Aanscherpen alcoholbeleid doet wonderen bij TC De Rauwbraken

18 mei 2017

Tennisclub De Rauwbraken in Berkel-Enschot staat voor een verantwoord kantinebeleid. Dat betekent onder meer dat ze, waar mogelijk, gezondere keuzes in voeding aanbiedt, maar ook zeker dat ze op een verantwoorde manier alcohol schenkt. 

Onlangs was het wel even schrikken bij TC De Rauwbraken. Toen een zogenoemde ‘mystery guest’ vanuit de gemeente een bezoek bracht aan de club en een alcoholisch drankje bestelde, werd er geserveerd zonder de persoon via een identiteitsbewijs zijn leeftijd te laten bevestigen. De club schrok, maar kwam ook direct in actie. “We hebben een verantwoordelijkheid en die nemen we”, zegt voorzitter Hans Koopmans.

De gemeente bezocht veel meer clubs in en om Tilburg en geen één kwam door de test. Maar voor de voorzitter is dat geen verzachtende omstandigheid. “We moesten iets doen om dit te verbeteren. We hebben het in het bestuur besproken en vervolgens binnen het bestuur iemand aangewezen die zich actief ging bezighouden met het aanscherpen en doorontwikkelen van het alcoholbeleid.”

Instructie Verantwoord Alcohol schenken

Een goed alcoholbeleid in de kantine luistert nauw, maar leden die bardiensten draaien hebben over het algemeen geen uitgebreide horeca-ervaring. En dan zie je een regel uit het protocol snel over het hoofd. De Rauwbraken werkte al met een eigen alcoholbeleid en de Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA), die tot stand kwam door samenwerking van NOC*NSF met een aantal bonden. Maar de regels goed naleven, moest dus beter. “We besloten ons beleid opnieuw tegen het licht te houden en eventueel aan te scherpen en de veranderingen ook duidelijk naar de leden toe te communiceren”, zegt Hans. “Er werd dus al een bestuursreglement alcoholgebruik en de IVA gehanteerd, maar nu hebben we er ook voor gekozen de regels helder op te nemen in het huishoudelijk reglement, zodat ze ook voor alle leden duidelijk en toegankelijk zijn.”

Als de sportkantine in beheer is van de club en de leden de bardiensten invullen, is het belangrijk dat zij voldoende informatie hebben om hun taken verantwoord uit te voeren. De IVA speelt daarop in door niet alleen de leerstof, maar ook een online test te bieden. Beantwoord je voldoende vragen goed, dan krijg je het IVA-certificaat. Dat bewijs is inmiddels verplicht als je achter de bar werkt op tijden dat er alcohol wordt geschonken. “We zijn de IVA en het belang van de test en het certificaat ook via al onze (digitale) kanalen gaan communiceren. Bovendien wordt de IVA in de vergaderingen van de barcommissie telkens weer onder de aandacht gebracht. Dat heeft effect. Inmiddels hebben meer dan 200 leden het certificaat gehaald en dat kenbaar gemaakt bij de barcommissie.”

Bewustwording

Verantwoord alcohol schenken is een veelbesproken onderwerp op de club. Samen met alle informatie zorgt dat voor een snel groeiende bewustwording, ziet Hans. “Door de gesprekken worden zaken ook duidelijk. Bij ons betalen mensen bijvoorbeeld aan de bar met de KNLTB-pas, waarop een deel van de leden concludeerde dat vragen om een ID-bewijs niet nodig was. Wanneer wordt betaald met de KNLTB-pas, is op het scherm immers zichtbaar hoe oud iemand is. Maar toch is dat niet de manier. Betalen doe je na de bestelling en als je iemands leeftijd ziet, heb je dus al geschonken, dan ben je wellicht al in overtreding. De zekerheid dat iemand 18 jaar of ouder is, moet je hebben voor het schenken.” De gemeente heeft De Rauwbraken geholpen het reglement verder aan te scherpen. Ook met behulp van een promotiepakket met flyers en posters is de bewustwording op de club groter geworden. De aanpassing van het reglement betekent bijvoorbeeld dat het beleid tijdens jeugdevenementen strenger is. “Zo is het ook niet meer toegestaan voor begeleiders van jeugdevenementen om tijdens dat evenement alcohol te nuttigen.”

Maar een goed alcoholbeleid gaat om meer dan het naleven van regels die zwart-op-wit staan, zo weten ze bij de club. Hans: “Er moet ook sprake zijn van een zekere sociale controle. Zorg dat iemand niet met een slok te veel op nog gaat rijden. Ook daarin heb je als club en persoon achter de bar een grote verantwoordelijkheid.”

Gezond eten

De Rauwbraken neemt niet alleen het alcoholbeleid serieus, ze is ook bezig met gezonde keuzes als het gaat om voeding. “Sowieso zijn wij geen snackbar en dat willen we ook niet zijn, de frituur staat hier niet de hele dag aan. We hebben ook fruit beschikbaar en tijdens evenementen zoals seniorentoernooien zorgen we ook dat bij alle maaltijden rauwkost en dergelijke beschikbaar is. En binnenkort is hier weer het open toernooi en dan werken we altijd samen met een sponsor, een groothandel in groente en fruit. Daardoor zijn die producten de hele week volop en gratis beschikbaar en daar zijn de leden heel blij mee. Maar eerlijk; een frikandel en een kroket hebben we wel en dat is ook populair, dat vinden mensen ook lekker na een evenement.”

Hans ziet de meerwaarde van gezonde producten, maar vindt het vooral belangrijk dat mensen zelf kunnen kiezen, precies zoals Team:Fit dat ook vindt. Als de renovatie van het tennispark later dit jaar is afgerond komen er nieuwe gezonde keuzes bij. “Dat betekent onder meer restyling van het complete paviljoen en in de praktijk betekent dat eigenlijk dat het paviljoen plat gaat en dat we het volledig opnieuw gaan opbouwen. En als we dat gaan doen, komt er ook nadrukkelijker ruimte voor een gezonder kantinebeleid. We schaffen snacks niet af, maar streven daarnaast wel naar een prominentere plek voor groente en fruit en andere gezondere producten. Ook in promotie en sponsoring.”

Meer verhalen

Hoe scoort jullie organisatie?

Als je aan de slag gaat met Team:Fit kan jouw organisatie een brons, zilver of goud certificaat behalen dat laat zien dat jullie gezond bezig zijn.

Bekijk de spelregels