Receptenrace: zoektocht naar het gezonde recept

Door Esther van Etten - 12 maart 2019

Kookinspiratie nodig? Ga het internet op en duizenden recepten dwarrelen je voorbij. Tel daar de talrijke kookboeken, tijdschriften en kookprogramma’s bij op en de ‘receptenrace’ is begonnen. Maar hoe kom je er nu achter of een recept gezond is?

Vanmiddag deed ik even een snelle scan op het internet. Ideetjes als flapjacks, zalige zalmrolletjes, robuuste sinaasappelkoek en corn showder proberen mij te verleiden. Mijn oog valt op de soep. Een chowder, zo lees ik onder het kopje, 'is een dikke en romige soep'. Klinkt minder gezond, maar volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, waar de gezondere kantine aan voldoet, is het wel een gezondere keuze. Wanneer vind het Voedingscentrum een recept gezond? Hanteer de 5 regels van Esther en het recept is heatlhy proof.

5 regels van Esther 

  • Gebruik zoveel mogelijk verse en weinig bewerkte producten
  • Houd het stukje vlees of vis bescheiden
  • Groente en fruit van het seizoen
  • Ingrediëntenvariatie: wissel peulvruchten, aardappel en rijst af
  • Maak je porties niet te groot.

Terug naar de chowder soep, dit is een hoofdgerecht voor twee personen die 515 kcal per portie levert. Voor een tussendoorsoepje wat rijk in kilocalorieën. En voor de duidelijkheid; een portie is 250 ml. soep. Let dus goed op de hoeveelheid die je kookt en opschept. Een plus: deze soep bevat veel verse groente en geen vlees.

Conclusie 

Wil je iets nieuws proberen, heel goed! Wil je weten of het past in de gezondere sportkantine? Check de lijst met criteria. Neem verse producten en houd de porties klein, dan sta je met 2-0 voor.

Zin om aan de slag te gaan? 

Hieronder nog een aantal gezondere sportkantine recepten, die ik voor jullie heb uitgezocht. Succes!

Een nieuwe uitdaging is de klimaatkanjer… volgende column meer over recepten met een lage belasting voor het milieu. 

PS: ik doe met mijn gezin deze week mee aan de week zonder vlees. Misschien ook iets voor jou?

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 12 maart 2019
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels