Raar!

Door Esther van Etten - 13 juni 2019

Raar dat we het normaal vinden dat alles wat niet gezond is zo toegankelijk is rondom het sportveld. Roken langs de lijn of rondom de kantine, alcohol na een wedstrijd of een patatje als traktatie bij winst of verlies. Sinds wanneer won ongezond steeds meer terrein?

Ik ga terug naar mijn jeugd, naar één gulden. Die ene gulden waar ik tien verschillende dropjes en snoepjes mee kon kopen. De kantinemedewerkster die geduldig afwachtte, omdat ik niet kon kiezen. De keuze was toen ook al enorm. Maar het verschil tussen vroeger en nu is de hoeveelheid. Tien snoepjes toen staat voor een zakje van twintig snoepjes nu. Een verdubbeling! En water daar kon niets aan verdiend worden, dat stroomt gratis uit de kraan. Dus weg ermee, ingeruild voor mierzoete drankjes. Wat mij betreft mag al dat suikerwater in plastic direct het assortiment verlaten. Maar wie durft deze gewaagde stap te nemen? 

Gezonde sportomgeving

Gelukkig. De groep, die vóór een gezondere sportomgeving rondom velden, in sporthallen, ijs-, tennis- en atletiekbanen is, wordt steeds groter. En daar doen wij met zijn allen aan mee. Want ieder kind heeft recht op een gezonde jeugd. En dan gaat het niet enkel om het bestrijden van overgewicht. Een gezondere sportomgeving is meer dan dat. Niet meer roken rondom sportende kinderen,  kritisch zijn op het alcoholgebruik en een appeltje als prijs na een verloren of gewonnen wedstrijd. Dat is niet raar, dat zou normaal moeten zijn.

Want gezond eten zorgt voor energie, houdt je fit en scherp. Echt, ik maak het iedere week in mijn praktijk mee, hoe een paar kleine aanpassingen zoveel verschil kunnen maken. Want je bent wat je eet.

We gaan door met de missie: met zijn allen voor een gezondere sportomgeving!

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 13 juni 2019
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels