AV AThlos is hard op weg naar een Team:Fit certificaat

7 mei 2019

Atletiekvereniging AV Athlos uit Harderwijk heeft nog geen officieel Team:Fit-certificaat, maar is wel hard op weg om er eentje te krijgen. Kantinebeheerder Arno Vosseberg: “We waren altijd al een gezondere kantine en zaten volgens de scan al op brons voordat we het project begonnen, maar er moet nog een officiële kantinescan komen van Team:Fit. Dan hopen we op zilver te zitten.”

Geen alcohol en frituur

De behoeftes van leden van een atletiekvereniging zijn al heel anders dan bijvoorbeeld die van een voetbalvereniging, volgens Arno. “Hier hangt geen cultuur van een ‘derde helft’. Mensen komen hier niet na de wedstrijd voor bier en snacks uit de frituur. Atletiek is een heel andere sport. De mensen komen hier na de wedstrijd of training voor een kopje koffie of thee en een broodje. Wij hebben niet eens een frituur en verkopen geen alcohol.”

AV Athlos was dus al nooit een ongezonde kantine, maar heeft zich wel aangesloten bij Team:Fit zodat ze nog wat tips konden krijgen om het allemaal nog net iets gezonder te kunnen maken. “We kregen bijvoorbeeld als suggestie van Team:Fit om volkoren broodjes en volkoren tosti’s te gaan verkopen in plaats van witte broodjes. Dat hebben we toen direct doorgevoerd. Of je nou wit of volkoren brood inslaat, maakt qua prijs niks uit. En als het gezonder is, waarom niet?”

Minder suiker, meer fruit

Naast de aanpassing bij de broodjes, is er in de kantine van de atletiekvereniging ook gekeken naar de suikerhoudende sportdranken. Deze zijn vervangen door gezondere varianten. Arno: “En we bieden sowieso al gratis water aan. Voor de jeugd hebben we kannen met water en ranja op de bar staan.” AV Athlos biedt sinds de samenwerking met Team:Fit ook vers fruit aan. “Maar daarbij moet je wel kijken naar de houdbaarheid. Het fruit moet wel op gaan, anders kun je het na een paar dagen weggooien. Op wedstrijddagen loopt het fruit goed, maar als er geen wedstrijden zijn, kopen we het dus ook een stuk minder in.”

Gezonde alternatieven

De kantine van AV Athlos behoefde dus niet veel aanpassingen om in aanmerking te komen voor een Team:Fit-certificaat. “Daardoor was het ook geen lastig proces voor ons. Als je goed zoekt, kun je overal wel alternatieven voor vinden. Wij willen bijvoorbeeld nog een gezonde versie van de Mars en Snickers vinden. Dan kunnen we die repen ook weghalen. IJs hebben we helemaal uit het assortiment gehaald. Dat liep sowieso al niet goed, dus dat was geen probleem.” De kantine in Harderwijk is ook, op advies van Team:Fit, aan de slag gegaan met snoepzakjes voor de jeugd. “We zijn de snoepzakjes zelf gaan samenstellen. Dat is gezonder dan de kant-en-klare zakjes van Haribo. En je kunt zelf kiezen wat voor en hoeveel snoepjes je erin doet.”

Arno haalt niet alleen gezondere producten de kantine in, hij heeft ook iets anders bedacht om de klanten te verleiden tot een gezondere keuze. “We verkopen nog wel altijd ook de wat ongezondere koeken en repen, maar die hebben we duurder gemaakt. Zo betaal je voor een gezonde koek of reep 20 of 30 cent en voor de ongezonde variant 80 cent. Zo hopen we mensen te verleiden tot het kopen van de gezondere varianten.”

Geen klachten

De leden van AV Athlos hebben geen probleem met het gezondere aanbod in de kantine. Arno: “Ik had misschien wel een beetje weerstand verwacht, maar tot op heden zijn er geen klachten geweest van de leden.” De atletiekvereniging zat bij aanvang van de samenwerking met Team:Fit al op het niveau wat goed is voor een bronzen certificaat, maar officieel heeft de kantine nog geen certificaat. “Er moet nog een officiële kantinescan komen. Natuurlijk wil iedereen voor goud gaan, maar ik denk dat we nu op een zilveren niveau zitten.”

Zelf aan de slag?

Meld je vereniging aan bij Team:Fit. Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt.

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels