Water is de winnaar!

Door Esther van Etten - 6 augustus 2019

Wat kan ik het beste drinken tijdens trainingen? Een veel gestelde vraag waarop meer dan één antwoord mogelijk is. Het belangrijkste: drink. Maar ga je voor water of sportdrank en hoe-veel drink je? Die keuze hangt af van verschillende factoren: de lengte van de training, de intensiteit, de omgeving, het individu. Zelfs de kledingkeuze kan van invloed zijn op vocht-verliezen.

Laten we beginnen met het feit dat wanneer je je inspant, je water verliest via de zweetklieren. De meeste van die zweetklieren zitten in handen, voeten en oksels.  Het vochtverlies kan van een kleine 100 milliliter oplopen tot wel 3 liter (!). Belangrijk om te weten is dat een zweetverlies, bij volwassenen, van 2 of meer procent van het lichaamsgewicht een negatieve invloed heeft op de sportprestatie.

Vochtverlies bij kinderen

Bij kinderen geldt een lagere norm: namelijk 1 procent of meer van het lichaamsgewicht. Voor een kind van 45 kg komt dit neer op een vochtverlies van 450 milliliter. Dus wanneer een kind 450 milliliter of meer vocht verliest tijdens inspanning, kan dit negatieve gevolgen hebben. Uitdroging of dehydratie kan ervoor zorgen dat de hartslag en ademhaling omhoog gaan. Een normale reactie van het lichaam op training,  maar het kunnen dus ook kenmerken zijn van uitdroging. Kinderen raken oververhit, vermoeid en de prestaties nemen af.

Denken we daar wel eens aan wanneer we de kinderen op het trainingsveld zien rennen? Geven we kinderen drinken mee en misschien nog wel belangrijker, wordt er tijdens de trainingen tijd vrijgemaakt om water te drinken?

Water

Volgens mij kan voldoende drinken nog wel terrein winnen. En dan met name water. Bewust kies ik voor water, want iets anders hebben de kids niet nodig. Houd ongeveer 500-1000 milliliter water aan tijdens training. Let op: hoeveelheden kunnen per persoon verschillen.

Sportdranken

Wanneer dan sportdranken? Laten we beginnen met de inhoud. Sportdrank is een mengsel van water, suiker en zout. Op het etiket zie je veel snelle namen staan, maar in feite heb je 3 verschillende soorten: hypotone, isotone en hypertone sportdrank. Hypotone dranken leveren geen suiker. Isotone dranken leveren per flesje (330ml) 5 tot 6 klontjes suiker en de energiebommen: de hypertone dranken, leveren bijna 14 klontjes suiker per flesje.

Hebben we zoveel suiker nodig? Nee, en bovendien kunnen ze tijdens inspanning maag-/darmproblemen opleveren dus laat die hypertone dranken maar staan, luidt mijn advies. Wanneer de inspanning langer dan een uur duurt en vrij intensief is, dan kan isotone sportdrank van nut zijn. Maar de grootste winnaar is water. Goedkoop, vult vochtverlies aan en je maakt jouw tandarts ook blij. Want die sportdranken zijn ook nog eens slecht voor je tanden.

Water saai? Je kunt het lekker en feestelijk serveren door er eens wat fruit of kruiden in te mengen. Bekijk bijvoorbeeld het recept voor Water met citroen en munt.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 6 augustus 2019
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels