Start de wedstrijd met 0-0

Door Esther van Etten - 31 oktober 2018

Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik mij zo druk maak om het assortiment van een sportkantine. Het is uiteindelijk toch ieders eigen verantwoordelijkheid? Natuurlijk ben je zelf de baas over wat je eet, koopt en hoeveel je daarvan nuttigt. Alleen bestaat het risico dat tijd en aandacht voor eten worden ingeruild voor snel, veel en goedkoop eten. Juist in de sportkantine kunnen we toch kiezen voor een smakelijk en gevarieerd aanbod?

Vooral het veel eten, dat wil zeggen grotere porties in combinatie met het aantal eetmomenten op een dag, is een van de oorzaken dat 15 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens van 12 tot en met 17 jaar overgewicht heeft (bron: CBS, 2017). Dan hebben we het over al gauw 190.000 jongens en meisjes in Nederland die te zwaar zijn.

Een obesogene omgeving

Die groep zal nog verder groeien als er niets verandert aan onze zogenaamde ‘obesogene omgeving’: een omgeving die mensen stimuleert om te veel te eten en daarnaast te weinig te bewegen. Buiten spelen maakt daarin regelmatig plaats voor gamen, telefoontjes en tablets. In de omgeving van scholen vinden we bekende en minder bekende fastfoodshops.

Overgewicht leidt vroeg of laat gezondheidsproblemen. Bovendien vinden kinderen het ook niet altijd even leuk wanneer ze zwaarder zijn dan hun vriendjes of vriendinnetjes. Het wordt ze niet makkelijk gemaakt. Kinderen krijgen dagelijks te maken met heel veel prikkels en verleidingen. Kun je van hen vragen om te kiezen voor het gezondere alternatief als er daarnaast goedkopere en voor hen net zo lekkere vette hap wordt aangeboden? Als je de wedstrijd moet beginnen met een 1-0 achterstand?

Gelijkspel

Niemand die met een achterstand wil beginnen. Je wilt gelijkwaardig zijn, met een 0-0 starten. Dan pas begint het spel. Dus een goede verdeling tussen de gezondere en minder goede keuze zou de eerste stap zijn voor een gelijk spel om mee te beginnen. Dan kunnen we door spelen.

Waar ik kinderen een klein beetje kan helpen, door bijvoorbeeld verleidingen in omgeving te minimaliseren, doe ik dat met heel veel plezier. En zet ik mij graag in voor de gezondere sportkantine. Want is dat niet de plek waar bewegen, sporten, gezond eten en gezelligheid horen samen te komen?

Doe mee!

Wie speelt er mee? Meld jouw club, vereniging of accommodatie vandaag nog aan. Doe mee!

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 31 oktober 2018
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels