Patatje als traktatie houden

Door Esther van Etten - 10 oktober 2019

Patat, friet, pommes oftewel gefrituurde aardappelen. Een zakje of bakje goudgele knapperige reepjes aardappel is al jaren een niet weg te denken snack in de sportkantine. Vele zakken diepvriespatat vullen de frituur van de sportkantine ieder weekend. Deze door de fabrikant alvast een beetje voorbewerkte friet is daardoor binnen een paar minuten klaar om het lege plastic bakje te vullen.

Tip: verruil het plastic bakje voor een klein papieren zakje. Een makkelijke snelle wissel, minder plastic, kleinere portiegrootte en meer omzet. Drie stappen voorwaarts in één move!

Een gemiddeld patatje weegt 165 gram volgens het Voedingscentrum. Deze 165 gram patat levert ruim vijfhonderd calorieën. Dit is exclusief extra’s als ketchup, mayonaise of satesaus.

Wist je dat vijfhonderd calorieën gelijk staan aan zes boterhammen? En dat een kloddertje mayonaise ook nog even een vette 133 calorieën oplevert?

Dus de energie die gebruikt is na een wedstrijd voetbal, is na het eten van een patatje met mayo zeer rijkelijk aangevuld. Waarschijnlijk nog meer dan uiteindelijk is verbruikt. Gaan we er even van uit dat met het eten van een patatje ook nog een sportdrank wordt gedronken en je tikt zo bijna de duizend calorieën aan. Bam!

Laten we patat echt als traktatie houden en niet een vanzelfsprekendheid om na iedere wedstrijd te eten. Mocht een team winterkampioen worden? Bak een stapel verse pannenkoeken met een kopje thee (zonder suiker) of water met vers fruit. Je maakt de kinderen net zo blij!

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 10 oktober 2019
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels