Terug bij af of een stapje dichter bij het doel

Door Esther van Etten - 18 september 2018

Herken je het volgende? Heb je net een aantal ‘gezondere sportkantine’-bijeenkomsten gehad. Waarin iedereen akkoord is over de nieuwe opzet. Het startsignaal komt in zicht, slaat de sfeer in één keer om. Dat gebeurde mij vorige week.

De twee jonkies uit ons team lieten even goed van zich horen. Zagen alleen maar beren op de weg en vormden één blok negativiteit. Van “Later frituren? Echt niet!” tot “Bruine tosti’s, nee! Gewoon lekker wit”. En het mooiste, ik citeer: “Het bronzen certificaat, kunnen we dat ook alleen voor de zaterdag halen? Want de mensen op zondag willen bier, bitterballen en patat”. Die zag ik even niet aankomen. Ik moet eerlijk bekennen: wat ga je dan met een vertwijfeld gevoel naar huis. En vraag je je af waar je aan bent begonnen. Herkenbaar?

Weerstand

Maar ik geef mij niet zo snel gewonnen. Verandering is weerstand, om dit cliché maar even te gebruiken. En niets is minder waar. Maar waarom zien we verandering als een soort van angstgegner? Mijn kleine zoektocht op het internet vertelt mij dat weerstand kan komen door onuitgesproken aannames of omdat iemand ergens mee zit. Een soort troebelheid tussen mij en de mensen in het team. Mag ik er zomaar vanuit gaan dat iedereen in het team er op dezelfde manier over denkt als ik?

Helderheid en duidelijkheid

Ik ben tenslotte degene die het anders zou willen, vind ook dat het moet. Maar kan ik verwachten dat iedereen daar aan toe is? Nee, en daar moet ik mij steeds van bewust zijn. Duidelijk communiceren over wat we gaan doen, wanneer en in welke volgorde. Sla je één stap over: grote kans op weerstand. Aan het begin van het traject heb ik bijna alle teamleden gesproken behalve.., juist de twee jonkies. Dat geeft veel duidelijkheid. Ik moet afzonderlijk nog even met hen in gesprek om het plan van A tot Z op mijn manier uit te leggen. Dat geeft helderheid en duidelijkheid. Zodat ze niet bang hoeven te zijn dat bier en bitterballen volledig verdwijnen uit de sportkantine. Het kan samen gaan met gezondere opties. Dat één-tweetje gaan we maken. En dan denk ik weer even terug aan de inspiratiesessies van de afgelopen zomer. Vol energie gaan we weer verder. Die bronzen kantine gaat er komen en niet alleen op zaterdag.

 

Ga ook aan de slag met Team:Fit, en vorm je team. Ga samen aan de slag om jouw kantine de lekkerste te maken! 

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 18 september 2018
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels