Ga samen voor een gezondere sportlocatie

Je kunt met verschillende thema’s aan de slag gaan om jullie club nog gezonder te maken. Denk hierbij aan het inzetten op gezondere voeding en beleid voor verantwoord alcoholgebruik in de kantine. Ook kun je stappen maken richting een rookvrij sportterrein. 

Aan de slag

Met de thema's voeding, roken en alcohol.

Inspiratie voor jullie sportlocatie

Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk. Doe mee en start met een van de thema’s. Vraag daarbij ook de leden van je club om hun input. Daarvoor kun je onze handige enquête gebruiken. Een van onze Team:Fit Coaches helpt je op weg en geeft advies.

  • Voeding: Gelukkig is het goed te doen om lekker eten en drinken in jullie kantine te verkopen. Begin bijvoorbeeld met het op een leuke manier aanbieden van gezondere broodjes. Hierbij gebruiken we de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Heb je inspiratie nodig? We hebben hieronder een aantal makkelijke recepten voor je op een rijtje gezet, waarmee je de bezoekers verwent.
  • Roken: Willen jullie aan de slag met het (gedeeltelijk) rookvrij maken van de club? Bekijk waar je wil starten, bijvoorbeeld langs de lijn of op het terras. Of misschien ben je al een heel eind op weg en gaat het om de laatste stappen naar helemaal rookvrij. Inspiratie en tips nodig? Je vindt op de website van de Rookvrije Generatie meer informatie.   
  • Alcohol: Willen jullie aan de slag met alcoholbeleid? Leg bijvoorbeeld vast dat op bepaalde tijden waarop veel jeugd aanwezig is, geen alcohol wordt geschonken. Bekijk ook de tips van NOC*NSF voor verantwoord alcohol schenken
Enthousiast om te beginnen?

Speel Het Spel van Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder.

Tips & tricks

Om het allemaal makkelijk te houden.

  1. Benadruk het lekkere nieuwe eten dat je verkoopt! Leg appels en bananen naast de kassa, en laat in de koeling zien dat je ook salade in de aanbieding hebt.
  2. Zorg ervoor dat een gezonder broodje of soepje aantrekkelijk geprijsd is. Zeker bij nieuwe producten kun je in het begin een iets kleinere marge aanhouden.
  3. Zorg ervoor dat je barvrijwilligers de cursus ‘Verantwoord Alcohol Schenken’ volgen.
  4. Maak de schenktijden van alcohol goed zichtbaar op je club.
  5. Maak je rookvrij-beleid zichtbaar met bijvoorbeeld een rookvrij bord, spandoek of raamsticker van de Rookvrije Generatie.
  6. Gebruik bestaande communicatiekanalen om het rookvrij-beleid bekend te maken (zoals de website en de nieuwsbrief) en neem dit op in het clubreglement.
Hoe gezond is jullie sportlocatie?

 Start met Team:Fit en maak jullie sportlocatie stap voor stap gezonder. Stel doelen, kies challenges en speel  Het Spel.  

Lees verder over