Ook een goede gewoonte is moeilijk te doorbreken!

Door Esther van Etten - 27 maart 2018

In mijn column van vorige maand vroeg ik aandacht voor het thema herstel. Want waar voor topsporters herstel van groot belang is, is de rol van eiwitten in de kantine van menige club of vereniging nog beperkt. We zijn inmiddels vier weken verder en de maand april is een feit. Ik ben zeer benieuwd of en hoe jullie invulling aan het thema 'herstel' hebben gegeven. Hebben eiwitten een plek gekregen op de menukaart? Of vergt het iets meer geduld om nieuwe dingen toe te passen?

Op de verschillende social media kanalen kreeg ik leuke reacties op Aprilmaand Herstelmaand. Het feit dat het onderwerp aandacht krijgt is stap één. De uitvoering valt en staat met doorzetters. Want niet iedereen denkt hetzelfde over de invulling van het sportkantine assortiment. Om een grote groep medestanders te krijgen, heb je vaak een lange adem nodig.

Dat heeft juist ook een positieve kant: “het gunstige effect is dat wanneer een goede gewoonte is gevormd, deze moeilijk te doorbreken is”, aldus prof. dr. Emely de Vet gespecialiseerd  in gezondheidscommunicatie en gedragsverandering. Zij onderzoekt waarom we ongezond en/of gezond gedrag vertonen en hoe interventies daarop afgestemd kunnen worden. Met andere woorden: hoe kunnen wij jullie het beste bereiken? En hoe bereiken jullie de kantinebezoeker? Als we hoogleraren hebben die onderzoek doen naar gedragsverandering, dan weet je ook meteen dat het complex is.

De wijk waarin je woont, het gezin waarin je opgroeit, de rol van de media zijn slechts enkele van vele factoren die onze keuzes beïnvloeden. En laten we de vele plekken niet vergeten waar ongezonde voeding te koop is, verleidingen zijn er overal. Maar hoe ga je met die verleidingen om? Laten we beginnen met de plek waar een gezond eten logisch zou moeten zijn: de sportkantine.

Begin deze maand met het thema herstel. Zet eiwitten, zowel de dierlijke als de plantaardige, in het zonnetje! Ik zie uit naar jullie initiatieven en zal zelf ook wederom bij mijn eigen cluppie aan de bel trekken.

Ja, lange adem, ook ik heb die nodig! Maar mijn doel is om deze maand een lekker bakje kwark met vers fruit te laten shinen op de toonbank. Ik ga ervoor, jullie ook?

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 27 maart 2018
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels