AAV SISU gaat voor zilver, maar krijgt goud!

16 november 2018

In het najaar van 2017 kwam vanuit de kantinecommissie van AAV SISU de wens naar voren om de gezondere kant op te gaan met het aanbod in de kantine. Collega atletiekvereniging AC Tion in Enschede was er ook al mee bezig, en nadat daarmee was gesproken, ging het licht op groen om ermee aan de slag te gaan. De club ging voor zilver, maar het werd meteen goud!

De Almelose atletiekvereniging deed een oproep om mee te helpen het aanbod in de kantine gezonder te krijgen. Als afgestudeerd sportkundige met werkervaring bij de Atletiekunie én lid van de vereniging, was Rachelle Sleebos meteen enthousiast. Bovendien was ze al bekend met Team:Fit. “We hebben Team:Fit ingeschakeld om ons te helpen en in november kwam Team:Fit coach Weslie Gerrits uitleg geven”, vertelt ze. “Voor onze atletiekvereniging bleek het relatief makkelijk om met Team:Fit aan de slag te gaan. De leden zijn al gericht op een gezondere leefstijl, we hebben geen derde helft cultuur, een klein assortiment en geen biertap. Toch kon het nog beter. Zo hadden we niet in alle productgroepen van ons aanbod een ‘betere keuze’. We hadden daar wel ideeën voor, die toetsten we bij Team:Fit. Niet alle ideeën berusten namelijk op feiten. Zo denken nog steeds veel verenigingen dat appelsap een gezond drankje is, terwijl dat bijna het slechtste drankje is dat je aan kunt bieden.”

Bronzen start

De club ging aan de slag met het opnieuw indelen van de kantine en het assortiment. Er werd een plan van aanpak geschreven, het bestuur werd bij de plannen betrokken en waar nodig werd financiering geregeld. “Toen alle neuzen dezelfde kant op stonden, zijn we gestart met een Kantinescan. Dat geeft een goed beeld van waar verbetering mogelijk is”, legt Rachelle uit. “We bleken bij de start al op een bronzen niveau te zitten. In eerste instantie zetten we in op het behalen van zilver. We kozen er onder andere voor om zogenaamde uitzonderingsproducten (de minder gezonde keuze, red.) niet meer in het zicht te zetten. In de kantine kwam ook een koelvitrine met verse broodjes. Niks ingewikkelds, want je moet het jezelf niet te moeilijk maken. Het broodje met kipfilet, rucola en pesto wordt bijvoorbeeld heel goed ontvangen en is makkelijk te maken.”

Niets weggehaald

“In eerste instantie hebben we niets uit het bestaande assortiment weggehaald. Behalve de frietpan dan, deze voldeed toch al niet meer aan de gestelde eisen. We hebben vooral gezondere alternatieven toegevoegd. En daarbij ook gekeken naar welke producten niet te veel werk kosten of te moeilijk te bereiden zijn. Zo zul je bij koud weer prima een zelfgemaakte soep kunnen verkopen, maar als het warm is, is het een hoop werk voor niets. We hebben nu een paar lekkere broodjes in het assortiment, yoghurt met muesli, vers fruit en popcorn. We proberen uit wat wel en niet werkt, op is op. Na een tijdje krijg je wel een goed beeld van wat aanslaat. Zo is het bij ons echt een succes geworden: leden en ouders zijn enthousiast en de omzet is enorm gestegen. Vooral op broodjes en fruitsalades verdienen we goed.”

Verrassend resultaat

De vereniging kon snel stappen zetten, en dat gaf een verrassend resultaat. “Toen we opnieuw beoordeeld werden door het Voedingscentrum, zei Weslie het al: ‘jullie zitten denk ik gewoon op goud hoor’. En jawel, het werd meteen een gouden certificaat! Dat was een hele leuke verrassing. De uitreiking was dan ook een feestelijk moment waarbij de wethouder aanwezig was, veel leden, loopgroepen en pers. Nu willen we vooral op deze weg doorgaan en ons assortiment steeds blijven aanpassen. We voelen echt dat we een voorbeeldfunctie hebben en willen de leden daar dan ook in meenemen. Zo willen we ze ook vragen om ideeën voor het kantine-aanbod te laten inzenden.”

Team:Fit coach

Voor Rachelle zelf bracht het doorlopen van het traject nog een ander resultaat: in haar zoektocht naar een nieuwe baan raakte ze in gesprek met Weslie over Team:Fit, en rolde het balletje zo dat ze inmiddels zelf Team:Fit coach is. “Het voordeel is dat ik nu uit eigen ervaring weet hoe het gaat en waar je tegenaan loopt. Ik kan verenigingen veel voorbeelden geven en ze aanmoedigen om door te zetten. Ik zie in mijn werk dat veel clubs snel en enthousiast aan de slag gaan. Als ze dan na een weekend een bak fruit moeten weggooien, denken ze dat het niet werkt. Ik kan ze vanuit mijn ervaring laten zien dat leden vaak moeten wennen aan een idee, dat dat tijd kost en dat het echt loont om het een kans te geven.”

Maak het jezelf makkelijk

Wat sportclubs die ermee aan de slag willen gaan zich vooral moeten realiseren, is dat je met de Team:Fit werkwijze niets weghaalt. De frituurpan hoeft niet weg, de biertap mag gewoon open blijven. Je voegt alleen een gezondere keuze toe. Kantinebezoekers - of dat nu kinderen of volwassenen zijn - hebben in elk geval de keuze. Dat kan heel simpel betekenen dat je naast een tosti met wit brood ook een tosti met bruin brood aanbiedt. Zet vooral kleine stapjes en kijk naar wat haalbaar is. Daarom gaat Team:Fit ook altijd naar een vereniging toe: om te zien hoe het assortiment en de kantine er uitzien en welke mogelijkheden er zijn. Leveranciers en groothandels kun je als club het best ook in het proces betrekken. Deze commerciële partijen hebben goed zicht op de maatschappelijke veranderingen. Zo zie je dat in nieuwe flesjes ijsthee standaard al veel minder calorieën zitten dan vroeger. Sprite heeft zelfs in al zijn drankjes geen suiker meer toegevoegd. Niemand die er wat van zegt. Dus ook fabrikanten spelen in op een behoefte. Nogmaals: maak het jezelf makkelijk!”

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels