelre met een gezonde kantine. “Er zijn er inmiddels al een aantal gevolgd”, zegt Maurice. “Volgens mij heeft het al een beetje een sneeuwbaleffect. Je kunt tegenwoordig ook niet achterblijven. Je ziet het op televisie, internet en je hoort het op de radio. Gezonde voeding bij kinderen is gewoon hartstikke belangrijk. Maar vooral de ouders moeten er ook achter staan. Want hoe vaak maak je niet mee dat de ouders zeggen: nou, zoek maar even iets lekkers uit en dan gaan we. Ze gaan niet discussiëren met het kind dat ze ook iets gezonds kunnen kiezen. Ze zijn al lang blij dat het kind blij is en dat ze gauw naar huis kunnen. Ouders hebben dus wel een heel belangrijke functie.”  

Maurice kan nog wel een tip geven aan de clubs die ook aan de slag willen gaan met de gezonde kantine. “Misschien zien sommige clubs er wat tegenop om ermee te beginnen omdat ze weerstand gaan krijgen van de leden. Maar daar hoeven ze echt niet bang voor te zijn. Je krijgt echt heel veel goede reacties.” Verder benadrukt hij dat je als club ook niet bang hoeft te zijn voor minder omzet. “We draaien geen verlies door de keuze voor een gezondere kantine. De gezonde keuze is gewoon als extra erbij.”

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel