Way of life kost tijd en inzet

Door Esther van Etten - 25 november 2019

Het is niet meer bij te houden. De hoeveelheid voedingsinformatie die voorbij komt. Vooral wanneer de interesse om gezondere producten in het assortiment op te nemen is gewekt, gaat er een wereld van oneindig veel gezondheidsnieuws open. Iets wat ook jullie niet kan zijn ontgaan.

Wat mij steeds verbaast, is dat in de praktijk de meest ingewikkelde en rigoureuze adviezen ontzettend veel aandacht krijgen en mede daardoor veel volgers trekken. Blijkbaar is het interessant om een strenge uitdaging aan te gaan. Helemaal als die boodschap wordt gesteund door beroemdheden of sporthelden. Vegan, vega, low carb, vasten: je moet er aan meedoen, het gedaan hebben of er in ieder geval van hebben gehoord. Het zijn de trends en hypes van dit moment.

Maar overgaan op volledige plantaardige voeding (vegan) of alle koolhydraten (low carb) laten staan, doe je niet zomaar. Uiteindelijk moet het bij je passen. Pas als het beklijft en goed voelt, is de kans groter dat het iemands 'way of life' gaat worden. Dit kost tijd en inzet.

Een quick fix bestaat niet

Het passen, beklijven en goed voelen geldt ook voor de sportkantine. Wat voor de ene club werkt kan voor de andere club geen optie zijn. Er is geen quick fix. En hoe sneller de verandering, hoe meer weerstand is de ervaring. Terwijl voeding zo in de aandacht staat, gaat het wat mij betreft in de sportkantines toch net iets te langzaam. Waarom zijn we aan de ene kant snel overtuigd om onszelf uit te dagen en voelen we ons aan de andere kant betutteld als we ons gaan bezighouden met het gezonder maken van de omgeving waarin we sporten en leven?

Dat laatste is volgens mij nodig om de verandering vol te houden. Dus laten we het samen doen. Een broodje bal naast een broodje vega, een groene salade naast een pastasalade. Keuze voor iedereen en voor dezelfde prijs. 

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 25 november 2019
Esther van Etten

Als sportdiƫtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels