Duurzaam, rookvrij en nu ook gezond

24 september 2019

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

TV Naarden bereikte zonder veel problemen het zilveren Team:Fit certificaat. Coördinator Verenigingsondersteuning van Gooise Meren Beweegt, Kick de Groot, ziet dit als een succesverhaal. “Dit verhaal willen we als good practice gaan gebruiken. Hiermee kunnen we laten zien wat je allemaal in twee maanden kunt bereiken.”

Barbeheerder Nicole Derksen vertelt waarom ze bij TV Naarden voor een gezondere kantine zijn gegaan. “We hadden net ons clubhuis verbouwd. Op het clubhuis liggen nu zonnepanelen en we zijn begonnen met het scheiden van afval. Daarnaast hebben we al een rookvrij beleid in de kantine. Dus we vonden de gezonde kantine wel mooi in dat rijtje passen. Duurzaam, rookvrij en nu dus ook gezond.”

Moet haalbaar blijven

In het voorjaar van 2019 is de tennisvereniging begonnen met het gezonder maken van de kantine. “Eerst hebben we de lijst van het voedingscentrum erbij gepakt en gekeken wat haalbaar is in onze kantine”, vertelt Nicole. “We vinden namelijk wel dat onze leden ook nog een biertje en een bitterballetje moeten kunnen bestellen. Maar vanuit de ouders kregen we ook wel steeds vaker de vraag of er niet iets gezonds was voor de kinderen.” De eerste stap van de barbeheerder was dan ook om te kijken naar de suikers in de producten. “We hebben bijvoorbeeld de AA die hoog in suikers zit eruit gehaald en limonade zonder suiker toegevoegd.”

Vanuit Gooise Meren Beweegt was Kick de Groot betrokken bij het proces. “Wij, als verenigingsondersteuners, zijn de verbinder tussen de club en Team:Fit. We bewaken het proces, maar bij TV Naarden hoefden we niet veel te doen. Het verliep allemaal heel soepel!” Dat ervaarde Nicole ook zo. “In het proces richting een gezondere kantine, zijn we eigenlijk nergens tegenaan gelopen. Er was wel enige weerstand toen de AA uit het assortiment ging, maar uiteindelijk accepteren ze het wel gewoon. Dus je moet even doorzetten, mensen moeten er alleen even aan wennen.”

Banaantje mee naar de baan

Van de ouders kreeg Nicole in elk geval positieve reacties. “Ze reageerden verheugd op de nieuwe producten. Maar ook de rest van de leden is er wel over te spreken. Als je nog wel iets vets wilt eten, kan dat namelijk ook nog gewoon. We prijzen alleen de gezondere producten wel iets meer aan. Alle gezonde artikelen staan op de bar, de ongezondere staan daarachter. En als leden de baan opgaan, zeggen we tegen ze dat we bijvoorbeeld een appel en een banaan hebben. En dan zeggen ze toch sneller: ik neem wel even een banaantje mee.”

Volgens Nicole hoef je als kantine niet bang te zijn voor omzetverlies als je voor gezond gaat. “De vraag naar patat zien we heel erg teruglopen, maar daarvoor in de plaats kopen ze een gezonde Italiaanse bol. Het is niet zo dat mensen dan ineens helemaal niks meer kopen.” Op de menukaart bij TV Naarden staan er logootjes achter de gezondere producten, om de keuze voor gezond wat makkelijker te maken voor de leden.

Stapje voor stapje

Naast de Italiaanse bollen, lopen nog meer gezonde producten erg goed. “De gezonde zakjes noten en de Rocky Rice-repen verkopen goed. De popcorn loopt het beste van alle gezondere keuzes.” Nicole geeft andere kantines nog als tip mee om het proces naar een gezondere kantine stapje voor stapje te doen. “Kijk vooral wat er in jouw kantine haalbaar is.”

Kick de Groot is in elk geval trots op het resultaat van de Naardense tennisvereniging. “Dit verhaal willen we als good practice  gaan gebruiken. Hiermee kunnen we laten zien wat je allemaal in twee maanden kunt bereiken. Onze rol is namelijk ook om sportclubs ervan te overtuigen om voor een gezondere kantine te kiezen. En dan kunnen dit soort voorbeelden daar goed bij helpen.”

Ook aan de slag met Team:Fit?

Meld je vereniging aan bij Team:Fit.Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt. Daarnaast helpen we je ook met beleid op het gebied van roken en alcohol.

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel