Zorgeloos gezond in de sportkantine

Door Voedingscentrum - 16 juli 2018

Ga je aan de slag met een gezondere sportkantine, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Zoveel lekkers wat je op het menu kunt zetten! Die nieuwe producten roepen wel eens wat vragen op waar het om houdbaarheid, presentatie, inkoop en bereiding gaat. Waar houd je rekening mee; hoe zet je zorgeloos gezond op het menu?

Het is niet veel anders dan hoe je te werk gaat met het bestaande aanbod in je sportkantine. Bij gezondere producten heb je alleen iets vaker te maken met verse producten. Bovendien wordt aangeraden om je gezondere aanbod zichtbaar te maken: betere opties krijgen een prominente plaats. Bijvoorbeeld fruit in de buurt van de kassa of broodjes gezond in een koelvitrine op de bar. Dat vraagt net iets meer aandacht voor voedselveiligheid.

Vijf stappen

Het Voedingscentrum onderscheidt vijf stappen waar het om voedselveiligheid in de sportkantine gaat. Bij elke stap horen tips: vijf keer veilig.

1. Kopen

Voorkom bederf bij de inkoop van producten door niet te veel tegelijk te bestellen. Zeker als je een nieuw product uitprobeert, kun je beter met kleine hoeveelheden beginnen en kijken hoe het aanslaat. Kies het liefst voor producten waarvan je er in korte tijd zoveel mogelijk kunt verkopen, zoals SV Helios. Verder kun je het best niet te lang van tevoren bestellen en de producten zo snel mogelijk na aankoop opbergen in koelkast of vriezer.

2. Wassen

Niet alleen de ruimte moet schoon en fris zijn, ook het personeel kan het nodige doen om uitwisseling van bacteriën te voorkomen. Zo moeten regelmatig de handen worden gewassen, is het beter geen sieraden te dragen en moeten regelmatig handdoeken worden gewisseld. Groente en fruit moeten altijd grondig worden gewassen onder stromend water.

3. Scheiden

Voorkom kruisbesmetting door bacteriën van rauwe producten niet op bereid eten te laten komen. Gebruik daarom verschillend bestek en snijplanken voor rauw en bereid voedsel. Ingevroren producten ontdooi je in de koelkast en verwerk je binnen 24 uur. Koude producten bereid je zo snel mogelijk en gekoelde ingrediënten zet je na gebruik zo snel mogelijk terug in de koeling.

4. Verhitten

Verhit producten zo snel mogelijk en zo kort mogelijk voor uitgifte. Vooral vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren moeten goed verhit worden om ziekmakende bacteriën dood te maken. Opnieuw verhitten van producten moet zo snel mogelijk gebeuren.

5. Koelen

Presenteer gekoelde producten in een koelvitrine. Leg de meest bederfelijke producten zo laag mogelijk in de vitrine, daar is de temperatuur het laagst. Ongekoeld presenteren mag maximaal twee uur. Gebruik koelelementen om producten tijdelijk buiten de koeling koud te houden. Dit kun je doen door koelelementen onder de producten te leggen, bijvoorbeeld in een mandje met beleg of belegde broodjes. Verkoop je broodjes binnen 24 uur, dan hoeven ze niet per stuk verpakt te worden. Er zijn geen wettelijke verpakkingsrichtlijnen voor onverpakte voedingsmiddelen, zoals muffins en tosti’s, alleen dat het hygiënisch moet worden aangeboden. Let goed op de houdbaarheidsdata (en aanwijzingen voor bewaren) op producten. Hanteer het FiFo-principe: First in First out. Zet producten met de langste houdbaarheidsdatum achteraan en verkoop eerst wat vooraan staat.

Bekijk de uitgebreide tips per onderdeel op de website van het Voedingscentrum.

Gezonde kantines gebruiken de Hygiënecode voor cateringorganisaties (Veneca). Hierin staan de belangrijkste eisen waaraan je moet voldoen om veilig voedsel te bereiden.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 16 juli 2018
Voedingscentrum

Het Voedingscentrum is hét kenniscentrum op het gebied van gezonde, veilige en duurzamere voeding. Met de Richtlijnen Gezondere Kantines adviseert het Voedingscentrum kantines over een gezond aanbod en een gezonde uitstraling. Het doel van Team:Fit is sportclubs te helpen naar een gezondere kantine met niveau brons, zilver of goud. Het Voedingscentrum heeft de Kantinescan ontwikkeld waarmee sportverenigingen zelf het niveau van hun kantine kunnen monitoren. 

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels