Bij OJC Rosmalen draait het om balans

17 december 2018

De ‘derde helftcultuur’ is bij voetbal doorgaans sterker aanwezig dan bij andere sporten. Daar hoort volgens menigeen een biertje en bitterballetje bij. Dat moet ook kunnen, vinden ze bij OJC Rosmalen, maar daarnaast kan men voortaan ook voor een gezonder hapje of drankje in de met brons bekroonde kantine terecht.

De kantine wordt beheerd door de voetbalvereniging zelf en gemanaged door Patrick Kivits, horecamanager in loondienst. “We werken met een ploeg horecamedewerkers”, vertelt Patrick. “Dat is een betaalde job. Het vinden van vrijwilligers wordt steeds lastiger. Met 2.400 leden zijn we een klein bedrijf. De 500 vrijwilligers die zich voor de club inzetten, koesteren we enorm. De kantine kunnen we er echter niet mee runnen. Ook voor de jeugd ligt de vrijwilligersvergoeding op een lager niveau dan het salaris dat ze bijvoorbeeld kunnen verdienen met vakkenvullen of in de horeca in de omgeving.”

Balans tussen gezond en minder gezond

OJC Rosmalen kent net als veel andere voetbalverenigingen een derde helftcultuur. “Dat proberen we natuurlijk heel aantrekkelijk te maken”, aldus Patrick. “Maar we leggen wel meer het accent op een gezondere kantine. De frietpan moet dan wel aan voor de inkomsten, maar daar kun je mee spelen. Bijvoorbeeld door hem later aan te zetten, of er gezonde snacks naast te zetten.” Dat laatste begint te werken, want de club ziet dat de verkoop van friet terugloopt ten gunste van de gezondere snacks en broodjes. “Men wil nog wel een glas bier”, ziet Patrick. “Maar steeds vaker wil - of moet - men ook een gezonder alternatief. We proberen voor ieders wat wils in de aanbieding te hebben. De ene keer heb je misschien zin in een vers sapje, maar een flesje cola kan ook wel eens lekker zijn. Dat kan in onze kantine. We bieden echter ook water, water met een smaakje of vetvrije chocolademelk. De balans tussen gezond en minder gezond moet goed zijn. Bied je een wit broodje, dan moet daar een bruin broodje tegenover staan. En de verhouding tussen ongezond en gezonder snoep houden we goed in de gaten.”

Voorbeeldfunctie

Een artikel dat Patrick las over de gezondere kantine was aanleiding om het binnen de club te bespreken. Patrick: “Met onze ambitieuze club dacht ik, daar moeten we iets mee. Ik kon daarbij zowel mijn horeca- als clubervaring inbrengen en zo werd het concept besproken met de kantinecommissie waaronder ik werk, de teamleidsters en geïnteresseerde leden en ouders. We nodigden Team:Fit uit voor een avondje, om wat uitleg te geven. Als snel was duidelijk dat we minimaal voor brons wilden gaan. Dat past bij de cultuur van de club. Zo hebben we ook actief beleid op het vlak van duurzaamheid. Als een van de grootste amateurverenigingen van Nederland vind ik dat we een voorbeeldfunctie hebben. Mensen die onze club bezoeken moeten het zien: dat we van het plastic afstappen, dat we fairtrade producten gebruiken, onze bedrijfskleding, en nu ook de gezondere kantine. Het gaat om een stukje uitstraling, letten op details.”

Klein bedrijf

Ga je veranderen, dan roept dat soms weerstand op. “Dat houd je altijd”, vindt Patrick. “De een vindt de koffie te sterk, de ander vindt hem lekker. En je hebt altijd roepers in plaats van denkers. Maar iedereen mag naar me toekomen en dan geef ik graag uitleg over wat we doen en willen. Gastvrijheid staat bij ons hoog in het vaandel. We willen het gezellig en lekker maken, mensen moeten zich bij ons kunnen vermaken. Daarom werken we ook professioneel: met gediplomeerde teamleidsters, HACCP-certificaten en Instructie Verantwoord Alcoholschenken voor alle medewerkers. Het is een klein bedrijf.”

Zwaar gewaardeerd

De inspanningen van OJC Rosmalen hebben succes. De kantine werd in het voorjaar beloond met een bronzen certificaat. “En de gezonde kantine blijft voorop staan in het gedachtengoed”, vertelt Patrick. “We blijven uitproberen met wat werkt en wat niet. Als we veel moeten weggooien door bederf, dan past het blijkbaar niet bij onze kantine. Maar er zijn genoeg successen. Zoals een maaltijdsoep met een lekker broodje, ons broodje hete kip of onze paninni’s. Ook het broodje gezond dat vers uit de saladebar wordt bereid, wordt zwaar gewaardeerd. Je ziet intussen de verkoop van snacks uit de frituur teruglopen, dus je ziet dat het wat doet.”

Omzet blijft stabiel

De club houdt de omzet en voorraad nauwgezet in de gaten. “We maken een wekelijkse uitdraai van de verkoop van eten, en dagelijks een van de drank”, licht Patrick toe. “De omzet kun je zo per artikel in de gaten houden, en wordt goed bewaakt. Dat vraagt wel wat discipline van de teamleiders. Je moet alles ingeven, ook bijvoorbeeld eventueel bederf. Het is mooi om te zien dat de omzet stabiel blijft.”

Breed gedragen

“We willen wat we nu hebben vooral goed bewaken”, besluit Patrick. “Zilver zit er nog even niet in, maar we blijven aanpassen en het Team:Fit beleid opvolgen. En we zetten ons ook in om het breed gedragen te krijgen. Zo was er laatst nog een bijeenkomst voor sporthalbeheerders en kantines. Ik adviseer mensen daar om altijd in gesprek te gaan met Team:Fit, en om met mensen van je club om tafel te gaan zitten. Veelgehoorde kritiek is dat het omzet kost. Wij kunnen nu uit eigen ervaring zeggen dat dat niet waar is, dus schiet niet in de stress om het geld. Je moet wel een beetje flexibel en creatief zijn. Je kunt natuurlijk altijd de standaard pinda’s op de tafel blijven zetten, maar het is een kleine moeite om er ook eens een bakje gesneden komkommertjes naast te zetten. Bij een toernooi zetten we fruit klaar. Dan komen mensen vragen ‘kan ik fruit kopen?’. Nee, zeg ik dan. ‘Oh wat jammer’ hoor ik dan. Het is namelijk gratis”, lacht Patrick. “Maak ik mooi de blits voor twintig cent. Alles draait om balans, keuze bieden, en durven.”

Ook aan de slag met Team:Fit?

Meld je vereniging aan bij Team:Fit. Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt.

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels