De Gezonde Sportkantine van atletiekvereniging AC.TION

14 juli 2016

Sinds een paar maanden is Silvia Gerdes-Mulder, leefstijlcoach en ouder van 3 kinderen bezig om de sportkantine bij AC.TION gezonder te maken. “Ik vond het als moeder van kinderen die lid zijn bij AC.TION heel gek dat er geen enkel 'gezond' product te vinden was in de kantine. Wel was er genoeg keuze in cola, mierzoete sportdrank, ijs, chips, snoep/candybars en frituur!” Aldus Silvia.

Als leefstijlcoach wilde Silvia zich wel als vrijwilliger inzetten voor een gezondere sportkantine. Hier ziet zij vooral een uitbreiding van het assortiment als een grote kans. “Op deze manier hebben mensen meer keuze om ook voor gezonde producten te kiezen.” Samen met Susanne Wentink-Nijhuis, verenigingsmanager van de club, zijn ze op zoek gegaan naar manieren om de kantine stap voor stap ‘gezonder’ te maken. Hierbij hebben ze ook een enquête gehouden onder de leden om zo de wensen te inventariseren en het thema van “De Gezonde Sportkantine” onder de aandacht te brengen.

Silvia: “we schrijven iedere maand een stukje in de nieuwsbrief met ontwikkelingen en aandachtspunten. Op die manier betrekken we de hele vereniging bij het proces”.

Inmiddels is de frituurpan vervangen door een airfryer en hebben ze een goed gevulde fruitschaal op de bar staan. Er zijn ook ongebrande noten te verkrijgen (welke trouwens erg goed verkocht worden!) en ze hebben tijdens wedstrijden ook vers belegde gezonde broodjes, smoothies en verse munt thee in de aanbieding. Inmiddels hebben ze dit bij een aantal wedstrijden uitgeprobeerd en het is opvallend hoeveel leuke en positieve reacties ze hebben mogen ontvangen zoals;

“Wat een waanzinnig goed aanbod heeft TION in de kantine! Mooi om te zien dat er nagedacht is over ‘gezonde kantine’”

“De muntthee was echt een aangename verrassing en super om te zien dat er geen ‘snacks’ waren maar heerlijke gezonde met zorg gemaakte broodjes.”

“Wat ziet de kantine er fris en gezond uit, ik zou willen dat de kantine in onze vereniging zoveel gezonder aanbod had.”

Silvia: “ook kregen we al vragen over hoe we dit zo goed voor elkaar hebben gekregen! Al met al veel goede stappen gezet dus. Maar we zijn er nog niet. We willen stappen blijven zetten en op zoek gaan naar verbeterpunten, één ding is zeker. Dit geeft een goed (en gezond) gevoel!”


Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels