AV Archeus haalt voldoening uit gezondere sportkantine

25 oktober 2018

Vanaf 1 januari 2021 werkt Team:Fit op een andere manier. We maken geen gebruik meer van de certificaten (goud, zilver, brons) waar in dit verhaal naar kan zijn verwezen. In plaats daarvan speel je het Het Spel van Team:Fit. Hierbij ga je jullie sportlocatie stap voor stap gezonder maken. Door met challenges aan de slag te gaan en deze af te ronden, kun je badges verdienen. Challenges zijn er op het gebied van gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Ook de wat kleinere sportkantines, zoals die van atletiekvereniging Archeus, kunnen bewust aan de slag gaan met wat de bezoekers wordt voorgeschoteld. In kleine stapjes naar een gezonder aanbod. “Met Team:Fit is het niet ingewikkeld”, weet kantinecoördinator Willy Fonhof. 

De club uit Winterswijk werd getriggerd door een enquête van de Atletiekunie waarin werd gevraagd hoe de club denkt over een gezonde sportkantine. Ook de gemeente Winterswijk benaderde AV Archeus. “Toen zijn we aan de slag gegaan met Desirée Holstege van Team:Fit”, vertelt Willy. “We hebben een clubhuis met beperkt assortiment, dat heeft Desirée toen helemaal met ons doorgelopen en zijn we vervolgens gaan aanpassen. Het mooie is dat je gaat werken aan een gezondere sportkantine: het is dus echt niet zo dat de frietpan meteen in de ban wordt gedaan. Ik vind het vreselijk leuk om me bewust te worden van wat mensen in hun mond of de mond van hun kinderen en kleinkinderen stoppen. Niet alleen voor de club, maar ook privé.”

Pionieren

“Samen met Jolanda Geurkink (‘kartrekker gezonde levensstijl’ van de Gemeente Winterswijk en trainer bij Archeus, red.) ben ik aan de slag gegaan om mensen binnen de vereniging warm te maken voor het idee. En dan ga je pionieren. Gezonde zaken worden in het zicht gezet, minder gezonde artikelen in de kast. Wat loopt, wat niet, wat willen de leden, wat vinden wij? We hebben bijvoorbeeld fruit in een mand weggezet, dat liep niet echt goed. Het fruitwater liep wel vanaf het begin goed. Toen zijn we fruit op andere manieren aan gaan bieden: gesneden, op stokjes, in bakjes, of in een bak met schepfruit waaruit mensen zelf konden scheppen. Dat loopt wel en geeft meteen veel voldoening: dan zie je een stel pubers aan tafel die heel enthousiast fruit zitten te eten en komen vragen of ze nog een bakje mogen.”

Gezien

“Ook bieden we alleen nog maar volkoren tosti’s. Daar krijgen we geen enkel commentaar op en ze verkopen goed. Laatst was er toevallig één moeder die tegen haar kind zei ‘maar jij lust toch geen volkoren?’. Als ze niets gezegd had….”, lacht Willy. “Die veronderstellingen moet je wegnemen. Zo was hier een bijeenkomst over alcohol in de kantine. De aanwezigen zagen dat onze jeugd bakjes fruit aan het scheppen was, ze keken hun ogen uit. En vervolgens zeiden ze ‘bij ons werkt dat niet’. Maar je moet het gewoon doen! En als het niet werkt op de ene manier, dan probeer je wat anders. Het wordt ook gezien en gewaardeerd door bezoekers. Zo bieden we ook broodjes gezond aan in onze lunchpakketten voor vrijwilligers en jury. Zien en proeven is immers een stuk bewustwording. En het valt op, ze waarderen het dat ze dit krijgen in plaats van een standaard broodje.”

Succes

“Wat ik best lastig heb gevonden was dat je alle reclames voor ongezonde producten weg moest halen. Wij hebben nu eenmaal geen geld om bijvoorbeeld een andere diepvries aan te gaan schaffen. Dat hebben we opgelost met krijtbordverf. Op het moment dat alle reclame weg is, merk je pas wat de impact was: het was toch wel erg aanwezig. Met kleine stapjes kun je ver komen. En met de begeleiding van Team:Fit is het niet ingewikkeld. Soms heb je te maken met teleurstelling, maar dan staat er weer succes tegenover. Bij ons was dat de toename in de omzet. Je houdt mensen langer vast met gratis fruit, ze blijven gezellig wat nakletsen en nemen nog een drankje. Dat heeft de omzet doen stijgen en is mooi meegenomen. En je ziet dat het effect heeft op de keuzes van mensen: we hebben nu nog één energiedrankje in het assortiment dat boven de norm zit. Op de kaart geven we de gezonde keuzes aan met groene vinkjes. We verkopen bijna alleen nog drankjes met groen vinkje.”

Trots

“Het was natuurlijk erg leuk toen het vaantje voor de zilveren sportkantine werd uitgereikt. We gingen in eerste instantie voor brons. Mede door Jolanda hebben we het hier snel op poten gekregen. De gemeente doet haar best om meer gemeenten over de streep te trekken. Er is ook veel aandacht voor vanuit de burgemeester en wethouder, dat helpt om de medewerkers van het clubhuis er in mee te krijgen. We willen nu door voor goud. Daarbij hopen we dat meer mensen langer blijven hangen, dat de omzet omhoog gaat en er voldoening is voor de kantinemedewerkers om het op een mooie en leuke manier te doen. We zijn er trots op en willen het graag uitdragen. Clubs die er mee aan de slag gaan kan ik alleen maar zeggen: je moet doorzetten en vragen, uitproberen. Niet door een teleurstelling denken dat het niet lukt. Het besef komt er echt wel met behulp van de goede begeleiding.”

Meer verhalen

Hoe gezond is jullie sportlocatie?

Ga aan de slag met gezonder eten en drinken, een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid. Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en ga aan de slag.

Het spel