Gezelligheid en gezondheid bij de Rowdies

22 maart 2018

Over twee weken is de seizoensstart van honkbalvereniging de Ridderkerk Rowdies. Volgende week is de bestuursvergadering gepland waarin het traject voor een gezondere sportkantine uit wordt gezet. De grootste uitdaging? Bezoekers duidelijk maken dat gezondheid en gezelligheid hand in hand kunnen gaan!

“Honkballers zijn geen hardlopers”, vertelt secretaris Jesper Perik. “Het is een vrij statische, explosieve sport. Ook een mentale sport, waarbij het niet ongebruikelijk is om vier tot vijf uur op het veld te staan. Dat trekt een heel ander soort sporter dan bijvoorbeeld voetbal, hockey of tennis. We merken dat er nogal wat stevig gebouwde sporters op honkbal af komen. Dat mag wel wat minder, en daar hopen we met een gezonder aanbod in de sportkantine aan bij te dragen.”

Sportimpuls

“Een gezondere sportkantine sluit daarnaast naadloos aan op de bredere plannen die we hebben om jongeren aan het sporten te krijgen”, vervolgt Jesper. “We hebben een Sportimpuls projectaanvraag ingediend bij ZonMw. Met de subsidie die we hopen te ontvangen willen we de sport promoten, leden werven en kinderen in achterstandswijken aan het sporten krijgen. Sport en Welzijn Ridderkerk is hierin de ideale samenwerkingspartij. Daarnaast zijn we JOGG-gemeente. Met het oog op een gezondere jeugd hebben we een gezonde sportkantine dan ook opgenomen in het Sportimpuls projectplan. Als de subsidie toegekend wordt, start het project in september. Met de sportkantine willen we echter nu al een start maken. Zo hoeven we straks niet alles tegelijk op te pakken en bovendien hebben de huidige leden er ook baat bij.”

Feedback en plannen

“Met ons relatief nieuwe bestuur -de meesten zijn in oktober 2017 gestart- gaan we het beleid vaststellen. We hebben een kantinescan gehad om te kijken waar we nu staan. Het is nog wachten op de feedback die daaruit voort komt. Dan kunnen we actief plannen maken, de inkoop regelen en de teams betrekken bij het traject. Per team willen we eigenlijk iemand hebben die zich er mee bezighoudt, iemand die ideeën oppert richting bestuur of zelf initiatieven neemt. Binnen het bestuur zal ikzelf als secretaris een rol spelen, net als de inkoper en onze jeugd- en vrijwilligerscoördinatoren. Er zijn ook twee ouders van leden die na een berichtje over onze plannen interesse toonden. Zij houden zich beroepsmatig bezig met voeding en zouden met hun kennis een mooie bijdrage kunnen leveren.”

Fruit als energiebron

Ideeën zijn dus welkom, maar binnen het groepje dat er nu mee aan de slag is gegaan, krijgen de eerste  voornemens al vorm. “Ik denk bijvoorbeeld dat het een goed idee zou zijn om een lekker en gezond ontbijt te organiseren. Honkbal is een kleine sport, waarbij je regelmatig het land door moet om een wedstrijd te spelen. Voor we naar een uitwedstrijd vertrekken, zouden we dan met de hele club in ons clubhuis kunnen ontbijten. Iets anders is het promoten van fruit eten tijdens de wedstrijd. Honkbal wordt niet op tijd gespeeld. Je hebt soms lange innings en staat dan uren op het veld. Je moet dus tussendoor wel wat eten en dan is fruit een goede energiebron en dorstlesser. En stukken beter dan de kant en klare tosti’s en broodjes frikandel die we nu wel eens aanbieden. Daarnaast moeten we de brede keuze aan chips en candybars wat inperken. Daar hebben we nu wel vier of vijf soorten van. We willen er daar een paar van af halen en die vervangen door een gezonde variant. De kant en klare tosti’s die we nu inkopen willen we vers gaan maken met gezonde producten en dan invriezen. Ook is er contact gezocht met de lokale groente- en fruitleverancier. Die werkt al samen met de basisscholen, dus we willen kijken wat er bij onze vereniging mogelijk is. We denken bijvoorbeeld aan fruitpakketjes met flesjes water.”

Barbecuevereniging

Uitdagingen zijn er ook, en dan met name in de combinatie van gezelligheid en gezond eten. “Wij zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ontzettend gezellig vereniging”, lacht Jesper. “Uitploegen blijven vaak mee-eten, barbecueën. De lokale slager sponsort ons. In het begin werd er dan ook wel eens lacherig over gedaan als we vertelden dat we wilden inzetten op een gezonder aanbod in de kantine. Iedereen weet dat wij die gezellige barbecuevereniging zijn. We zullen ook zeker die gezellige vereniging blijven, maar willen bijvoorbeeld met de slager in gesprek over de inhoud van de pakketten die we afnemen. Ik voorzie eigenlijk geen problemen. We zullen veranderingen in kleine stapjes doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de frituur die we op zaterdagen uit willen laten staan. Dan speelt vooral de jeugd, zaterdagen zijn voor ons geen topdagen. We gaan kijken wat het oplevert als we dit doen. Ik denk dat ze wel voor de gezondere keuze zullen gaan.”

Gezond is makkelijk

Jesper wil andere sportclubs meegeven dat ze niet te snel moeten oordelen als het over een gezondere kantine gaat. “Toen wij er voor het eerst mee in aanraking kwamen, dacht ik dat we alles over een heel andere boeg moesten gooien. Maar zo’n drastische verandering is helemaal niet nodig. We maken kleine stapjes en merken tijdens de eerste gesprekken dat we er onbewust al een beetje mee bezig waren. Een gezonder aanbod is makkelijk te realiseren. Het gaat er vooral om dat je mensen de keuze biedt. Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen en het hoeft ook niet veel te kosten. Je moet slim naar je inkoop kijken. Zoals met verse tosti’s: door ze zelf klaar te maken en in te vriezen kun je een tosti bieden die lekkerder is en minder kost.”


Op de foto van links naar rechts: Jesper Perik (secretaris), Christiaan Both (Team:Fit) en Arie Ouwens (voorzitter).

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels